facebook

Jordánsko – ideální dovolená za poznáním, dobrodružstvím a odpočinkem

Jordánsko – země, kde se setkávají minulost a současnost, a kde každý den skrývá nová dobrodružství.


Jordánsko je krásná země s bohatou historií, úchvatnou přírodou a vynikajícími kulinářskými zážitky. Pro turisty nabízí mnoho možností k prozkoumání, jako jsou například starověká města Petra a Jerash, rozmanité pouště, neuvěřitelné útesy Wádí Rum a pláže u Rudého moře. Jordánsko je také ideální pro milovníky dobrodružství a outdoorových aktivit, jako jsou trekking, potápění a šnorchlování, jízda na velbloudech, off-road jízdy a další. Zároveň je to i místo pro relaxaci a odpočinek, kde můžete užívat si klidu a pohody v luxusních wellness hotelech a lázních. 

Charakteristika turistických služeb v Jordánsku

Turistické služby v Jordánsku se v posledních letech značně rozvinuly a nabízejí širokou škálu možností. Většina turistů si může vybrat z řady různých typů ubytování, od luxusních hotelů až po levnější hostely. Pro turisty jsou k dispozici průvodcové, kteří umějí mluvit anglicky a dalšími jazyky, a také mnoho turistických agentur nabízejících organizované výlety a zájezdy po celé zemi.
Většina turistů se v Jordánsku zaměřuje na historické a archeologické památky, jako jsou Petra, Jerash, město Ammán, Madaba a mnoho dalších. Turisté se také často vydávají na výlety do pouště Wadi Rum nebo na pobřeží Mrtvého moře. V poslední době se také stále více turistů zajímá o aktivní dovolenou, jako je trekking v horách, potápění nebo jízda na koni.
Jordánsko se snaží zlepšovat kvalitu turistických služeb a nabízet turistům nové zážitky. Mezi nové atrakce patří například Jordan Trail, která je 650 km dlouhá pěší stezka, vedoucí po celé zemi. Jordánsko také poskytuje vynikající podmínky pro zdravotní turistiku, jako jsou léčivé koupele v Mrtvém moři a vodní terapie v Dana Biosphere Reserve.

Jaké je v Jordánsku klima? Kdy tam prší?

Jordánsko se nachází v oblasti subtropického podnebného pásu, což znamená, že zde panuje spíše suché a teplé klima. Průměrná teplota v létě se pohybuje okolo 32 °C, v zimě okolo 13 °C. Většina srážek spadne v období listopad až březen, kdy se mohou vyskytnout průtrže mračen a povodně. Nicméně, některé oblasti jako například poušť Wadi Rum jsou velmi suché a srážky tam jsou vzácné. V oblasti Aqaby na jihu země je možné koupat se v moři i v zimě, protože teplota vody zde zůstává příjemná. Celkově lze tedy říci, že nejvhodnější období pro návštěvu Jordánska je od dubna do června a od září do konce října, kdy je zde tepleji a srážky jsou méně časté.

 Není v letních měsících v Jordánsku příliš velké horko?

V letních měsících (červen až srpen) může být v Jordánsku velmi horko, s teplotami přesahujícími 40 °C. Pokud nejste zvyklí na takové počasí, může být obtížné vydržet venku po delší dobu. Proto je vhodnější navštěvovat Jordánsko v období jara a podzimu, kdy jsou teploty příjemnější a nejsou takové horka. V každém případě je vhodné dbát na dostatečný pitný režim a chránit se před sluncem. Přesto do Jordánska i v tomto období proudí mnoho turistů a veškeré služby jsou k dispozici. Doporučuji dbát na kvalitnější zázemí z hlediska dopravy a ubytování.

Jak je na tom Jordánsko z hlediska bezpečnosti?

Jordánsko patří k poměrně bezpečným zemím v oblasti Blízkého východu a turistické oblasti jsou většinou bez problémů. Nicméně je vždy dobré sledovat aktuální bezpečnostní situaci a informace od místních úřadů a konzulátů. V minulosti se v Jordánsku vyskytly incidenty spojené s terorismem, ale bezpečnostní opatření většinou byla posílena, aby se minimalizovaly rizika. Zároveň je důležité dodržovat základní bezpečnostní opatření jako například neukazovat příliš cenných věcí a peněz, vyhnout se opuštěným oblastem a dodržovat místní zvyklosti a kulturu.

Na co si tedy dát v Jordánsku pozor?

*Kriminalita: I když je kriminalita v Jordánsku obecně nízká, turisté by měli být obezřetní a dodržovat základní bezpečnostní opatření, zejména v případě, že cestují v méně turistických oblastech.
*Dopravní nehody: Dopravní nehody jsou v Jordánsku poměrně běžné, zejména na místních silnicích. Cestovatelé by měli být obezřetní a dodržovat dopravní předpisy.
*Kultura a náboženství: Jordánsko je převážně muslimská země a turisté by měli být respektovat místní zvyklosti a náboženské tradice. Například, při návštěvě mešit je nutné se řídit pravidly oblékání a chování.
*Přírodní nebezpečí: V některých oblastech Jordánska mohou být přírodní nebezpečí, jako jsou písečné bouře, zemětřesení nebo silné větry.
*Je důležité být obezřetný a dodržovat základní bezpečnostní opatření, jako jsou například používání ochranných pásů v automobilech nebo ukládání cenností do hotelového sejfu.

10 nejlepších památek Jordánska

Jordánsko je zemí s bohatou historií a mnoha fascinujícími památkami. Zde jsou 10 nejlepších památek, které byste si v Jordánsku neměli nechat ujít:
* Petra - starověké město, vytesané do skály, které je jedním z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na světě.
* Jerash - jedno z nejvýznamnějších římských měst mimo Itálii, s dobře zachovanými ruinami a antickou architekturou.
* Wadi Rum - rozlehlá poušť s křížením úžasných skalních útvarů a dramatických hor.
* Ammanská pevnost - starobylá pevnost, která se nachází na kopci nad městem Ammán a nabízí panoramatický výhled na město.
* Mount Nebo - místo, kde prý Mojžíš poprvé uviděl Zaslíbenou zemi, nabízí nádherný výhled na Jordánsko a Izrael.
* Madaba - město s bohatou historií a nejvýznamnějším místem je zde bazilika sv. Jiří s unikátní mozaikou mapou Svaté země.
* Umm Qais - archeologická lokalita s velkolepými římskými ruinami, včetně divadla a terasovitého forum.
* Aqaba - nejjižnější jordánské město, které se nachází na pobřeží Rudého moře, je oblíbené pro své pláže a skvělé místo pro potápění a šnorchlování.
* Ajlounský hrad - starobylá pevnost, která sloužila jako obranná linie proti křižákům a nabízí úchvatný výhled na okolní krajinu.
* Dana Nature Reserve - jedinečný přírodní park s rozmanitou a nedotčenou krajinou, který nabízí skvělé turistické a outdoorové aktivity.

10 nejlepších zážitků při dovolené v Jordánsku

* Návštěva skalního města Petra - jednoho z nejznámějších a nejnavštěvovanějších archeologických nalezišť na světě.
* Koupání v Mrtvém moři - nejhlubším hypersalinním jezeře na světě, kde si můžete vyzkoušet jedinečný zážitek plavání v silně mineralizované vodě.
* Prohlídka pouště Wadi Rum - jedné z nejkrásnějších pouští na světě, kde můžete zažít jízdu na velbloudech a obdivovat neuvěřitelné skalní útvary.
* Výlet do hlavního města Ammánu - města s bohatou historií, kde si můžete prohlédnout mnoho historických památek, jako je např. amfiteátr nebo pevnost Qala'at al-Rabadh.
* Návštěva Jerashu - antického města, které je považováno za jednu z nejzachovalejších římských provincií na světě.
* Cesta po Kralické cestě - trasa, která spojuje mnoho krásných historických měst a památek v Jordánsku, včetně hradu Ajlun, města Jerash a pevnosti Kerak.
* Návštěva Aqaby - města u Rudého moře, kde si můžete užít koupání a potápění v křišťálově čisté vodě a obdivovat nádherné korálové útesy.
* Procházka v údolí Dana - přírodním parku plném malebných kopců a kaňonů, kde si můžete vychutnat krásné výhledy a poznat místní flóru a faunu.
* Návštěva města Madaba - města proslulého mozaikami, které jsou staré více než 1500 let a nacházejí se v mnoha kostelích a klášterech v okolí města.
* Trek v přírodním parku Ajloun - parku plném krásné přírody, kde si můžete vychutnat nádherné výhledy na okolní krajinu a poznat místní flóru a faunu.

10 aktivních zážitků, které jde prožít v Jordánsku

* Skalní lezení v oblasti Wadi Rum.
* Pěší túra po Jordan Trail, což je 650 km dlouhá turistická trasa.
* Šnorchlování nebo potápění v Červeném moři u Aqaby.
* Jízda na koni nebo velbloudovi v poušti.
* Bivakování v poušti nebo v horách, například v oblasti Dana Biosphere Reserve.
* Ranní nebo noční safari v národním parku Wadi Rum.
* Plavba lodí po Mrtvém moři.
* Horská cyklistika v oblasti Ajloun nebo Dana Biosphere Reserve.
* Paragliding nad Wadi Rum nebo nad Akabským zálivem.
* Kulturní zážitky, jako například kouření vodní dýmky v tradičních kavárnách, návštěva tradičních trhů nebo ochutnávka místní kuchyně.

Pouštní hrady Jordánska


Jordánsko je známé svými působivými a historickými hrady, které se nacházejí uprostřed pouště. Mezi nejvýznamnější pouštní hrady patří:
* Hrad Ajloun - postavený v 12. století, hrad byl používán jako obranná pevnost během křížových výprav.
* Hrad Karak - největší hrad v Jordánsku, založený v době křižáckých výprav.
* Hrad Shobak - založený křižáky v roce 1115, hrad byl několikrát dobyt a opuštěn.
* Hrad Al-Mudawwar - starobylý hrad na skalnatém vrcholu, známý také jako "Kruhový hrad".
* Hrad Tafilah - založený v 12. století, hrad byl využíván jako obranná pevnost.
* Hrad Qasr Azraq - postavený v době římské nadvlády, hrad byl využíván jako vojenská základna.
* Hrad Ajloun - postavený v 12. století, hrad byl používán jako obranná pevnost během křížových výprav.
* Hrad Tawila - založený v 7. století, hrad byl využíván jako vojenská základna.
Tyto hrady představují důležitou část historie Jordánska a jsou důležitým turistickým cílem.

Nejdůležitější wadi v Jordánsku

Wadi v arabské řeči znamená suché koryto řeky nebo vodního toku, které většinu roku zůstává bez vody a vznikají v pouštních oblastech. V Jordánsku je mnoho takových údolí, některá z nich jsou velmi důležitá pro turisty, kteří do Jordánska přijíždějí. Některá z nejdůležitějších Wadi v Jordánsku jsou:
* Wadi Rum – nejznámější a nejnavštěvovanější údolí v Jordánsku, v němž se natáčely mnohé filmy, včetně legendárního Lawrence z Arábie.
* Wadi Dana – krásné údolí s nádhernými výhledy, které je ideální pro turisty, kteří chtějí zažít trekking a pozorovat divokou přírodu.
* Wadi Al-Mujib – nejhlubší kaňon na světě, který se nachází pod úrovní moře. Je to přírodní rezervace, která má výjimečnou faunu a floru. Velký kaňon s řekou, která protéká celým údolím. Je to populární místo pro turisty, kteří se chtějí procházet a koupat v řece.
* Wadi Araba – jedno z největších údolí v Jordánsku, které sahá až k Rudému moři. Je to jedno z nejvíce odlehlých a nedotčených údolí v Jordánsku.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

To nejkrásnější z Jordánska s průvodcem -  -

To nejkrásnější z Jordánska s průvodcem

7-10  /   od 33 690
loading