facebook

Serengeti - národní park - informace

Vedle kráteru Ngorongoro největší perla safari v Tanzanii.
Národní park Serengeti je nejznámější národní park v Tanzanii a také jedním z nejvýznamnějších safari oblastí na světě. Byl založen v roce 1951 a zaujímá rozlohu více než 14 700 km², což jej činí jedním z největších národních parků v Africe.
V průběhu posledních desetiletí se park stal jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Tanzanii a stále přitahuje tisíce návštěvníků ze všech koutů světa. Díky jeho unikátní fauně a flóře je park důležitým cílem pro vědce, kteří zde studují ekosystémy a snaží se chránit zdejší divoká zvířata a přírodu jako celek.

Charakteristika národního parku Srengeti
Park se nachází v severní části Tanzanie, na hranici s Keňou, a zahrnuje rozsáhlou savanu, kopce a řeky. Je domovem pro obrovské množství divokých zvířat, včetně tzv. "Velké migrace", kterou tvoří přibližně 1,5 milionů zvířat, jako jsou zebry, gazely a antilopy, kteří se každoročně přesouvají mezi Serengeti a Masai Marou v sousední Keni.
Kromě "Velké migrace" se v parku nachází i vysoký počet velkých kočkovitých šelem, jako jsou lvi, gepardi a levharti, stejně jako sloni, buvoli a nosorožci. V oblasti parku se rovněž nachází mnoho druhů ptáků, včetně dravců, plameňáků a pelikánů.

Národní park Serengeti je chráněn Tanzanijskou vládou a podléhá přísným pravidlům ochrany přírody. V parku jsou povoleny pouze organizované safari vedené kvalifikovanými průvodci, aby se minimalizovaly negativní dopady turismu na přírodní prostředí. Park také slouží jako důležitá oblast výzkumu pro mnoho vědců, kteří studují zdejší ekosystémy a divoká zvířata.

 

Jaká zvířata mohu potkat v Serengeti?
Serengeti nabízí jedny z nejlepších možností pozorování divoké zvěře v Africe. Všechna hlavní lákadla safari se zde vyskytují ve velkém množství. Gepardy a čtyři zástupce tzv. Velké pětky lze snadno spatřit (slon, buvol levhart a lev), ale nosorožce lze spatřit jen zřídka a vyskytují se zde pouze nosorožci černí. Kromě velkých koček lze spatřit mnoho dalších predátorů včetně hyeny skvrnité (zejména ráno), šakala a lišky.

Samozřejmě, jedním z největších lákadel je pozorování ztv. Velké migrace pakoňů a zeber, kdy je v pohybu více než 1,5 milionu zvířat.

 

Jaká je teplota v parku? Jak je to v Serengeti s deštěm ? Kdy v tu prší?

Podmínky v Serengeti jsou během suché sezóny (červen až říjen), kdy se teplota drží na příjemné a teplé úrovni, přes den jen zřídkakdy náročné. Jiné je to v noci, kdy rtuť teploměru může klesnout hluboko pod bod mrazu. Během vlhkého období (od listopadu do května) se teplo o několik stupňů zvýší, i když občasná studená fronta může přinést ochlazení.

 

Kdy je nejvhodnější doba k návštěvě parku?
Pro pozorování divoké zvěře lepší načasovat cestu na sušší měsíce (červen až říjen). Pokud můžete, zaměřte se na červen a červenec, protože v této době obvykle pláněmi probíhá neuvěřitelná migrace pakoňů. Ale pakoně a zebry se koncem října začínají vracet a pakoně se koncem prosince a v lednu začínají telit. To je čas, kdy dorůstají mladí dravci a můžete je vidět často v akci i během dne. Platí tedy, že do Serengeti můžete cestovat celý rok s výjimkou dubna a května (ale jsou roky, kdy jde i to – proto s námi svou návštěvu konzultujte).

Je nutné mít v parku auto 4x4?

Pro návštěvu Serengeti je terénní vůz naprosto nezbytný. Nenechte se nalákat levnějšími nabídkami v minivanu, přijdete o velké množství zážitků, protože se prostě nedostanete tam, kam byste chtěli.

 

Historie národního parku Serengeti

Historie Národního parku Serengeti sahá až do roku 1921, kdy byla založena Britská správa v Tanzanii. Tehdy byla oblast prohlášena za chráněnou a o 14 let později, v roce 1935, byla zřízena jako rezervace pro zvířata. V roce 1951 byl park rozšířen a stal se Národním parkem Serengeti, který se stal prvním národním parkem v Tanzanii.
V průběhu let byl park rozšířen a dnes zahrnuje rozsáhlou plochu, která je domovem pro mnoho druhů zvířat a rostlin. V roce 1979 byl park prohlášen za Světové dědictví UNESCO, což ukazuje na jeho výjimečnost a význam v ochraně přírody.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Safari v Tanzanii - To nejlepší ze severní Tanzánie s českým průvodcem -  - Kráter Ngorongoro - Tanzanie -safari

Safari v Tanzanii - To nejlepší ze severní Tanzánie s českým průvodcem

5  /   od 93 500
loading