facebook

Serengeti - národní park - informace

Vedle kráteru Ngorongoro největší perla safari v Tanzanii.
Národní park Serengeti je nejznámější národní park v Tanzanii a také jedním z nejvýznamnějších safari oblastí na světě. Byl založen v roce 1951 a zaujímá rozlohu více než 14 700 km², což jej činí jedním z největších národních parků v Africe.
V průběhu posledních desetiletí se park stal jednou z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí v Tanzanii a stále přitahuje tisíce návštěvníků ze všech koutů světa. Díky jeho unikátní fauně a flóře je park důležitým cílem pro vědce, kteří zde studují ekosystémy a snaží se chránit zdejší divoká zvířata a přírodu jako celek.

Charakteristika národního parku Srengeti
Park se nachází v severní části Tanzanie, na hranici s Keňou, a zahrnuje rozsáhlou savanu, kopce a řeky. Je domovem pro obrovské množství divokých zvířat, včetně tzv. "Velké migrace", kterou tvoří přibližně 1,5 milionů zvířat, jako jsou zebry, gazely a antilopy, kteří se každoročně přesouvají mezi Serengeti a Masai Marou v sousední Keni.
Kromě "Velké migrace" se v parku nachází i vysoký počet velkých kočkovitých šelem, jako jsou lvi, gepardi a levharti, stejně jako sloni, buvoli a nosorožci. V oblasti parku se rovněž nachází mnoho druhů ptáků, včetně dravců, plameňáků a pelikánů.

Národní park Serengeti je chráněn Tanzanijskou vládou a podléhá přísným pravidlům ochrany přírody. V parku jsou povoleny pouze organizované safari vedené kvalifikovanými průvodci, aby se minimalizovaly negativní dopady turismu na přírodní prostředí. Park také slouží jako důležitá oblast výzkumu pro mnoho vědců, kteří studují zdejší ekosystémy a divoká zvířata.

 

Jaká zvířata mohu potkat v Serengeti?
Serengeti nabízí jedny z nejlepších možností pozorování divoké zvěře v Africe. Všechna hlavní lákadla safari se zde vyskytují ve velkém množství. Gepardy a čtyři zástupce tzv. Velké pětky lze snadno spatřit (slon, buvol levhart a lev), ale nosorožce lze spatřit jen zřídka a vyskytují se zde pouze nosorožci černí. Kromě velkých koček lze spatřit mnoho dalších predátorů včetně hyeny skvrnité (zejména ráno), šakala a lišky.

Samozřejmě, jedním z největších lákadel je pozorování ztv. Velké migrace pakoňů a zeber, kdy je v pohybu více než 1,5 milionu zvířat.

 

Jaká je teplota v parku? Jak je to v Serengeti s deštěm ? Kdy v tu prší?

Podmínky v Serengeti jsou během suché sezóny (červen až říjen), kdy se teplota drží na příjemné a teplé úrovni, přes den jen zřídkakdy náročné. Jiné je to v noci, kdy rtuť teploměru může klesnout hluboko pod bod mrazu. Během vlhkého období (od listopadu do května) se teplo o několik stupňů zvýší, i když občasná studená fronta může přinést ochlazení.

 

Kdy je nejvhodnější doba k návštěvě parku?
Pro pozorování divoké zvěře lepší načasovat cestu na sušší měsíce (červen až říjen). Pokud můžete, zaměřte se na červen a červenec, protože v této době obvykle pláněmi probíhá neuvěřitelná migrace pakoňů. Ale pakoně a zebry se koncem října začínají vracet a pakoně se koncem prosince a v lednu začínají telit. To je čas, kdy dorůstají mladí dravci a můžete je vidět často v akci i během dne. Platí tedy, že do Serengeti můžete cestovat celý rok s výjimkou dubna a května (ale jsou roky, kdy jde i to – proto s námi svou návštěvu konzultujte).

Je nutné mít v parku auto 4x4?

Pro návštěvu Serengeti je terénní vůz naprosto nezbytný. Nenechte se nalákat levnějšími nabídkami v minivanu, přijdete o velké množství zážitků, protože se prostě nedostanete tam, kam byste chtěli.

 

Historie národního parku Serengeti

Historie Národního parku Serengeti sahá až do roku 1921, kdy byla založena Britská správa v Tanzanii. Tehdy byla oblast prohlášena za chráněnou a o 14 let později, v roce 1935, byla zřízena jako rezervace pro zvířata. V roce 1951 byl park rozšířen a stal se Národním parkem Serengeti, který se stal prvním národním parkem v Tanzanii.
V průběhu let byl park rozšířen a dnes zahrnuje rozsáhlou plochu, která je domovem pro mnoho druhů zvířat a rostlin. V roce 1979 byl park prohlášen za Světové dědictví UNESCO, což ukazuje na jeho výjimečnost a význam v ochraně přírody.

Sdílení

Poslední články

Velká příkopová propadlina

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Keňa_Tanzanie_Velká migrace_

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Tanzanie_Tarangire

10 důvodů proč navštívit národní park Tarangire v Tanzanii

Národní park Tarangire je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst pro safari v Tanzanii. Tento park nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky a neopakovatelné scenérie. Přesto ho spoustu návštěvníků Tanzanie mine bez povšimnutí a co nejrychleji se vydá do kráteru Ngorongoro, nebo do Serengeti. Když připravujeme individuální cesty na safari v Tanzanii pro naše klienty, snažíme se je přesvědčit, že návštěva Tarangire opravdu stojí za to. A po návratu z cesty jsou vždy velmi rádi, že Tarangire navštívili. 

Tanzanie_Tarangire_family safari

Je vhodné cestovat na safari s dětmi?

Plánujete rodinnou dovolenou a zvažujete, zda je safari vhodné i pro děti? Safari může být nejen nezapomenutelným dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí k učení a poznávání přírody. Především pro děti starší 8 let může být taková cesta fascinující a obohacující zážitek. Pojďme se podívat, proč byste měli zvážit safari s dětmi a jak vám cestovní kancelář Marco Polo zajistí bezpečnou a pohodlnou cestu.

Zájezdy

loading