facebook

Samburu - národní rezervace - informace

 Samburu je málo známý park v Keni. Přitom je velmi dobrým místem pro safari za slony.

Samburu patří mezi parky, které už jsou v povědomí návštěvníků Keni, ale kam se vydá jen malý zlomek z nich. Cesta do Samburu není tak jednoduchá, jako do Masai Mara nebo Amboseli , a tak při první návštěvě Keni většinou lidé dávají přednost lépe dosažitelným parkům. A to nemluvím o turistech, kteří přiletí na pobřeží a pro které je Samburu „na druhém konci světa“, ti zamíří do Tsavo East, nebo Tsavo West.

Přitom Samburu určitě stojí za návštěvu a každý, kdo se do Samburu vydal byl nadšený a rád se tam vrací. Samburu chrání oblast polopouštní savany, která se rozprostírá od krásné řeky Ewaso Nyero. Rezervaci tvoří lužní les podél vody a suché akáciové křoviny poseté termitišti. Střed rezervace tvoří kopec Koitogor.

Charakteristika národního parku Samburu

Národní park Samburu se nachází v Keni a je jedním z nejkrásnějších parků v Africe. Zde jsou některé z jeho hlavních charakteristik:
Park je domovem mnoha ohrožených druhů zvířat, jako jsou např. sloni, levharti, gepardi, krokodýli, nosorožci a zebry grévyho. Zvláště jsou však proslulí levharti, kteří zde žijí ve velkém množství a sloni.
Park je bohatý na vegetaci, včetně stromů a keřů, jako jsou akácie, baobaby, figovníky a mnoho dalších druhů.

Park se rozkládá na ploše téměř 165 km² a je obklopen hornatými oblastmi. Nachází se zde řeka Ewaso Ng'iro, která poskytuje zvířatům v parku zdroj vody.

 

Jaká zvířata můžete v Samburu potkat?

Samburu nabízí skvělé podmínky pro pozorování divoké zvěře a vyskytují se zde čtyři z Velké pětky. Nosorožci chybí, ale rezervací procházejí velká stáda slonů. Z velkých koček jsou velmi vděční levharti a někteří zabydlení jedinci umožňují kvalitní pozorování. Nejzajímavější jsou speciality severní Keni, mezi něž patří oryx beisa, kudu malý, žirafa síťovaná, zebra Grevyho a podivně vypadající gerenuk (antilopa žirafí).

 

Jaká je teplota v parku?

Pokud jde o teplotu, Samburu lze nejlépe popsat jako horké. Průměrná teplota se však v noci snižuje více než o polovinu - pokud se chystáte na safari v době, kdy slunce není vysoko na obloze, připravte se na mírný chlad.

 

Jak je to v Samburu s deštěm? Kdy v Samburu prší?
Stejně jako v jiných parcích, i v Samburu se roční období dělí na období suché a deštivé.

Období sucha (červen až září) odpovídá svému názvu, téměř zde neprší. Podobně je tomu i v období dešťů (od října do května), kdy se krajina pravidelně omývá.

 

Kdy je tedy nejvhodnější cestovat do Samburu?
V období sucha (od června do září) se ve vzduchu vznáší prach, který dodává krajině mlhavý vzhled. Je to však rozhodně nejlepší období pro pozorování místní fauny a flóry, protože silnice jsou v pořádku a výhled vám zakrývá jen málo vegetace. Výjimkou je ptačí svět, který je nejživější a nejpůsobivější ve vlhčích měsících.

Za mne osobně bych dal přednost měsícům od prosince do konce března, kdy je Samburu zelené, protože krása krajiny hraje pro vnímání divoké přírody významnou roli.

 

Je nutné mít v parku auto 4x4?
Určitě ano. I když se Samburu dá zvládnout i s minivanem. Ovšem nesmíte zapomínat na hlavní problém minivanu = špatnou viditelnost z okýnek a malý prostor zvedací střechy.

Historie parku Samburu
Národní park Samburu byl založen v roce 1948 jako ochranná oblast pro divokou zvěř v Keni. Jeho původní název byl Reserve Isiolo, ale později byl přejmenován na Národní park Samburu. Název parku pochází od kmenů Samburu, kteří žijí v této oblasti.
V průběhu let park prošel mnoha změnami a rozšířeními. V roce 1985 byla oblast rozšířena o Samburu Buffalo Springs National Reserve a Shaba National Reserve a společně vytvořily Samburu-Buffalo Springs-Shaba komplex. Tento komplex byl vyhlášen za biosférickou rezervaci UNESCO v roce 1990.
V minulosti byl park vážně ohrožen nárůstem populace zvěře a pastevci z místních kmenů, kteří se stěhovali do parku s dobytkem a kozami. To vedlo k erozi půdy a poškození vegetace. Nicméně, v posledních desetiletích byla provedena řada ochranných opatření, jako je omezení pastvy a regulace loveckého průmyslu, aby se zabránilo nadměrnému poškozování parku.
Dnes je Národní park Samburu jedním z nejkrásnějších a nejdivočejších parků v Keni, s výjimečnou faunou a flórou a fascinující kulturou místních kmenů. Park přitahuje návštěvníky z celého světa a je významným turistickým cílem v Keni.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

6 parků – Jezera Naivasha a Nakuru, Hell´s Gate,  Aberdare, Samburu a Ol Pejeta - český průvodce -  -

6 parků – Jezera Naivasha a Nakuru, Hell´s Gate, Aberdare, Samburu a Ol Pejeta - český průvodce

7  /   od 102 000
loading