facebook

Tarangire - národní park - informace

Tarangire je rájem slonů, můžete park klidně srovnat s Amboseli

Národní park Tarangire je jedním z nejmenších národních parků v Tanzanii, nachází se na severu země, asi 120 km jihozápadně od města Arusha. Park zahrnuje plochu přibližně 2 850 km² a je pojmenován podle řeky Tarangire, která protéká parkem. Slovo „nejmenší“ je třeba brát s rezervou, protože je to stejně taková plocha, že ji dva tři dny nedokážete prozkoumat. Jen pro porovnání, plocha dna kráteru Ngorongoro nebo známý keňský park Amboseli mají plochu jen necelých 300 km2.

Tarangire je jedním z nejsezónnějších parků v severní Tanzanii s velkým množstvím migrujících zvířat v rámci ekosystému Tarangire. V období sucha, mezi červnem a říjnem, přitahuje řeka Tarangire velká stáda zvířat. V této době jsou počty slonů velkolepé a park by měl být součástí každého safari v severní Tanzanii.

Charakteristika národního parku Tarangire
Charakteristickým rysem národního parku Tarangire jsou obrovské baobabové stromy, které jsou staré několik set let a jsou domovem pro mnoho druhů ptáků. Park je také známý pro svou rozmanitou faunu, zejména pro velké množství slonů, kteří zde často pobývají v období sucha.

Určitě si pro svou návštěvu vyberte kempy, které jsou uvnitř parku, protože vám to umožní i během relativně krátké návštěvy navštívit ta nejpodstatnější místa.

Jaká zvířata mohu potkat v Tarangire?
Ve vyschlých korytech řek se vyskytují stáda až 300 slonů, kteří zde hledají podzemní toky, zatímco stěhovaví pakoně, zebry, buvoli, impaly, gazely, hartebeest a elandové se tísní ve zmenšujících se lagunách. V opuštěných termitištích často žijí kolonie mangust. Všichni hlavní predátoři jsou zde přítomni, ale kvůli husté vegetaci nejsou spatřeni tak často jako v některých jiných parcích v severní Tanzanii.

Park je také důležitým místem pro ptáky, kteří se zde vyskytují v období migrace. Mezi druhy, které zde můžeme pozorovat, patří například andulky, dravci, pěvci a královské volavky. 

Jaká je teplota v parku? Jak je to v Tarangire s deštěm ? Kdy v tu prší?

Tarangire má přerušovanou mokrou sezónu (od listopadu do května). Lehké přeháňky neboli "krátké deště" obvykle uzavírají rok, zatímco "dlouhé deště" přinášejí silnější srážky od března do května. Mezi nimi je krátké období sucha, které dává tušit, co přijde v období sucha (od června do října). 

Kdy je nejvhodnější doba k návštěvě parku?
Ve vlhčích měsících (od listopadu do května) je turistů méně a místní divoká příroda je rozptýlenější a voda se snadno nachází v okolí parku. V období sucha (červen až říjen) je mnohem snazší zvířata najít, protože se vydávají ke zbývajícím vodním zdrojům v oblasti. Na ranní projížďky za zvěří v tomto ročním období si přibalte dostatek teplého oblečení, protože když je slunce nízko na obloze, je chladno.Do Tarangire můžete cestovat celý rok s výjimkou dubna a května (ale jsou roky, kdy jde i to).

V každém případě je dobré si před cestou zkontrolovat počasí a podmínky v parku a doporučujeme s námi vše konzultovat. Můžeme vám doporučit, kdy je nejlepší čas k návštěvě parku.

 Je nutné mít v parku auto 4x4?

Pro návštěvu Tarangire je terénní vůz naprosto nezbytný. Nenechte se nalákat levnějšími nabídkami v minivanu, přijdete o velké množství zážitků, protože se prostě nedostanete tam, kam byste chtěli. Za posledních 30, kdy do Tarangire pravidelně jezdím, jsme mnohokrát pomáhali zapadlým minivanům v brodech koryt řek.

 Historie národního parku Tarangire

Historie Národního parku Tarangire sahá do 50. let 20. století, kdy se Tanzanie podařilo získat nezávislost na Británii. V roce 1957 byla v této oblasti založena Tarangire Game Reserve, která měla chránit zvířata a poskytovat příležitosti pro lov pro místní obyvatelstvo.
V roce 1970 byla Tarangire Game Reserve rozšířena a přejmenována na Tarangire National Park, aby se zvýšila ochrana zvířat a chráněných oblastí. V roce 1975 byl pak park oficiálně vyhlášen za národní park a tím se stal jedním z nejmladších národních parků v Tanzanii.
Během 80. a 90. let byl park součástí ekologického programu, který měl za cíl zlepšit jeho ochranu a rozšířit možnosti pro turisty. V roce 1991 byl park rozšířen o další oblasti, aby se zvýšil počet zvířat, která zde mohou žít.
Dnes se Národní park Tarangire stal populárním cílem pro turisty, kteří sem přijíždějí za účelem pozorování zvířat a užívání si krás přírody. Park je také důležitý pro ochranu ohrožených druhů zvířat a pro udržení biologické rozmanitosti v této oblasti Tanzanie.

Sdílení

Poslední články

Velká příkopová propadlina

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Keňa_Tanzanie_Velká migrace_

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Tanzanie_Tarangire

10 důvodů proč navštívit národní park Tarangire v Tanzanii

Národní park Tarangire je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst pro safari v Tanzanii. Tento park nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky a neopakovatelné scenérie. Přesto ho spoustu návštěvníků Tanzanie mine bez povšimnutí a co nejrychleji se vydá do kráteru Ngorongoro, nebo do Serengeti. Když připravujeme individuální cesty na safari v Tanzanii pro naše klienty, snažíme se je přesvědčit, že návštěva Tarangire opravdu stojí za to. A po návratu z cesty jsou vždy velmi rádi, že Tarangire navštívili. 

Tanzanie_Tarangire_family safari

Je vhodné cestovat na safari s dětmi?

Plánujete rodinnou dovolenou a zvažujete, zda je safari vhodné i pro děti? Safari může být nejen nezapomenutelným dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí k učení a poznávání přírody. Především pro děti starší 8 let může být taková cesta fascinující a obohacující zážitek. Pojďme se podívat, proč byste měli zvážit safari s dětmi a jak vám cestovní kancelář Marco Polo zajistí bezpečnou a pohodlnou cestu.

Zájezdy

loading