facebook

Kostarika - přehled národních parků

Kostarika - zelená perla Střední Ameriky s nádhernými plážemi, tropickými pralesy a úchvatnou faunou a flórou.

Kostarika má vysoký stupeň ochrany přírody a ekologického turismu. Ochrana přírody je pro Kostariku velmi důležitá a je zakotvena v její ústavě. Kostarická vláda aktivně podporuje ochranu přírody a vytváření národních parků, a to zejména od 70. let 20. století, kdy začaly být zakládány první národní parky.
Kostarika se také aktivně podílí na ochraně celosvětového životního prostředí, například podporuje dohodu o biodiverzitě a je členem různých mezinárodních organizací, jako je Světový fond pro přírodu (WWF) nebo Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN).

Charakteristika národních parků v Kostarice

Kostarika je známá pro své národní parky, které představují rozmanitou a krásnou přírodu a faunu. Některé z hlavních charakteristik národních parků v Kostarice zahrnují:
Biodiverzita: Kostarika má jednu z největších biodiverzit na světě a národní parky jsou jedním z nejlepších způsobů, jak tuto rozmanitost objevovat.
Tropy: Všechny národní parky v Kostarice se nacházejí v tropických oblastech, což znamená, že zde může být velmi vlhko a horko, ale také nádherně zeleně a plno květin a fauny.
Přírodní scenérie: Národní parky Kostariky zahrnují mnoho druhů krajiny, včetně deštných pralesů, pláží, sopečných hor, řek, vodopádů a dalších úchvatných scenérií.
Aktivity v přírodě: Národní parky nabízejí mnoho aktivit v přírodě, jako jsou pěší turistika, kajak, rafting, potápění a jízda na koni.
Ochrana životního prostředí: Národní parky jsou také důležité pro ochranu životního prostředí a v Kostarice se nachází několik parků, které jsou součástí světového dědictví UNESCO.

 Celkově jsou národní parky v Kostarice ideálním místem pro turisty, kteří chtějí objevovat krásy přírody a zažít nezapomenutelné zážitky v tropickém prostředí.

Vstup do většiny národních parků v Kostarice je povolen a je zpoplatněn. Tyto parky jsou velmi populární u turistů a návštěvníků, kteří chtějí zažít přírodu Kostariky a pozorovat její zvířata a rostliny. Přestože jsou parky přístupné veřejnosti, jsou regulovány a je na návštěvnících kladen důraz na to, aby nezpůsobili žádné škody na přírodě a aby respektovali stanovená pravidla a omezení.

Seznam národních parků v Kostarice

V Kostarice se nachází celkem 29 národních parků. Jsou to: 

1. Parque Nacional Volcán Arenal
2. Parque Nacional Braulio Carrillo
3. Parque Nacional Cahuita
4. Parque Nacional Carara
5. Parque Nacional Chirripó
6. Parque Nacional Corcovado
7. Parque Nacional Guanacaste
8. Parque Nacional Irazú
9. Parque Nacional Isla del Coco
10. Parque Nacional Juan Castro Blanco
11. Parque Nacional La Amistad
12. Parque Nacional Manuel Antonio
13. Parque Nacional Marino Ballena
14. Parque Nacional Palo Verde
15. Parque Nacional Rincón de la Vieja
16. Parque Nacional Santa Rosa
17. Parque Nacional Tapantí
18. Parque Nacional Tortuguero
19. Parque Nacional Turrialba
20. Parque Internacional La Amistad
21. Parque Nacional Barra Honda
22. Parque Nacional Piedras Blancas
23. Parque Nacional Tenorio
24. Parque Nacional Los Quetzales
25. Parque Nacional Volcán Poás
26. Parque Nacional Marino Las Baulas
27. Parque Nacional Cerro Chirripó
28. Parque Nacional Marina Pacífico
29. Parque Nacional Isla Damas.

Charakteristika 10 nejznámějších parků v Kostarice

1. Národní park Corcovado - nachází se na jihozápadě Kostariky, je považován za nejdivočejší oblast v zemi a je domovem mnoha druhů ohrožených zvířat.
2. Národní park Manuel Antonio - známý svými krásnými plážemi a rozmanitou faunou, nachází se na Tichomořském pobřeží Kostariky.
3. Národní park Arenal Volcano - domov sopky Arenal, která patří k nejaktivnějším sopkám v Kostarice, a nabízí návštěvníkům mnoho turistických atrakcí, jako jsou lázně a přírodní termální prameny.
4. Národní park Tortuguero - nachází se na východním pobřeží Kostariky a je největším útočištěm pro hnízdění karetových želv v zemi.
5. Národní park Cahuita - známý svými korálovými útesy a mnoha druhy ryb a mořských živočichů, nachází se na Karibském pobřeží Kostariky.
6. Národní park Monteverde - známý svým deštným pralesem a rozmanitou faunou, zejména ptáky a motýly.
7. Národní park Rincon de la Vieja - nachází se v pohoří Guanacaste a nabízí mnoho aktivit, jako jsou turistické stezky, vodopády a geotermální prameny.
8. Národní park Tenorio Volcano - známý svou krásnou modrou řekou a deštným pralesem, nachází se v severní části Kostariky.
9. Národní park Irazu Volcano - domov sopky Irazu, která je nejvyšší sopkou v Kostarice, a nabízí nádherné výhledy na okolní krajinu.
10. Národní park Chirripo - nachází se v pohoří Talamanca a je domovem nejvyšší hory v Kostarice, Cerro Chirripo, a nabízí úchvatné výhledy na krajinu.

Jaké aktivity se dají v kostarických národních dělat?

V národních parcích v Kostarice můžete vidět širokou škálu přírodních krás a divů, jako jsou tropické deštné lesy, horské vrcholky, vulkány, pláže, korálové útesy a mnoho druhů zvířat a rostlin. Konkrétně se můžete těšit na následující zážitky:
Pozorování zvířat: V národních parcích můžete pozorovat mnoho druhů zvířat, včetně jaguárů, krokodýlů, opic, leguánů a mnoha druhů ptáků.
Trekování: Kostarika nabízí mnoho turistických stezek, které vedou přes národní parky a umožňují vám prozkoumat krásy přírody.
Pláže: Národní parky v Kostarice mají také mnoho krásných pláží, jako například Manuel Antonio, který je jedním z nejoblíbenějších plážových míst v zemi.
Vodopády: Kostarika má mnoho nádherných vodopádů, jako například La Fortuna, který se nachází poblíž sopky Arenal a je jedním z nejnavštěvovanějších turistických míst v zemi.
Rafting: Některé národní parky mají také řeky, které jsou ideální pro rafting, jako například Río Pacuare.
Celkově lze říci, že národní parky v Kostarice nabízejí mnoho možností pro dobrodružství a objevování krás přírody.

Sdílení

Poslední články

Velká příkopová propadlina

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Keňa_Tanzanie_Velká migrace_

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Tanzanie_Tarangire

10 důvodů proč navštívit národní park Tarangire v Tanzanii

Národní park Tarangire je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst pro safari v Tanzanii. Tento park nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky a neopakovatelné scenérie. Přesto ho spoustu návštěvníků Tanzanie mine bez povšimnutí a co nejrychleji se vydá do kráteru Ngorongoro, nebo do Serengeti. Když připravujeme individuální cesty na safari v Tanzanii pro naše klienty, snažíme se je přesvědčit, že návštěva Tarangire opravdu stojí za to. A po návratu z cesty jsou vždy velmi rádi, že Tarangire navštívili. 

Tanzanie_Tarangire_family safari

Je vhodné cestovat na safari s dětmi?

Plánujete rodinnou dovolenou a zvažujete, zda je safari vhodné i pro děti? Safari může být nejen nezapomenutelným dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí k učení a poznávání přírody. Především pro děti starší 8 let může být taková cesta fascinující a obohacující zážitek. Pojďme se podívat, proč byste měli zvážit safari s dětmi a jak vám cestovní kancelář Marco Polo zajistí bezpečnou a pohodlnou cestu.

Zájezdy

Kostarika - za přírodou a plážemi -  -

Kostarika - za přírodou a plážemi

7-9  /   od 49 500
Kostarická odysea - od Pacifiku ke Karibiku -  -

Kostarická odysea - od Pacifiku ke Karibiku

14  /   od 107 500
loading