facebook

Inca Trail v Peru

Pro milovníky hor a starých indiánských kultur je Inca Trail velkým zážitkem. 

Inca Trail je turistická trasa v Peru, která vede přes Andské pohoří a spojuje starověké město Cusco s Machu Picchu. Celá trasa je dlouhá přibližně 42 kilometrů a vede údolím řeky Urubamba a přes několik horských průsmyků. Turisté na trase mohou vidět nádherné výhledy na okolní přírodu a také několik historických památek z doby Incké říše, jako jsou například město Wiñay Wayna nebo Intipata, které jsou často považovány za předehru k nádhernému Machu Picchu. Tato trasa je stále populárnější, ale je třeba vzít na vědomí, že vyžaduje pevnou fyzickou kondici a především respektování pravidel ochrany přírody a kulturních památek.

Základní charakteristika cesty po starých cestách - Inca Trail

Inka Trail je turistická trasa v Peru, která vede k historickému místu Machu Picchu. Tato trasa byla v minulosti používána v období incké říše a představuje jednu z nejslavnějších turistických tras v Jižní Americe.

Inka Trail je dlouhá přibližně 43 kilometrů a trvá obvykle 4 dny a 3 noci, během kterých turisté projdou přes horské průsmyky a údolí, projdou přes historické  památky a podél starobylých cest.

Inka Trail je velmi oblíbený mezi turisty, protože nabízí úchvatné výhledy na okolní krajiny a možnost navštívit Machu Picchu, jedno z nejvýznamnějších a nejnavštěvovanějších historických míst v Jižní Americe.

Inkou Trail vyžaduje fyzickou zdatnost a je třeba se předem zaregistrovat, protože existuje omezený počet turistů, kteří mohou trasu projít každý den. V CK Marco Polo jsme připraveni vám cestu na Inca Trail zorganizovat.

 

Co je třeba vzít na vědomí, pokud se na Inca Trail chystáte?

Pokud plánujete, že se na Inka Trail vydáte, je důležité si být vědom několika věcí:

1. Fyzická příprava: Inka Trail je náročná a některé úseky jsou velmi strmé, takže byste měli být ve formě. Je dobré trénovat alespoň několik týdnů před cestou, abyste se připravili na dlouhé dny chůze.

2. Aklimatizace: Cesta začíná ve vysokohorské oblasti, takže je důležité si dopřát dostatek času na aklimatizaci. Měli byste strávit alespoň několik dní v Cuscu nebo jiném místě ve vysokohorské oblasti, než se vydáte na Inka Trail.

3. Vybavení: Musíte si přinést vlastní věci, jako jsou spacák, karimatka, batoh, oblečení a obuv, a také jídlo a pití na celou cestu. Pokud nechcete nést všechno vybavení s sebou, můžete si najmout nosiče, kteří vám pomohou s nákladem. Raději vše konzultujte s CK, protože podcenit přípravu se rozhodně nevyplatí.

4. Počasí: Počasí na Inka Trail může být nevyzpytatelné. Je třeba být připraven na různé podmínky, včetně deště, chladu, větru a slunce. 

5. Zdraví: Inka Trail je náročná cesta a může být namáhavá pro zdraví. Pokud máte nějaké zdravotní problémy, měli byste se poradit s lékařem, zda je pro vás Inka Trail vhodná volba.

6. Očkování: Podle některých zdrojů byste měli být očkováni proti žluté zimnici, ale podmínky se často mění = je lepší vše konzultovat s CK.

7. Příprava na nadmořskou výšku: Cesta začíná v nadmořské výšce přes 2000 metrů, takže je důležité si před cestou připravit tělo na vysokou nadmořskou výšku. Je dobré pít hodně vody a omezit konzumaci alkoholu. Pokud se budete cítit špatně, můžete si koupit přípravky proti výškové nemoci v lékárně nebo se poradit s lékařem. 

Jaké jsou jednotlivé úseky trasy Inca Trail? 

První den se turisté vydávají z města Ollantaytambo (popřípadě z Cusca) do místa zvaném "km 82", kde začíná oficiální vstup na trasu. První pěší úsek je poměrně mírný a trvá asi 6 hodin.

Druhý den je nejtěžší a nejnáročnější. Turisté stoupají do nejvyššího bodu trasy, Dead Woman's Pass, který se nachází ve výšce přes 4200 metrů nad mořem. Tento úsek trvá asi 7-8 hodin.

Třetí den turisté klesají do údolí a navštěvují různé archeologické památky, jako jsou ruiny Runcuracay nebo Sayacmarca. Tento úsek trvá asi 6-7 hodin.

Poslední den se turisté vrací k největší atrakci trasy - Machu Picchu. Tento úsek trvá asi 2-3 hodiny a končí prohlídkou Machu Picchu.

Wayllabamba je jedním z prvních tábořišť na trase Inka Trail v Peru. Nachází se v nadmořské výšce asi 3 000 metrů nad mořem a je obvykle první zastávkou po opuštění kmene 82, což je výchozí bod trasy. Z Wayllabamby je druhý den na trase Inka Trail stoupání na průsmyk Warmiwañusqa, který je nejvyšším bodem celé trasy. Wayllabamba je také místem, kde se obvykle poprvé setkáte s místními zemědělci a pastevci, kteří zde žijí již po mnoho generací. Toto místo nabízí nádherné výhledy na okolní Andské hory a rostlinstvo a fauna jsou také bohaté a pestré. 

Warmi Wañusca, také známý jako Dead Woman's Pass, je nejvyšším bodem trasy Inca Trail v nadmořské výšce 4 215 metrů. Název "Dead Woman's Pass" byl pravděpodobně odvozen od tvaru hor, který připomíná ležící ženu, a neodkazuje na žádnou skutečnou událost nebo oběť. Tento úsek trasy je velmi náročný, protože turisté musí překonat vysoké stoupání, často v nepříznivých klimatických podmínkách, jako jsou silné deště a větry. Nicméně, když turisté dosáhnou Warmi Wañusca, mohou si užít úchvatné výhledy na okolní krajiny a pocit úspěchu při překonání nejtěžší části trasy. 

PACAYMAYO je název jednoho z tábořišť na trase Inca Trail v Peru. Nachází se v nadmořské výšce 3 600 metrů a je to jedno z nejvyšších tábořišť na trase. V Pacaymayo jsou k dispozici základní stany, toalety a tekoucí voda, ale turisté si musí nést vlastní stravu a vybavení. Toto tábořiště je obvykle zastávkou druhé noci na Inca Trail. Z Pacaymayo je nádherný výhled na okolní hory a údolí. 

Runkurakay je archeologická lokalita nacházející se na trase Inka Trail v Peru. Tento památkově chráněný komplex zahrnuje několik zdí, teras a kamenných schodů, které sloužily jako součást cesty Inka. Nachází se v nadmořské výšce 3 800 metrů nad mořem a je považován za jedno z nejvýznamnějších míst na trase, protože poskytuje krásný výhled na okolní krajinu a je považován za důležitou zastávku na cestě k Machu Picchu. 

Chaqui Cocha znamená "suché jezero" a jedná se o archeologické naleziště na Inka Trail v Peru. Nachází se v nadmořské výšce 3600 metrů a je to místo, kde se turisté zastavují a odpočívají během svého putování trasou. Zde se nacházejí zbytky kamenných zdí a teras, které byly kdysi součástí inckého obydlí. Místo je také obklopeno krásnou přírodou a je často vyhledáváno pro svůj malebný výhled na okolní hory a jezera. 

Wiñay Wayna je název jedné z archeologických lokalit nacházejících se v blízkosti konce trasy Inka Trail v Peru. Název Wiñay Wayna znamená v překladu z kečuánštiny "věčný mladý" a odkazuje na množství terasovitých zahrad a fontán, které se v této lokalitě nacházejí. Wiñay Wayna byla pravděpodobně místem, kde Inkové zpracovávali a skladovali zemědělské plodiny, ale také sloužila jako zastávka pro poutníky cestující po trase Inka Trail. Dnes je Wiñay Wayna jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí na trase Inka Trail a mnoho turistů zde tráví noc v kempu poblíž této archeologické lokality. 

Jak velké skupiny na Inca Trail vyráží ? 

 Podle předpisů může být na celé trase v jednu chvíli maximálně 500 putujících. Na první pohled se to může zdát hodně velké číslo, ale musíme si uvědomit, že jsou putující rozptýleni na délce více než 40 km a na každém ze 4 úseků je tedy maximálně 125 turistů. Většina skupin se pohybuje v počtu 8-12 osob a sejdou se až na tábořišti k přenocování.

Co všechno si nesu při Inca Trail a co nesou nosiči? 

Úroveň služeb, poskytovaných jednotlivými společnostmi nosičů jsou odlišné a mají samozřejmě i odlišné ceny - je tedy potřeba vše konzultovat s CK a nebát se ptát na detaily, abyste nebyli na poslední chvíli něčím nemile překvapeni. Obecně platí tato pravidla:

Při Inca Trail je běžné, že každý turista si nese svůj vlastní batoh s osobními věcmi, jako jsou oblečení, hygienické potřeby, léky a další věci. Je důležité mít batoh dostatečně velký na to, aby se všechny potřebné věci vešly a zároveň byl pohodlný k nošení.

Nosiči na Inca Trail jsou povětšinou zodpovědní za přepravu stanů, vařičů, jídla a dalšího vybavení potřebného pro táboření. Některé z těchto věcí mohou být rozděleny mezi členy skupiny, aby se snížila celková hmotnost na každého nosiče.

Každý turista by si měl také vzít dostatečné množství vody, aby se předešlo dehydrataci v důsledku nadměrného pocení a nadmořské výšce. Je důležité mít i dostatečné množství jídla, jako jsou oříšky, sušené ovoce, tyčinky nebo energetické gely, aby byly k dispozici během dlouhých úseků, kde není možné se občerstvit.

Dále se také doporučuje mít s sebou sluneční brýle, opalovací krém s vysokým faktorem, klobouk nebo čepici a nepromokavé oblečení. V zimních měsících mohou být potřebné i teplé vrstvy oblečení.

Je důležité mít na paměti, že celková hmotnost batohu nesmí překročit 6 kg. Nosiči mají stanovené maximální množství, které mohou nést, takže je důležité přemýšlet o tom, co je nezbytné vzít s sebou a co lze nechat doma. 

Mohu svou cestu na Inca Trail přerušit a vrátit se zpět? 

Ano, je možné přerušit cestu na Inca Trail a vrátit se zpět, ale toto rozhodnutí je nutné koordinovat s průvodci, kteří jsou v kontaktu s koordinačním centrem v městečku Aguas Calientes (dnes Machu Picchu Pueblo). Pokud se rozhodnete přerušit cestu, musíte se vrátit zpět stejnou cestou, kterou jste přišli, a to s průvodcem ! Je možné, že za tuto službu bude průvodce požadovat odměnu. Pamatujte, že povolení pro vstup na Inca Trail je platné pouze pro dané datum a dané jméno, takže pokud se rozhodnete pokračovat na trase několik dní poté, co jste původně plánovali, budete potřebovat nové povolení.

Jak poznám, že prodejci na webu mají oprávnění Inca Trail prodávat? 

Nákup permitů pro cestu Inca Trail na neznámých webech je velké riziko, zvlášť, pokud máte uhradit peníze do zahraničí. Na českém trhu najdete několik cestovních kanceláří, které se cestami do Peru zabývají řadu let a nabídku na Inca Trail mají dobře zpracovanou a jsou napojeni na prověřené a koncesované prodejce permitů. Obecně platí toto: Prodejci, kteří mají oprávnění prodávat permity na Inca Trail, jsou uvedeni na oficiálních webových stránkách Ministerstva kultury Peru. Tyto webové stránky jsou jediným oficiálním zdrojem pro nákup povolení na Inca Trail. Vyhněte se nákupu permisí od neověřených prodejců, kteří nabízejí levné ceny, protože to může znamenat riziko neplatného povolení a ztráty peněz. Při nákupu povolení na Inca Trail se ujistěte, že vám prodejce poskytne oficiální potvrzení o platnosti povolení.

Je součástí ceny cesty Inca Trail automaticky vstupenka do historického parku Machu Picchu? 

Ano, vstup do historického parku Machu Picchu je zahrnut v ceně Inca Trail. Vstupenky jsou vydávány na konci Inca Trail vstupní branou Inti Punku (Sun Gate). Proto je důležité, aby si turisté zajistili platné rezervace pro oba tyto zážitky v předstihu, aby se vyhnuli problémům s kapacitou nebo dostupností. Sama vstupenka ještě neznamená rezervaci na konkrétní datum a na konkrétní trasu! I z tohoto důvodu je lepší všechny tyto starosti nechat na cestovní kanceláři a soustředit se na vlastní putování po cestě Inků.

Jak je řešen problém s toaletou během putování po Inca Trail? 

Během putování po Inca Trail jsou k dispozici veřejné toalety na některých tábořištích a na některých vyhlídkových místech. Nicméně na většině trasy nejsou k dispozici žádné toalety. V takovém případě je nutné použít přírodní záchody. Je důležité dodržovat určité zásady a nepoškozovat okolní přírodu. Při balení výbavy na Inca Trail se doporučuje vzít s sebou malou lopatku nebo nůžky na uříznutí travnatého porostu, který lze použít jako improvizovaný záchod. Je také vhodné vzít s sebou dostatečné množství dezinfekčních ubrousků nebo gelu na ruce. Vybavení pro vykopání přírodního záchodu je často součástí služeb společností nosičů. Je dobré se na vše informovat předem.

Je účast na putování po Inca Trail nějak věkově omezena? 

Ano, účast na putování po Inca Trail je věkově omezena. Cesta je náročná a vyžaduje fyzickou zdatnost, a proto jsou stanoveny minimální a maximální věkové limity. Minimální věk pro účast na Inca Trail je 12 let, ale některé cestovní kanceláře stanovují vyšší minimální věk. Maximální věk pro účast na Inca Trail je 70 let, ale opět záleží na podmínkách konkrétní cestovní kanceláře. Je také důležité mít dobré zdraví a zvládnout fyzické nároky cesty, zejména vysokohorského terénu.

Jak dlouhá by měla být aklimatizace před cestou na Inca Trail? 

Doporučuje se, aby turisté strávili alespoň dva až tři dny v Cuscu (popřípadě v Posvátném údolí), které leží v nadmořské výšce přes 3 000 metrů nad mořem, než začnou výstup na Inca Trail. To umožňuje tělu postupně se přizpůsobit vysoké nadmořské výšce a snížit riziko vzniku nemocí vysoké nadmořské výšky (AMS). Pokud cestujete z oblasti s nízkou nadmořskou výškou, doporučuje se aklimatizace trvající alespoň 2-3 dny v Cuscu. Pokud přicházíte z oblasti s vyšší nadmořskou výškou, jako například z La Pazu, Bolívie, může být aklimatizace kratší. Je důležité dbát na to, aby se tělo mohlo postupně přizpůsobovat výšce a snížit tak riziko AMS.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Peru: Inca Trail -  -

Peru: Inca Trail

7  /   od 30 900
loading