facebook

Murchison Falls - národní park v Ugandě - informace

Murchison Falls je kolébkou Nilu a rájem zvířat.
Národní park Murchison Falls je největším národním parkem v Ugandě, rozkládá se na ploše přibližně 3 893 kilometrů čtverečních. Park se nachází v nadmořské výšce od 650 do 1 200 m n.m. Park je pojmenován po vodopádech Murchison Falls, které jsou největšími peřejemi na Nilu. Národní park Murchison Falls, který je součástí větší chráněné oblasti Murchison Falls (MFCA), nabízí vynikající podmínky pro pozorování divoké zvěře.

Charakteristika národního parku Murchison Falls. 

Park protíná řeka Viktoriin Nil a výlety lodí k velkolepým Murchisonovým vodopádům patří k nejzajímavějším zážitkům - zejména pokud se vydáte na pěší túru na vrchol, kde nejlépe oceníte obrovskou sílu vodopádů.

Park se nachází na severozápadě Ugandy a je domovem pro mnoho druhů divoké zvěře, včetně slonů, lvů, leopardů, buvolů, žiraf, hrochů, krokodýlů a mnoha druhů ptáků. Park je také domovem pro vzácné druhy, jako je například ohrožená žirafa Rothschildova.
V parku se nachází také několik řek a vodopádů, včetně vodopádů Murchison Falls, které jsou hlavní turistickou atrakcí parku. Dále zde najdeme vodopád Uhuru, řeku Nile a jezero Albert.

Park Murchison Falls je oblíbeným místem pro safari a turisty z celého světa. Kromě pozorování zvířat a návštěvy vodopádů mohou návštěvníci parku také provozovat různé outdoorové aktivity, jako jsou pěší túry, plavby po řece Nile, rybaření a kajakářské výpravy.

 

Plusy návštěvy národní parku Murchison Falls
Vynikající podmínky pro pozorování divoké zvěře
Velmi malebný park s nejpozoruhodnějším vodopádem východní Afriky
Jedno z mála míst, kde se vyskytují střevlíci
Možnost výletu lodí k vodopádům a do delty Albertova jezera

Mínusy návštěvy národního parku Murchison Falls
Dlouhá cesta z Kampaly a daleko od ostatních parků
V období dešťů mohou být některé cesty neprůjezdné
V některých oblastech je vysoká hustota mouchy tse-tse

Jaká zvířata mohu potkat v Murchison Falls?

Vidět můžete čtyři z velké pětky, ale nosorožci chybí. Běžná jsou obrovská stáda slonů a buvolů a poměrně snadno lze spatřit lva. V parku můžete potkat hodně druhů antilop. Specialitou jsou velká stáda žiraf Rothschildových. Šimpanze a několik dalších primátů lze sledovat v lese Budongo na jihu větší chráněné oblasti Murchison Falls.

 Jaká je teplota v parku? Jak je to v Murchison Falls s deštěm ? Kdy v tu prší?

V Murchison Falls panuje trvale horké klima. Minimální kolísání teplot je způsobeno rovníkovou polohou parku. Během relativně krátkého období sucha (prosinec až únor) je však znatelně tepleji. Ve vlhkém období (březen až listopad) je obvyklý mírný déšť a občas se přežene bouřka. Teploty jsou také ovlivněny velkými rozdíly v nadmořské výšce parku.
Podnebí v národním parku Murchison Falls je tropické a horké. Teploty jsou po celý rok poměrně vyrovnané. Denní teploty se pohybují kolem 31 °C, v noci se ochlazuje na 18 °C.

Vlhké období trvá od března do května listopadu, sušší období pak od června do července. V období sucha (prosinec až únor) prší jen málo.

Kdy je nejvhodnější doba k návštěvě parku?

Divokou zvěř lze nejsnáze pozorovat v období sucha (prosinec až únor), kdy se zvířata shromažďují u vodních nádrží a je zde málo podrostu, ve kterém by se mohla skrývat. Vezměte si však klobouk se širokou krempou a dostatek opalovacího krému, abyste se ubránili prudkému slunci. Většina návštěvníků se vydává hledat lvy, slony a další zvířata od června do září, kdy je chladněji a déšť tolik neobtěžuje.

Historie národního parku Murchison Falls

Národní park Murchison Falls byl založen v roce 1952 pod názvem Národní park Kabalega Falls. Název byl později změněn na Murchison Falls na počest vodopádů, které se nacházejí v parku.
V roce 1954 byl park rozšířen na svou současnou velikost a stal se z něj jeden z největších národních parků v Ugandě. V roce 1962, kdy byla Uganda vyhlášena nezávislou zemí, byl park přejmenován na Národní park Murchison Falls.
Během 70. a 80. let byl park vystaven vážnému nebezpečí kvůli pytláctví a občanské válce v Ugandě. Pytláci zabíjeli slony pro slonovinu a některé druhy zvířat, jako jsou žirafy Rothschildovy, se staly téměř vyhynulými. Po ukončení občanské války v roce 1986 byly v parku zahájeny rozsáhlé programy obnovy a ochrany fauny a flóry, což vedlo ke zlepšení situace.
Dnes je park Murchison Falls jedním z nejpopulárnějších turistických cílů v Ugandě a jedním z nejvýznamnějších přírodních parků v Africe. Park slouží jako útočiště pro mnoho ohrožených druhů a podporuje také místní ekonomiku turistickým průmyslem.

Sdílení

Poslední články

Velká příkopová propadlina

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Keňa_Tanzanie_Velká migrace_

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Tanzanie_Tarangire

10 důvodů proč navštívit národní park Tarangire v Tanzanii

Národní park Tarangire je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst pro safari v Tanzanii. Tento park nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky a neopakovatelné scenérie. Přesto ho spoustu návštěvníků Tanzanie mine bez povšimnutí a co nejrychleji se vydá do kráteru Ngorongoro, nebo do Serengeti. Když připravujeme individuální cesty na safari v Tanzanii pro naše klienty, snažíme se je přesvědčit, že návštěva Tarangire opravdu stojí za to. A po návratu z cesty jsou vždy velmi rádi, že Tarangire navštívili. 

Tanzanie_Tarangire_family safari

Je vhodné cestovat na safari s dětmi?

Plánujete rodinnou dovolenou a zvažujete, zda je safari vhodné i pro děti? Safari může být nejen nezapomenutelným dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí k učení a poznávání přírody. Především pro děti starší 8 let může být taková cesta fascinující a obohacující zážitek. Pojďme se podívat, proč byste měli zvážit safari s dětmi a jak vám cestovní kancelář Marco Polo zajistí bezpečnou a pohodlnou cestu.

Zájezdy

Expedice v náklaďáku nejen za gorilami s anglickým průvodcem -  -

Expedice v náklaďáku nejen za gorilami s anglickým průvodcem

12  /   od 63 500
Safari v Ugandě - Cesta za gorilami s českým průvodcem -  - Uganda_Národní park Bwindi Impenetrable_pozorování goril

Safari v Ugandě - Cesta za gorilami s českým průvodcem

8  /   od 93 900
loading