facebook

Meru - národní park - informace

Národní park Meru je jednou z menších perel keňského safari.  

Národní park Meru je národní park ve východní části Keni o rozloze 870 km2. Park se nachází východně od Velké příkopové propadliny, asi 300 kilometrů severovýchodně od Nairobi, a leží v nadmořské výšce od 1 000 do 4 000 metrů. Safari v národním parku Meru může být velmi dobrým doplňkovým programem při návštěvě jiných parků severně od Nairobi. Svou rozlohou patří k menším národním parkům (i když 2,5x větší než známé Amboseli!). Cesta z Nairobi trvá cca 6 hodin, ale většinou vede na úpatí pohoří Mt. Kenya, takže rozhodně není nudná.

Charakteristika národního parku Meru

Národní park Meru je charakteristický krásnými scenériemi, které zahrnují hory, lesy, louky a řeky. Park také zahrnuje rovinatou savanu, ale kopcovitá krajina hraje dominantní roli. Každý druh krajiny vytváří různé prostředí pro život různých druhů zvířat a ptáků. A právě pestrost je hlavním důvodem, proč je park navštěvován. Pestrost krajiny a přírodních druhů je velmi zajímavá i pro vědce. Proto  jsou také prováděny projekty na ochranu přírody a na podporu udržitelného rozvoje turistiky v národních parcích.

Jako v mnoha jiných parcích a rezervacích Keni a Tanzanie, je u v Meru hodně aktivit propojených s místní komunitou. V tom je Východní Afrika jedinečná a je v tom příkladem pro mnoho jiných zemí.

Národním parkem Meru protéká známá řeka Tana, vedle řeky Tsavo nejznámější řeka v Keni. Rozhodně je Tana řekou nejdelší (údaje se rozcházejí mezi 800 až 1 000 km). Kolem řeky Tana je velmi bohatý život a právě v lesích kolem řeky Tana žijí levharti, kterými je národní park Meru docela vyhlášený. 

Meru je mnohem méně rušný než některé populárnější keňské parky a působí nedotčeným dojmem. Vyskytuje se zde celá ztv. Velká pětka (slon, buvol, lev, levhart a nosorožec). Velmi častý je výskyt slonů a buvolů. Nosorožci jsou v uzavřené části rezervace, protože jejich ochrana proti pytlákům je velmi náročná a nákladná.  Park je mimořádně malebný, podél mnoha vodních toků rostou vysoké palmy doumské. 

 

 Jaká zvířata můžete v Meru potkat?

Meru je domovem Velké pětky. Parkem migrují sloni a někdy se zde můžete setkat s velkými stády. Velké kočky je obtížnější spatřit, ale šance je vysoká. A když je potkáte, máte je sami pro sebe, protože množství návštěvníků v parku je velmi nízké. Ke specialitám severní Keni patří oryx beisa, žirafa síťovaná a podivně vypadající gerenuk (antilopa žirafí). Vedle běžnější zebry Burchellovy (zebra stepní, hojná v parcích na jihu a východě Keni) se vyskytuje i vzácná zebra Grevyho. Nosorožci nejsou v naší tabulce vedeni jako volně žijící zvířata, protože mají v parku zvláštní oplocenou a speciálně chráněnou zónu. 

Zelená – téměř jistota Žlutá – šance je Červená – chce to štěstí 

 

Jaká je teplota v parku?  Jak je to v Meru s deštěm ? Kdy v Meru prší?

Meru má horké a suché podnebí. Teploty jsou v průběhu roku poměrně vyrovnané. Denní teploty se pohybují kolem 32 °C a v noci klesají na přibližně 17 °C.  Vlhké období od listopadu do května se vyznačuje dvěma obdobími dešťů: "krátké deště" vrcholí v listopadu a "dlouhé deště" v dubnu. 

 

Kdy je nejvhodnější doba k návštěvě parku?

Díky nedostatku dešťů v období sucha (červen až říjen), často se doporučuje právě tohle období jako ta nejlepší doba pro cestu do Meru. Tráva příliš neroste, takže je snadnější spatřit divokou zvěř, a podmínky jsou obecně lepší pro navigaci v krásné krajině parku. Ve vlhčích měsících má vysoká tráva tendenci zvířata zakrývat a sloni odcházejí do suššího terénu. Ale já osobně mám rád krajinu, která je zelená, zvlášť v kopcích, proto dávám přednost lednu a únoru a červnu, když už prší jen velmi málo, nebo vůbec a mohu si užívat nejen setkání s divokou zvěří, ale krásnou krajinu kolem.

 Je nutné mít v parku auto 4x4?

 Určitě to doporučuji. Hornatá krajina národního parku Meru a ne příliš kvalitní cesty jsou pro 4x4. S minivanem nebo osobním autem se můžete dost trápit.

Historie národního parku Meru

Národní park Meru v Keni byl založen v roce 1966, kdy byla vládou Keni vyhlášena oblast o rozloze 700 km² jako chráněné území. V roce 1983 byla plocha parku rozšířena na současných 870 km².

V minulosti byla oblast, kde se nyní nachází národní park Meru, často využívána pro pastvu dobytka. To mělo negativní dopad na místní faunu a flóru, což vedlo k rozhodnutí vlády Keni vyhlásit tuto oblast chráněným územím. Cílem bylo chránit a obnovit místní ekosystémy a předcházet nadměrnému pastevectví a lovům zvířat.

Během 70. a 80. let byl park často terčem pytláků, kteří lovili slony a nosorožce pro jejich kly a rohy. To vedlo k poklesu počtu těchto zvířat v parku. V roce 1989 byla v parku zavedena speciální jednotka pro boj proti pytlákům, což vedlo ke zlepšení situace.

V posledních desetiletích se park snaží podporovat udržitelný cestovní ruch, což pomohlo zvýšit povědomí o jeho kráse a důležitosti ochrany přírody. Dnes je národní park Meru jedním z nejvýznamnějších národních parků v Keni a oblíbeným cílem turistů.

 

 

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

loading