facebook

Skeleton Coast - národní park v Namibii - informace

Skeleton Coast je namibijské pobřeží plné vraků lodí a drsných příběhů námořníků
Skeleton Coast National Park je národní park v Namibii, který se nachází na západním pobřeží Atlantského oceánu. Park byl založen v roce 1971 a zahrnuje rozlohu přibližně 16 845 km². Název parku pochází od mnoha lodí, které zde ztroskotaly a zůstaly na pobřeží jako křehké kostry, protože v této oblasti panují nehostinné podmínky. Oblast je často pokryta mlhou a extrémně chladným větrem, což způsobuje neustálé kolísání teplot a výrazné změny krajiny. Park je domovem pro mnoho druhů zvířat, včetně lvů, slonů, gepardů, hyen, plameňáků a mnoha dalších druhů ptáků.

Charakteristika národního parku Skeleton Coast

Pobřeží koster je větrem ošlehaný pás pouště, který pokrývá téměř 500 km atlantického pobřeží. Tento strašidelný park je často zahalen v mlze. Jeho název je odvozen od četných vraků lodí ležících na pobřeží. Velkým lákadlem pro návštěvníky jsou fascinující kolonie tuleňů kapských. Nejnavštěvovanější kolonie je na Cape Cross, který se nachází jižně od parku.

 Do parku Skeleton Coast se jezdí kvůli nádherné scenérii.

Park chrání úzký pás pustého pouštního pobřeží. Konflikt teplot v místě, kde se moře stýká s pouští, vytváří vrstvu téměř permanentní mlhy, která dělá scenérii ještě tajemnější. Mlha dává život více než 100 různým druhům lišejníků, které při bližším pohledu odhalují mozaiku barev a tvarů.

Plusy návštěvy Skeleton Coast

Zajímavé prostředí pouštního pobřeží
Velké kolonie tuleňů
Cílová destinace v divočině mimo turistické trasy
Vynikající možnosti pozorování ptáků

 Minusy návštěvy Skeleton Coast

Velmi odlehlé a nepřístupné
Nízká hustota zvířat a malá rozmanitost

 Jaká zvířata a ptáky můžete v národním parku Skeleton Coast potkat?

Pobřeží koster není hlavní destinací divoké přírody. Většina návštěvníků této oblasti se zastaví před dosažením národního parku u tulení kolonie Cape Cross. Podobné, hůře dostupné kolonie se nacházejí uvnitř parku, včetně obrovské kolonie na Cape Fria dále na sever. Ty přitahují mrchožrouty, jako jsou hyeny hnědé a šakali černohřbetí. Mezi další mořské živočichy patří delfín Heavisideův a želva zelenavá (Testudo Hermani).

Jaká je teplota v parku? Jak je to ve Skeleton Coast s deštěm ? Kdy v tu prší?

Na pobřeží Skeleton Coast panuje suchá zima (od května do října) s minimem srážek. Pro zimní měsíce jsou také charakteristické chladné větry vanoucí od západu a husté mlhy, zejména v ranních hodinách. V létě (od listopadu do dubna) mlha přetrvává, i když se mírně zmenšuje. Přibývá také srážek a otepluje se.

 Kdy je tedy nejvhodnější národní park Skeleton Coast navštívit?

Na Pobřeží koster je nejlepší vyrazit v teplejším období, tedy zhruba od října do března. Mlha také není tak hustá a obloha se po dešti vyjasňuje. V této době je větší pravděpodobnost, že uvidíte divokou zvěř, protože chladné větry v sušších měsících mají tendenci posílat zvířata do úkrytu.

 Historie národního parku Skeleton Coast

Národní park Skeleton Coast v Namibii má nejen krásné, ale i velmi dramatické dějiny. V minulosti bylo pobřeží známé jako "Costa dos Esqueletos" nebo "The Land God Made in Anger", kvůli nebezpečným proudům a mohutným vlnám, které ztroskotaly mnoho lodí. Toto místo je také známé díky mnoha vrakům lodí, které zde zůstaly zaseknuté v písku a kovových útesů.
V roce 1971 byl národní park Skeleton Coast oficiálně vytvořen, aby ochránil tuto dramatickou pobřežní krajinu, která je domovem mnoha druhů zvířat a rostlin, které se dokážou přizpůsobit extrémním podmínkám tohoto prostředí. Dnes park slouží jako turistická atrakce pro ty, kteří hledají neobvyklé a nedotčené zážitky v jednom z nejdrsnějších prostředí na světě.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Velké africké dobrodružství - 4 africké země -  -

Velké africké dobrodružství - 4 africké země

23  /   od 81 900
loading