facebook

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Charakteristika chráněného území Taita Hills

Taita Hills jsou také proslulé svými krásnými výhledy a malebnými scenériemi. Mnoho turistů sem míří za účelem safari, při kterých mají možnost pozorovat divokou zvěř a prozkoumávat přírodní krásy oblasti. Kromě safari je zde také možnost provádět pěší túry po horách, navštěvovat tradiční kulturu místních kmenů a objevovat přírodní rezervace.

Taita Hills jsou důležitým přírodním prostředím s bohatým biodiverzitou, které je chráněno v rámci národního parku Tsavo West. Zajištění ochrany této oblasti a udržitelného cestovního ruchu je klíčové pro zachování přírodního bohatství Taita Hills i pro místní komunity. 

Jaká zvířata můžete potkat v Taita Hills? 

V Taita Hills a jejich okolí můžete narazit na širokou škálu zvířat, zahrnující savce, ptáky, plazy a další. Zde je seznam některých zvířat, která můžete potkat v této oblasti:

Sloni: Taita Hills je domovem pro slony, kteří zde obývají přilehlé lesy a pastviny. Můžete mít možnost spatřit jejich stáda, jak putují krajinou.

Lví populace: Taita Hills je také známý pro své populace lvů. I když je jejich početnost menší než v jiných oblastech, stále je možné mít štěstí a spatřit tyto majestátní šelmy.

Žirafy: V Taita Hills žijí různé druhy žiraf, včetně masajských žiraf. Tyto vysoké a nádherné tvory můžete spatřit při krmení z listnatých stromů.

Levharti: Taita Hills jsou také domovem levhartů, elegantních a ušlechtilých šelem. 

Zebry: Taita Hills poskytuje přirozené prostředí pro zebry, které tvoří malebné stádo. 

Antilopy a gazely: Můžete se setkat s několika druhy antilop a gazel, jako je Thomsonova gazela, Grantova gazela nebo impala, dik dik a další.

Ptáci: Taita Hills nabízí bohatství ptactva. Můžete zde pozorovat různé druhy jako je pestřec lesní, královský jeřáb nebo orel bělohlavý.


Toto je jen malá ukázka zvířat, která můžete potkat v Taita Hills. Odtud je možné objevovat rozmanitou a fascinující africkou faunu a flóru. Je však důležité mít na paměti, že pozorování zvířat je závislé na štěstí a přirozeném chování divokých zvířat. 

Jaká je teplota v Taita Hills ? A jak je to v Taita Hills s deštěm?


Teplota v Taita Hills závisí na nadmořské výšce a ročním období. Vzhledem k tomu, že se jedná o pohoří, teploty se obecně snižují s nadmořskou výškou.

V nižších oblastech Taita Hills, které se nacházejí ve výšce kolem 500 až 1 000 metrů nad mořem, jsou teploty obvykle mírnější. Průměrné teploty se pohybují kolem 20–25 °C během dne a mohou klesnout na 10–15 °C v noci.

Ve vyšších částech Taita Hills, které se vztahují na výšku přes 1 000 metrů nad mořem, jsou teploty nižší. V těchto oblastech může být chladněji, ačkoli se může v průběhu dne stále zahřát. Průměrné denní teploty se zde pohybují okolo 15–20 °C a v noci mohou klesnout na 5–10 °C.

Co se týče srážek, Taita Hills se vyznačuje střídáním období sucha a období deště. Nejvíce srážek obvykle spadne během období od dubna do června a od října do prosince. Během těchto měsíců se může vyskytnout pravidelný déšť a Taita Hills jsou nádherně zelené.
Je však důležité si uvědomit, že příroda je proměnlivá a počasí může být nepředvídatelné. Doporučuji sledovat aktuální předpověď počasí před návštěvou Taita Hills a připravit se na různé podmínky, zejména pokud plánujete cestovat během deštivých období. Pokud budete cestovat s naší CK, budeme vás, samozřejmě informovat o vývoji počasí.

Kdy je nejvhodnější doba k návštěvě parku Taita Hills? 

Nejvhodnější dobou k návštěvě parku Taita Hills je obecně období sucha, mezi prosincem a březnem a mezi červencem a zářím. Během těchto měsíců je počasí obvykle slunečné, srážky jsou nižší a přístup k různým částem parku je snazší. Tato doba je také obecně považována za nejlepší pro pozorování divoké zvěře, protože je soustředěna u vodních zdrojů .

V období sucha mají návštěvníci také větší šanci na krásné výhledy do krajiny a lepší fotografické podmínky, protože vegetace je méně hustá. Teploty během sucha bývají příjemné, přesto je vhodné mít sebou ochranné prostředky proti slunci.

Během období dešťů (duben až červen a říjen až prosinec) může být návštěva parku Taita Hills obtížnější kvůli mokrým cestám, náročnějšímu přístupu a horší možnosti pozorování zvěře (hustý a zalistěný porost zvěř dokonale kryje). Nicméně, pokud preferujete zelenější prostředí a chcete se vyhnout velkému počtu turistů, mohlo by vám tato období vyhovovat.

Před plánováním návštěvy je vždy dobré sledovat aktuální předpověď počasí a konzultovat s ck aktuální situaci, protože podmínky se mohou mírně lišit každý rok. 

 

Je nutné mít v parku auto 4x4?

Určitě to doporučuji. Hornatá krajina chráněné oblasti a ne příliš kvalitní cesty jsou pro 4x4. S minivanem nebo osobním autem se můžete dost trápit. 

 

Historie chráněného území Taita Hills 

Historie chráněného území Taita Hills sahá až do 19. století, kdy tato oblast byla domovem pro místní kmeny Taita, kteří zde žili v souladu s přírodou. Během koloniální éry se však začaly měnit podmínky a tlak na přírodní prostředí se zvýšil.

V roce 1948 byl vytvořen Tsavo National Park, který zahrnoval Tsavo East a Tsavo West. V rámci Tsavo West byla zahrnuta i část Taita Hills. Tato chráněná oblast byla založena za účelem ochrany rozsáhlé divočiny a bohatého ekosystému této oblasti, včetně fauny a flóry. Zároveň, ale měla sloužit i jako prostor pro běžný život komunity kmenů.

V průběhu let byly v parku provedeny různé úpravy a vylepšení, jako vytvoření několika napajedel pro podporu zvířat během sucha a budování infrastruktury pro turisty.

Taita Hills jsou jedním z významných pohoří v rámci Tsavo West National Park. Tato oblast je známá svou biodiverzitou a jedinečnou krajinou. Díky ochraně v rámci národního parku byla fauna a flora v Taita Hills chráněna před nekontrolovaným odlesňováním, lovem a dalšími hrozbami.

Dnes je Tsavo West National Park a Taita Hills stále důležitou součástí ochrany přírody v Keni. Je to oblíbená turistická destinace, která přináší příjmy místním komunitám a zároveň poskytuje ochranu pro ohrožené druhy zvířat a vzácné ekosystémy. Správa parku spolupracuje s místními komunitami na udržitelném rozvoji a ochraně přírody v této oblasti. 

 

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

loading