facebook

Lake Manyara - národní park - informace

Národní park Lake Manyara je vstupní branou k tzv. Severnímu safari okruhu v Tanzanii 

NP Lake Manyara je malý park na úpatí srázu Rift Valley (Velká příkopová propadlina). Jeho přízemní lesy nabízejí příjemnou změnu scenérie oproti parkům, kde převládá savana. Přestože je park známý díky lvům šplhajícím po stromech, velké kočky zde jen tak neuvidíte. Hojní jsou lesní sloni, kteří jsou jednou z hlavních atrakcí. A samozřejmě především vodní ptáci, hroši a velká rodina žiraf.

Charakteristika národního parku Lake Manyara
Názory na národní park Lake Manyara jsou velmi rozmanité. Jedni jej pokládají za park, který můžete ze svého plánu klidně vynechat (i když uznávají jeho význam pro ochranu přírody), jiní se do parku rádi vracejí.

Národní park Lake Manyara je jedním z nejmenších národních parků v této oblasti. Jeho hlavním rysem je rozmanitost krajiny, která zahrnuje zalesněné kopce, říční údolí a slaná jezera, jako je například Lake Manyara, který parku dal jméno.

 Park je domovem mnoha druhů zvířat, jako jsou sloni, lvi, gepardi, hyeny, nosorožci, buvoli, zebry, hroši, antilopy, gazely a mnoho druhů ptáků. Vodní oblasti parku jsou obývány hrochy a krokodýly. Park je také známý svými velkými populacemi plameňáků, kteří se zde shromažďují u slaných jezer a tvoří tak krásnou scenérii.

Jenže jako návštěvníci na jedno odpoledne nemáte většinou moc šancí setkat se s obyvateli parku opravdu z blízka. V parku je málo cest, břeh jezera je velmi proměnlivý a často musíte zastavit velmi daleko od břehu, takže hrochy, krokodýly a vodní ptáky pozorujete z velké dálky. Lesy jsou hluboké a můžete mluvit o štěstí, když vám nějaké zvíře zkříží cestu. Pokud máte ale dost času a trpělivosti, a pokud sem přijedete v období, kdy do parku namigrují ptáci z Evropy a severní Afriky, stojí park za návštěvu.


Jaká zvířata mohu potkat v národním parku Lake Manyara?

Národní park Lake Manyara je domovem mnoha druhů zvířat. Mezi nejznámější z nich patří sloni, lvi, gepardi, hyeny, nosorožci, buvoli, zebry, hroši, antilopy, gazely a mnoho druhů ptáků, včetně plameňáků, pelikánů, volavek a orlů. Také je zde možnost spatřit vzácné druhy, jako jsou okapi, dikdikové a pangolini. Vodní oblasti parku jsou obývány hrochy a krokodýly. Celkově je národní park Lake Manyara skvělým místem pro pozorování zvířat a nabízí mnoho příležitostí k vidění široké škály divokého života.

Jaká je teplota v parku?

Podnebí v NP Lake Manyara je mírné a mírné. Průměrné teploty jsou stálé po celý rok. Velmi zřídka je takové horko, aby bylo nepříjemné, ale téměř vždy je večer a brzy ráno chladno. Na ranní projížďky za zvěří se doporučuje vzít si s sebou teplé oblečení.

Jak je to v Lake Manyara s deštěm ? Kdy v tu prší?

Suché období v Manyara trvá od června do září. Vlhké období se skládá z "dlouhých dešťů", které se vyskytují od března do května, a "krátkých dešťů", které se vyskytují od října do listopadu. Málokdy prší celý den.

Kdy je nejvhodnější doba k návštěvě parku?

Pozorování divoké zvěře v národním parku Lake Manyara je vhodné po celý rok, ale nejlepší je od konce června do října, v období sucha. Tento velmi malebný park je však nejkrásnější v období vlhka, od listopadu do května, kdy je vegetace bujná a po srázu se kaskádovitě svažují vodopády.

Je nutné mít v parku auto 4x4?

Není. Park se dá zvládnout i v běžném vozidle a safari minivan ho zvládá v pohodě.

Historie národního parku Lake Manyara

Historie národního parku Lake Manyara sahá až do počátku 20. století, kdy bylo toto území využíváno jako lovecký revír. V roce 1920 zde byla založena lovecká rezervace, která byla později v roce 1957 přeměněna na chráněné území. V roce 1960 byl národní park Lake Manyara založen jako samostatná entita.
V průběhu let byl park postupně rozšiřován a jeho hranice se měnily. V roce 1981 byla původní rozloha parku rozšířena o dalších 45 km² a v roce 2004 byl park ještě jednou rozšířen na současnou rozlohu přibližně 330 km².
Během své historie se park potýkal s různými problémy, jako je například nelegální těžba dřeva a pytláctví. Tyto problémy měly negativní dopad na přírodní prostředí parku a na jeho faunu a flóru. Od 90. let však byly v parku zahájeny úspěšné programy na ochranu přírody a boj proti nelegálnímu lovu zvířat.
Dnes je národní park Lake Manyara populární turistickou destinací, která nabízí pozorování divokých zvířat, ale také možnosti pro turistické aktivity, jako je například procházky a pěší túry v přírodě. Park je také důležitým ekosystémem a zdrojem biodiverzity v regionu.

Sdílení

Poslední články

Velká příkopová propadlina

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Keňa_Tanzanie_Velká migrace_

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Tanzanie_Tarangire

10 důvodů proč navštívit národní park Tarangire v Tanzanii

Národní park Tarangire je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst pro safari v Tanzanii. Tento park nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky a neopakovatelné scenérie. Přesto ho spoustu návštěvníků Tanzanie mine bez povšimnutí a co nejrychleji se vydá do kráteru Ngorongoro, nebo do Serengeti. Když připravujeme individuální cesty na safari v Tanzanii pro naše klienty, snažíme se je přesvědčit, že návštěva Tarangire opravdu stojí za to. A po návratu z cesty jsou vždy velmi rádi, že Tarangire navštívili. 

Tanzanie_Tarangire_family safari

Je vhodné cestovat na safari s dětmi?

Plánujete rodinnou dovolenou a zvažujete, zda je safari vhodné i pro děti? Safari může být nejen nezapomenutelným dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí k učení a poznávání přírody. Především pro děti starší 8 let může být taková cesta fascinující a obohacující zážitek. Pojďme se podívat, proč byste měli zvážit safari s dětmi a jak vám cestovní kancelář Marco Polo zajistí bezpečnou a pohodlnou cestu.

Zájezdy

loading