facebook

Addo Elephants - jihoafrický safari park - informace

Pokud chcete v Jihoafrické republice vidět ráj slonů, navštivte Addo Elephants

NP Addo Elephant byl nedávno rozšířen a nyní je třetím největším národním parkem v zemi. Je to jedno z nejlepších míst v Jihoafrické republice, kde lze pozorovat velká stáda slonů. Sloni jsou neuvěřitelně uvolnění a četná napajedla nabízejí velmi dobré příležitosti k pozorování jejich sociálního chování. Ostatní druhy Velké pětky jsou zde také přítomny, ale nejsou tak pravidelně k vidění.

Jedinečnost parku spočívá v tom, že se nachází v oblasti, kde se setkávají různé biomy, včetně pobřežních a lesních biotopů. Park je také známý svým výzkumem a ochranou afrických slonů, a poskytuje mnoho vzdělávacích programů pro návštěvníky i místní obyvatele.

Charakteristika parku NP Addo Elephants

Addo Elephant National Park se nachází v Jihoafrické republice a je jedním z největších národních parků v zemi. Byl založen v roce 1931 za účelem ochrany posledních přeživších slonů v této oblasti. Dnes je zde více než 700 slonů a mnoho dalších druhů zvířat, jako jsou lvi, levharti, gepardi, hyeny, buvoli, žirafy a mnoho dalších.
Park nabízí návštěvníkům možnost sledovat divoká zvířata při safari projížďkách, procházkách a cyklistických výletech. V parku jsou k dispozici různé ubytovací možnosti, od kempů a chat přes luxusní lodge až po soukromé vily.

 Co můžete v parku Addo Elephants vidět?

Addo je útočištěm více než 700 slonů, kteří jsou hlavní atrakcí parku. Žije zde celá velká pětka včetně nepolapitelného nosorožce černého a více než 400 buvolů kapských (kaferských). Pravidelně jsou zde k vidění zebry Burchellovy, hrabáči kapští, kudu velcí a mangusty žluté. V zátoce Algoa zde byli pozorováni velcí bílí žraloci a velryby jižní.

 Charakteristika krajiny

Krajina v Addo Elephant National Park je velmi rozmanitá, protože park se nachází na přechodu různých biotopů. V parku najdete převážně křovinaté porosty, savany a lesy. Nachází se zde také řada řek a přehrad, které slouží jako zdroj pitné vody pro zvířata.
Východní část parku je charakterizována převážně křovinatými porosty, kde rostou například akácie, albizie a kolčavy. V této oblasti jsou také rozšířené velké plochy křovin a trávy, které poskytují útočiště pro mnoho druhů savců a ptáků.
Západní část parku je více zalesněná, s výskytem mnoha druhů stromů, jako jsou modříny, bukvice, olše a fíkovníky. Nachází se zde také mokřady a bažiny, které jsou domovem pro mnoho druhů obojživelníků, plazů a ptáků.
Park je také obklopen horami, jako jsou Zuurberg Mountains, které tvoří nádhernou kulisu a poskytují útočiště pro mnoho druhů ptáků a savců, včetně endemické druhů jako je Zuurbergová chocholatka.
Celkově je krajina v Addo Elephant National Park velmi pestrá a nabízí mnoho možností pro pozorování zvířat a procházky v přírodě.

Addo zahrnuje pět různých vegetačních oblastí: Albany (hustý les), fynbos (drobnolisté rostliny), les, Nama Karoo (suché křoviny) a pobřežní pásmo Indického oceánu. Pro hlavní turisticky přístupnou oblast je charakteristická vegetace Albany thicket, které dominuje spekboom (doslova "slanina"), nízko rostoucí šťavnatý keř, který je hlavní potravou slonů.

 Jaké je v Addo Elephants klima? Kdy v parku prší?

Na rozdíl od většiny ostatních parků v Jihoafrické republice nepřestávají v Addu letní srážky (od října do dubna) zcela ani v zimních měsících (od května do září). Jen se spolu s horkem zmenšují. Ve skutečnosti mohou noční teploty uprostřed zimy někdy klesnout až k bodu mrazu.
Klima v Addo Elephant National Park je subtropické, s horkými léty a mírnými zimami. Teploty se pohybují v průměru mezi 20-30°C během léta (listopad až únor) a 10-20°C během zimy (červenec až srpen).
Srážky v parku jsou rozloženy nerovnoměrně po celý rok, ale obecně je nejvíce srážek v létě (listopad až únor), kdy může být velmi deštivo a bouřkové. Na druhé straně, v zimě (červenec až srpen) mohou být srážky mnohem méně časté.
Během deštivých období mohou být některé cesty v parku nepřístupné, protože jsou zaplaveny. Na druhé straně, v suchých obdobích se zvířata často shromažďují kolem vodních zdrojů, což může být výhodné pro pozorování zvířat během safari.
Je tedy dobré být na případné změny počasí připraven a vybavit se vhodným oblečením a obuví, které vás ochrání před sluncem a deštěm.

Potřebuji pro pohyb v Addo Elephants auto s pohonem 4x4?

Většina cest v Addo Elephant National Park je sjízdná běžným automobilem. Většina hlavních cest a trase jsou zpevněné, dobře udržované a vhodné pro běžné osobní vozidla. Proto není nutné mít pro pohyb v parku auto s pohonem 4x4, i když určitě by bylo užitečné mít vozidlo s větší světlou výškou, zejména pokud se chystáte na jízdu po některých méně udržovaných cestách v parku.
V každém případě, je důležité, aby byl váš automobil vhodně zabezpečen proti zvířatům, například proti slonům, kteří mají tendenci malá auta nerespektovat a způsobit větší škodu. Dále se doporučuje dodržovat rychlostní omezení a pokyny parku pro bezpečnou jízdu.
Osobně doporučuji ubytovat se v parku nebo v jeho okolí tak, abyste mohli pro návštěvu parku využít specializovaná safari auta.

Historie parku Addo Elephants

Addo Elephant National Park má velmi zajímavou historii. V roce 1919 byl tento park založen jako rezervace pro chráněné slony, kteří zde byli zbaveni lovu a pytláctví. V té době bylo v této oblasti pouze 11 slonů. Během 20. let 20. století se počet slonů začal zvyšovat a v roce 1931 se počet zvýšil na 22.
V roce 1931 začaly být v Addo Elephant National Park umisťovány i další druhy zvířat, aby se zachovala příroda v této oblasti. V roce 1954 byla k rezervaci přidána další půda a park se rozrostl na současnou rozlohu více než 1 600 km².
Během 70. let 20. století byla rezervace otevřena pro turisty a byla vybudována infrastruktura, včetně cest, ubytování a turistických zařízení.
V současné době je Addo Elephant National Park jednou z největších rezervací divoké přírody v Jižní Africe, s rozmanitou faunou a flórou. Park se stal domovem pro mnoho druhů zvířat, včetně slonů, nosorožců, lva, gepardů, hrochů, buvolů, antilop a mnoha dalších druhů.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Náklaďákem - Velký okruh Jihoafrickou republikou -  -

Náklaďákem - Velký okruh Jihoafrickou republikou

17  /   od 71 500
loading