facebook

Seychelské ostrovy

Duben a květen jsou měsíce, kdy se jen velmi těžko vybírá, kam se vydat k moři a neriskovat špatné počasí. Nejkrásnější koupání je v tuto dobu určitě na Seychelských ostrovech.

Žádné jiné pláže se neobjevily tolikrát na plakátech, v kalendářích a na stránkách časopisů jako pláže Seychelských ostrovů. Díváte se na fotografii vzdálené exotické země a říkáte si, že si někdo ve Photoshopu pěkně vyhrál. Takhle bezchybná „koláž“ písečných pláží, palem, načervenalých skalisek a smaragdových lagun přece nemůže v reálu existovat. Ale to je omyl – může. Jednoho dne spočinou vaše bosé nohy na heboučkém písku legendární zátoky Anse Lazio na ostrově Praslin a vy konečně uvěříte. Tady, pár stupňů pod rovníkem, zjistíte, že ono je to naopak – ten opravdový obraz ráje žádná optika nezachytí. Ten může zůstat jen ve vaší mysli a vzpomínkách.

Mnohem víc než moře

Kdo by ale na Seychely cestoval jen s představou koupání na bezchybných plážích, bude mile překvapen. Až návštěvníka moře omrzí, může se vydat na pěší trek nebo výlet na kole. Hlavní ostrovy Mahe, Praslin, Silhouette a částečně La Digue jsou ve vnitrozemí hornaté, s bujnou tropickou vegetací a vodopády křišťálové vody tříštící se o žulový masiv. V samém srdci ostrova Praslin je údolí Valée de Mai, jediné místo na světě, kde ve volné přírodě rostou obří kokosy „Coco de mer“, symbol ráje vpravdě biblického. Darujte si čas na toulky po vnitrozemí, byla by škoda jeho krásu nepoznat.

S kajakem na Seychely nestačíte

Někdy nám chybí představa o prostoru. Snadno získáme pocit, že Seychely jsou malé ostrůvky, kde bez problémů přeplujeme z jednoho na druhý. Tak snadné to ale není, na Seychely s kajakem nestačíte. Seychelské ostrovy se rozprostírají v rozsáhlé oblasti okolo 400 000 km2 (přibližně velikost Švédska) Indického oceánu, pevnina však zabírá přibližně pouhých 455 km2. Od hlavní skupiny ostrovů v čele s největším Mahe – je na něm metropole Victoria i jediné mezinárodní letiště – se táhne směrem k Madagaskaru řada izolovaných malých korálových ostrůvků či seskupení několika z nich. Celý archipel na jihu uzavírá obrovský atol Aldabra, na který je vstup povolen pouze výjimečně: je to poslední místo, kde ve volné přírodě žijí desítky obřích suchozemských seychelských želv.

Seychely mají mnoho tváří

Zatímco malé ostrůvky jako Desroches či Denis se svým charakterem tak trochu blíží Maledivám a pro neposedné povahy mohou být svou velikostí dosti limitující, je hlavní Mahe i se svým silničním provozem možná až příliš hektické. To Praslin, druhý největší z ostrovů, je tak přesně akorát. Z Mahe tam jezdí rychlé čluny, které trasu absolvují zhruba za hodinu. Pravda, v našich letních měsících to na otevřeném moři pěkně houpe. Naštěstí existuje pohodlnější varianta: přelet malým letadlem domácích aerolinií. Ale ať už z místního letiště, či přístavu, do jakéhokoliv hotelu to nikdy nebude více než 30 až 40 minut. A kdyby byl pro někoho i Praslin příliš malý, je tu dost dalších ostrůvků v okolí v čele s La Digue. I v tom je krása Seychel, každý si může najít své dokonalé místo.

Na Anse Lazio není hotel (a to je dobře)

Vraťme se však na naši rajskou pláž. Kdo by se chtěl ubytovat přímo zde, spláče nad výdělkem, protože tu žádný hotel není. A to je vlastně to nejlepší řešení, zátoka tak zůstává pro všechny, a ne jen pro hrstku vyvolených. Tento osud již ostatně postihl řadu dalších seychelských pláží a snad to v případě Anse Lazio zůstane jen varovným mementem. Každý si sem může zajet na kole nebo se dopravit taxíkem či zapůjčeným autem, přivézt si svůj piknikový košík nebo využít služeb dvou prostých, ale naprosto postačujících plážových restaurací s toaletami. Místo slunečníků dostatek vegetace podél pláže, a kdo hledá soukromí, jistě si své místečko mezi skalisky a balvany najde.

Seychely mohou být dobrou volbou i pro rodinnou dovolenou

Seychely jsou dobrá volba jak pro rodinu s dětmi či skupinku přátel, tak i pro páry třeba na svatební cestě. Mimochodem víte, že se tu dá uzavřít i regulérní sňatek s následnou právní platností u nás?

Počasí je tu velmi stálé a snad s výjimkou ledna a února celoročně velmi příznivé. Díky 18jamkovému hřišti na Praslinu, jedinému v této zemi, si na své přijdou i golfisté. Letecká doprava má své limity, spojů není mnoho a přilétají zejména z Emirátů. Nicméně fungují tu i linky do Afriky (Johannesburg, Nairobi…) a tak jednoduchá otázka zní: co si takhle zážitek z pravého afrického safari na závěr zklidnit několika romantickými dny právě na Praslinu či jiném ze Seychelských ostrovů?


Sdílení

Poslední články

Velká příkopová propadlina

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Keňa_Tanzanie_Velká migrace_

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Tanzanie_Tarangire

10 důvodů proč navštívit národní park Tarangire v Tanzanii

Národní park Tarangire je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst pro safari v Tanzanii. Tento park nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky a neopakovatelné scenérie. Přesto ho spoustu návštěvníků Tanzanie mine bez povšimnutí a co nejrychleji se vydá do kráteru Ngorongoro, nebo do Serengeti. Když připravujeme individuální cesty na safari v Tanzanii pro naše klienty, snažíme se je přesvědčit, že návštěva Tarangire opravdu stojí za to. A po návratu z cesty jsou vždy velmi rádi, že Tarangire navštívili. 

Tanzanie_Tarangire_family safari

Je vhodné cestovat na safari s dětmi?

Plánujete rodinnou dovolenou a zvažujete, zda je safari vhodné i pro děti? Safari může být nejen nezapomenutelným dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí k učení a poznávání přírody. Především pro děti starší 8 let může být taková cesta fascinující a obohacující zážitek. Pojďme se podívat, proč byste měli zvážit safari s dětmi a jak vám cestovní kancelář Marco Polo zajistí bezpečnou a pohodlnou cestu.

Zájezdy

loading