facebook

Balule Private Nature Reserve – safari park v Jihoafrické republice – informace

 Balule je jedním z prvních privátních projektů propojených bez bariér s Krugerovým národním parkem

Balule, která byla v 90. letech 20. století spojena v jednu přírodní rezervaci, má dnes otevřenou hranici se světoznámým Krugerovým národním parkem a je součástí stejného ekosystému. Vyskytují se zde všechna hlavní safari zvířata a projížďky se konají v otevřených safari vozidlech, která mohou vyjet mimo silnice, aby byl zážitek co nejlepší.

Tzv. Velký Kruger -
Velký Kruger je termín, který se obvykle používá k označení rozsáhlé oblasti přírodního parku Kruger v Jižní Africe. Tento park se nachází v severovýchodní části země a zahrnuje území o rozloze přibližně 19 500 km².
Velký Kruger není oficiálním názvem parku, ale spíše populární označení, které se používá pro celou oblast, včetně národního parku Kruger a několika soukromých rezervací v okolí.

Charakteristika chráněného území Balule
Chráněné území Balule je součástí většího oblasti Velkého Krugeru v Jižní Africe a nachází se v jeho jihozápadní části. Balule byl založen v roce 1993, kdy bylo několik soukromých rezervací sloučeno do jednoho chráněného území.
Balule má rozlohu přibližně 400 km² (o něco větší než Praha) a je domovem pro mnoho druhů zvířat, včetně slonů, nosorožců, lva, leopardů, gepardů, buvolů, antilop, zeber a mnoha dalších. Toto území je součástí tzv. "Velké pětky" (Big Five) - slon, nosorožec, lev, levhart a buvol, což jsou nejoblíbenější zvířata, která turisté chtějí vidět během safari v Africe.
V Balule se nachází mnoho luxusních lodží a kempů, které nabízejí ubytování a safari pro turisty. Turisté mohou pozorovat zvířata během safari z vozidla, ale také na pěších safari v doprovodu zkušeného průvodce.
Balule se pyšní velmi rozmanitou krajinou, která se skládá z říčních niv, savan, otevřených plání, kopcovitých oblastí a hustých lesů. Tato různorodost krajin poskytuje vhodné prostředí pro mnoho druhů zvířat a také pro různé způsoby safari.
Celkově je Balule velmi populární cílem pro turisty, kteří hledají nezapomenutelný zážitek ze safari v Jižní Africe.

Jakou můžete v Balule očekávat krajinu?
Hlavními biotopy v parcích jsou savanové lesy a pastviny. Scénickými zajímavostmi jsou řeka Olifants, která protéká středem parku, a Drakensberský sráz, který tvoří dramatické pozadí.

Krajina v chráněném území Balule v Jižní Africe je velmi rozmanitá a skládá se z říčních niv, savan, otevřených plání, kopcovitých oblastí a hustých lesů. Tato různorodost krajin poskytuje vhodné prostředí pro mnoho druhů zvířat a také pro různé způsoby safari.
V oblasti Balule se nachází řeka Olifants, která přináší vodu do oblasti a vytváří říční nivy, kde se nacházejí četné druhy stromů a keřů. Mezi nimi najdeme například akácie, borovice, fíkovníky a baobaby. V oblasti se také nachází mnoho malých vodních toků, které přinášejí další druhy rostlin a zvířat.
V otevřených pláních a savanách se nachází trávy a keře, které poskytují potravu pro mnoho druhů antilop a jiných kopytníků. V těchto otevřených oblastech se často také nachází termitiště, které jsou důležitým zdrojem potravy pro mnoho savců.
V kopcovitých oblastech a hustých lesích se nachází další druhy stromů a keřů, jako jsou například akácie, mnoho druhů eukalyptů, javorovité dřeviny a další. V těchto oblastech se také nachází mnoho druhů zvířat, jako jsou lvi, leopardi, gepardi, buvoli, nosorožci, sloni a mnoho dalších.
Celkově je krajina v Balule velmi rozmanitá a poskytuje ideální prostředí pro mnoho druhů zvířat a rostlin. Tato rozmanitost krajin také poskytuje turistům mnoho možností pro různé způsoby safari a prozkoumání této krásné oblasti.

Co můžete v Balule vidět a potkat?

Balule nabízí autentický zážitek z divoké přírody. Všechna safari zvířata jsou přítomna a mohou putovat mezi pozemkem a sousedním Krugerem. Velká koncentrace žiraf, vodušek a pakoňů láká dravce ve velkém množství. V oblasti se často potulují velká stáda buvolů a slonů.

Jaké je v parku Balule klima a kdy v parku prší?

V Balule je léto od října do dubna - tyto měsíce se vyznačují deštěm, vlhkostí a horkem. Naopak zima od května do září bývá příjemná, s mírnějšími podmínkami a malým množstvím srážek. V tomto ročním období rtuť teploměru v noci klesá, takže možná budete potřebovat na postel deku navíc.

 Plusy návštěvy Balule

Vynikající možnosti pozorování divoké zvěře, včetně ztv. Velké pětky
Součást rozsáhlého Krugerova ekosystému
Možnost projížděk, nočních projížděk a pěších safari
Na výběr je několik možností ubytování
Omezený počet vozidel na území parku
Vaše safari nebude rušit žádné nevhodné vozidlo s nezkušenými řidiči

 Mínusy návštěvy Balule

Některá ubytovací zařízení nejsou pro přírodní charakter parku vhodná

 Kdy se do parku vydat?

Pozorování divoké zvěře je v Balule nejlepší v období sucha (od května do září), přičemž podmínky vrcholí v září, kdy se oteplí. V tomto období je také mimo turistickou sezónu, s výjimkou školních prázdnin, kdy do parků míří mnoho místních obyvatel. Ve vlhkém období (od října do dubna) je vegetace zelená a bujná, což však ztěžuje pozorování zvířat.

 Historie parku Balule

Chráněné území Balule se nachází v provincii Limpopo v Jižní Africe a je součástí rozsáhlé oblasti Krugerova národního parku. Historie tohoto území sahá až do dob, kdy bylo osídleno domorodými kmeny a lovci.
V roce 1969 bylo v této oblasti založeno soukromé zvěřince s názvem Olifants West Game Reserve. V roce 1993 bylo toto soukromé zvěřince sloučeno s několika dalšími a vytvořilo se z něj soukromé chráněné území Balule Game Reserve. V roce 2002 byla tato oblast začleněna do rozsáhlé oblasti Krugerova národního parku a dnes je součástí tzv. Greater Kruger National Park.
V současné době je Balule Game Reserve spravováno soukromými majiteli a organizacemi, kteří se snaží chránit přírodu a podporovat udržitelný rozvoj. V oblasti Balule je kladen velký důraz na ochranu ohrožených druhů zvířat, jako jsou sloni, nosorožci, gepardi a další.
Díky ochraně přírody a udržitelnému turismu je Balule Game Reserve dnes velmi oblíbenou turistickou destinací, kde můžete zažít autentické safari v divočině a zároveň si užít luxusního ubytování v soukromí přírody.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Náklaďákem na safari do Krugerova NP -  -

Náklaďákem na safari do Krugerova NP

4  /   od 22 500
Náklaďákem - Velký okruh Jihoafrickou republikou -  -

Náklaďákem - Velký okruh Jihoafrickou republikou

17  /   od 71 500
loading