facebook

Etosha - národní park v Namibii - informace

Etosha National Park je perlou namibijského safari. 

Etosha National Park je největším a nejznámějším národním parkem v Namibii. Leží na severu země a zahrnuje rozlehlou slanou pláň Etosha Pan, která je přírodním zrcadlem nebeských obrazů během deštivého období. Park byl založen v roce 1907 a zahrnuje rozlohu přibližně 22 750 km². V parku žije bohatá fauna, včetně "Velké pětky" africké zvěře - slona, nosorožce, lva, buvola a levharta. Také se zde vyskytují velké stáda zeber, gazel, antilop a mnoho druhů ptáků. Etosha je také domovem pro vzácné druhy jako jsou gepardové, hyeny a kojoti.

Charakteristika národního parku Etosha. 

Etosha je nejoblíbenější namibijský park pro pozorování divoké zvěře a vyznačuje se rozlehlou slanou pánví Etosha. V období sucha se v okolí pánve vyskytují velké koncentrace zvířat. Vyskytují se zde čtyři z Velké pětky, chybí pouze buvoli. Osvětlená napajedla v Etoshe poskytují vzácnou příležitost k nočnímu pozorování divokých zvířat.

 

Plusy návštěvy národního parku Etosha. 

Vynikající podmínky pro  pozorování divoké zvěře v období sucha
Osvětlená napajedla pro noční pozorování
Snadná destinace s vlastní dopravou
Několik možností ubytování pro různé rozpočty

Minusy návštěvy národního parku Etosha. 

Pozorování divoké zvěře je obtížnější v období dešťů
Odpočinkové kempy pro návštěvníky, kteří jezdí sami, jsou méně exkluzivní
Velmi horké klima

 Jaká zvířata můžeme v Etoshe vidět?

Pozorování divoké zvěře je vynikající v období sucha (od května do října), kdy se zvířata shromažďují kolem vodních nádrží. Hojně se vyskytují sloni. Často jsou vidět velká stáda pakoňů modrých, zeber, antilop skákavých a oryxů (přímorožců), kteří společně pijí; po setmění jsou běžně k vidění také černí nosorožci. Přidat se mohou i žirafy a losi. Za svítání a za soumraku lze spatřit velké kočky a velmi častý je šakal černohřbetý. Nevyskytují se zde však buvoli, hroši, krokodýli ani opice.

Jaké jsou v národním parku Etosha teploty? Jak to v parku vypadá s deštěm?

 

Polopouštní krajina Etoshy je v období sucha (od května do října) téměř bez srážek. Teploty mohou po většinu tohoto období klesat až k 7 °C v časných ranních hodinách; teprve v září a říjnu se začíná oteplovat. Vlhké období v Etoshe (listopad až duben) je horké, noční teploty se pohybují kolem 17 °C.

 

Národní park Etosha je horký a poměrně suchý. Stejně jako ve většině polopouštních klimatických oblastí i zde dochází k velkým teplotním rozdílům mezi dnem a nocí. Déšť obvykle přichází v podobě silných bouřek. Existuje zde období dešťů, které se shoduje s letními měsíci od listopadu do dubna. Během suchých zimních měsíců, od května do října, jsou srážky vzácností.

 Kdy je nejvhodnější doba k návštěvě národního parku Etosha?

 

 V období sucha (květen až říjen) se zvířata shromažďují kolem centrální pánve a vodních nádrží v Etoshe. Díky hojné divoké zvěři a obecně příznivému počasí je park v tomto období poměrně přeplněný. Nicméně i když je pozorování divoké zvěře v deštivých měsících náročnější, dostanete se pryč od davů a krajina je svěží.

Historie národního parku Etosha

 Etosha National Park se nachází v severní části Namibie a je to největší a nejznámější národní park v zemi. Park byl založen v roce 1907 německými koloniálními úřady jako Game Reserve. V roce 1958 byl poté přejmenován na národní park.

Etosha je slovo znamenající "velká bílá místa" v jazyce domorodých obyvatel Ovambo. Toto jméno bylo zvoleno kvůli velké solné pánvi, která se nachází v parku a vytváří bílou pláň, když je suchá. Tato oblast je významným místem pro pozorování divokých zvířat, která se zde shromažďují na zbytcích vody během suchých období.

 

 

Sdílení

Poslední články

Velká příkopová propadlina

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Keňa_Tanzanie_Velká migrace_

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Tanzanie_Tarangire

10 důvodů proč navštívit národní park Tarangire v Tanzanii

Národní park Tarangire je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst pro safari v Tanzanii. Tento park nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky a neopakovatelné scenérie. Přesto ho spoustu návštěvníků Tanzanie mine bez povšimnutí a co nejrychleji se vydá do kráteru Ngorongoro, nebo do Serengeti. Když připravujeme individuální cesty na safari v Tanzanii pro naše klienty, snažíme se je přesvědčit, že návštěva Tarangire opravdu stojí za to. A po návratu z cesty jsou vždy velmi rádi, že Tarangire navštívili. 

Tanzanie_Tarangire_family safari

Je vhodné cestovat na safari s dětmi?

Plánujete rodinnou dovolenou a zvažujete, zda je safari vhodné i pro děti? Safari může být nejen nezapomenutelným dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí k učení a poznávání přírody. Především pro děti starší 8 let může být taková cesta fascinující a obohacující zážitek. Pojďme se podívat, proč byste měli zvážit safari s dětmi a jak vám cestovní kancelář Marco Polo zajistí bezpečnou a pohodlnou cestu.

Zájezdy

Velké africké dobrodružství - 4 africké země -  -

Velké africké dobrodružství - 4 africké země

23  /   od 81 900
loading