facebook

Waterberg – safari park v Jihoafrické republice - informace

Projekt na ochranu divoké přírody a zvěře pod patronací UNESCO.
V masivu Waterberg v málo navštěvované provincii Limpopo se nachází ambiciózní projekt UNESCO na ochranu přírody: Biosférická rezervace Waterberg. Jedná se o partnerství mezi různými rezervacemi a sídly v oblasti s cílem vytvořit ekosystém, který by sladil ochranu přírody s udržitelností a rozvojem člověka. Stručně řečeno, méně nedotčená oblast divočiny, která umožňuje určitý druh lidské přítomnosti. Pro turisty zahrnuje biosféra vysoce ceněnou oblast divočiny Lapalapa, národní park Marakele, luxusní soukromou rezervaci Welgevonden a mnoho menších částí rezervace a safari farem .

Charakteristika národního parku Waterberg
Národní park Waterberg se nachází v provincii Limpopo v Jihoafrické republice, v pohoří Waterberg, které je známé svým unikátním ekosystémem a biologickou rozmanitostí. Park byl založen v roce 2001 a rozkládá se na ploše téměř 4 000 km².
Krajina parku je charakteristická plochými vrcholy pohoří, rozsáhlými savanami a údolími řek. V parku se nachází velké množství ohrožených druhů zvířat, jako jsou sloni, nosorožci, gepardi, gepard africký, žirafy, paviáni a další. Zvláštností parku je také to, že se zde nachází několik záchytných center pro ohrožené druhy, jako jsou želvy, hraboši nebo supi.
V parku se nachází také několik archeologických nalezišť, která jsou důležitá pro studium historie a kultury regionu. Kromě toho nabízí park návštěvníkům mnoho turistických atrakcí a aktivit, jako jsou safari, pěší túry, horská kola, jízda na koni a další.
Park je důležitým chráněným územím pro zachování biologické rozmanitosti a ochranu ohrožených druhů v této oblasti. V parku se také usiluje o udržitelný rozvoj a využití přírodních zdrojů s ohledem na ochranu přírody a životního prostředí.

Koho můžete v parku Waterberg vidět a potkat?
V národním parku Waterberg se nacházejí různé odlišné lokality, které nabízejí velmi odlišné zážitky z divoké přírody. Největšími lokalitami jsou Marakele a Welgevonden, které nabízejí safari s velkou pětkou. V Marakele se jezdí převážně po vlastní ose a Welgevonden je klasická soukromá rezervace s velkou pětkou. Hovoří se o odstranění plotů mezi těmito dvěma částmi rezervace, což by byl krok vpřed v ochraně přírody a zachování ekosystému. Několik dalších malých farem se zvěří nabízí méně autentické zážitky z divoké přírody. V některých z nich žije Velká pětka, ale ve většině z nich se pasou pouze antilopy na pláních a kromě projížděk za zvěří nabízejí i outdoorové aktivity, jako je jízda na koni nebo na horském kole. Ve všech soukromých rezervacích se vyskytují zvířata, a pokud ne celá tzv. Velká pětka, tak alespoň jsou zastoupeni bílí nosorožci.

Jaké je klima v parku Waterberg a kdy tam prší?

Klima v národním parku Waterberg je subtropické, což znamená, že je zde teplé a vlhké po celý rok. Průměrná teplota v létě (od prosince do února) se pohybuje okolo 30 °C, zatímco v zimě (od června do srpna) se průměrná teplota pohybuje kolem 20 °C.
V období letních měsíců může být v parku velmi vlhko a deštivě, s častými bouřemi a vyššími srážkovými úhrny. Naopak v zimě jsou srážky nižší a počasí je suché a slunečné, což je ideální doba pro safari a další outdoorové aktivity.
Je však důležité mít na paměti, že počasí v této oblasti může být velmi proměnlivé a především v letních měsících je třeba počítat s pravidelnými dešti. Proto je vhodné se na návštěvu parku připravit odpovídajícím oblečením a obuví.

Kdy je nejvhodnější se do parku Waterber vydat
?

Národní park Waterberg může být navštíven po celý rok, avšak nejvhodnější doba pro návštěvu parku je v období od května do září. V této době je počasí suché a slunečné, což zvyšuje šance na pozorování zvířat na safari.
V létě (od listopadu do března) se v parku vyskytuje mnoho hmyzu a je zde také vysoká vlhkost. V této době mohou být safari obtížnější kvůli hustým vegetacím a náročným terénům. Nicméně, v létě můžete mít šanci na pozorování některých migrujících druhů ptáků, kteří se zde v této době zdržují.
V zimě (od června do srpna) jsou dny krátké a teploty jsou nižší, ale to umožňuje vidět zvířata během denních hodin a také je to dobrá doba pro pěší túry.
Je důležité si uvědomit, že počasí může být v této oblasti velmi proměnlivé, a proto se při plánování návštěvy parku doporučuje sledovat předpověď počasí a připravit se na různé podmínky v závislosti na ročním období.

Plusy návštěvy parku Waterberg
Krásná, drsná krajina
Na výběr je mnoho kempů, soukromých rezervací a chráněných území
Nabídka několika outdoorových aktivit, včetně jízdy na koni a horském kole
K dispozici je trasa Waterberg Meander pro jízdu self drive
Vynikající pozorování ptáků
Bez malárie
Mínusy návštěvy parku Waterberg
Některé menší části rezervace a ranče postrádají opravdu atraktivní skladu zvěře. Je tedy třeba velmi pečlivě vybírat, do které části parku se na svůj safari pobyt vydáte.

 Má smysl národní park Waterberg navštívit, když je v jihoafrické republice tolik jiných parků?

Ano, národní park Waterberg má určitě smysl navštívit, pokud máte zájem o safari a přírodu. Park nabízí jedinečnou kombinaci horských a savanových ekosystémů, které poskytují domov mnoha druhům zvířat, jako jsou sloni, nosorožci, lvi, gepardi a mnoho dalších.
V porovnání s jinými parky v Jižní Africe má národní park Waterberg výhodu menšího turistického provozu a méně komerční atmosféry, což umožňuje autentický zážitek z přírody. Návštěva parku Waterberg také nabízí možnost objevovat méně známé, ale stejně fascinující druhy zvířat a rostlin, které se v jiných parcích nemusí vyskytovat.
Navíc, park Waterberg se nachází v relativně blízkosti hlavního města Jihoafrické republiky, Johannesburgu, což znamená, že je snadno dostupný a může být součástí výletu do této oblasti.
Celkově lze říci, že národní park Waterberg je zajímavou a krásnou destinací pro ty, kteří hledají neokoukané místo s možností vidět vzácná zvířata a užít si přírodu v klidnějším prostředí.

Historie národního parku Waterberg


Národní park Waterberg se nachází v provincii Limpopo v Jihoafrické republice a má dlouhou historii, která sahá až do prehistorických dob. Waterberg je domovem mnoha archeologických nalezišť a skalních maleb, které ukazují, že tato oblast byla obydlena již před více než 100 000 lety.
V průběhu let se oblast stala důležitým obchodním centrem a koridorem pro migrace zvířat. V roce 2001 byl pak region oficiálně vyhlášen jako národní park. Park Waterberg se nachází na rozloze více než 400 km² a zahrnuje širokou škálu biotopů, včetně savan, horských lesů a říčních údolí.
Cílem vyhlášení parku bylo chránit ohrožené druhy zvířat, jako jsou nosorožci, gepardi, buvoli a mnoho dalších, a zároveň podporovat udržitelnou ekonomiku pro místní komunity. Dnes park nabízí návštěvníkům řadu možností pro safari a další aktivity, jako jsou procházky v přírodě, horská kola, horolezectví a mnoho dalšího.
V parku Waterberg také probíhají projekty na ochranu a záchranu ohrožených druhů zvířat a na podporu udržitelného rozvoje místních komunit. Návštěva parku tak může přispět k ochraně přírody a zlepšení podmínek pro místní obyvatele.


Sdílení

Poslední články

Jaz Little Venice Golf Resort_egypt_ain sohkna

Proč se vydat na golf do Egypta?

Golf v Egyptě se stal oblíbenou volbou pro hráče z celého světa, a to nejen díky kvalitním golfovým hřištím, ale také díky příznivému klimatu, které je v období od října do dubna ideální pro hru. Proč jet na golf do Egypta právě v tomto období? Počasí je příjemně teplé, teploty se pohybují mezi 20 až 25 °C, což vytváří ideální podmínky pro hru bez extrémních vedrů, které panují v letních měsících. Zatímco v Evropě je zimní sezóna v plném proudu, Egypt nabízí golfistům sluneční paprsky a možnost zahrát si na skvěle udržovaných hřištích.

Rwanda_Vulcanoes_guareza zlatá

Volcanoes - národní park ve Rwandě - informace

Národní park Volcanoes, známý svou úchvatnou přírodní krásou a bohatou biodiverzitou, je jednou z nejvýznamnějších turistických destinací ve Rwandě. Tento park, nacházející se v severozápadní části země, je součástí širší oblasti Virunga, která zahrnuje sopky Virunga a zasahuje také do Ugandy a Demokratické republiky Kongo. Národní park Volcanoes je pravděpodobně nejlepším místem na světě pro pozorování ohrožených goril horských. Právě zde Dian Fosseyová před desítkami let zahájila habituaci těchto něžných obrů. Mezi další aktivity v parku patří trekking za tzv. zlatými opicemi (Guareza zlatá), výšlap do bývalého tábora Dian Fosseyové a několik náročných výstupů na sopečné vrcholy.

Rwanda_Nyungwe

Přehled národních parků ve Rwandě

Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", se stává stále oblíbenější destinací pro turisty toužící po nezapomenutelném safari. Tato malá, ale bohatá země v srdci Afriky nabízí úchvatné přírodní krásy, bohatou biodiverzitu a jedinečnou možnost setkat se s některými z nejohroženějších druhů zvířat na světě. V tomto blogu vám představíme hlavní národní parky Rwandy, vysvětlíme, proč je Rwanda rájem safari, a poskytneme praktické informace pro plánování vaší cesty do této fascinující země.

Rwanda_Vulcanoes_gorila

Objevte Rwandu: Skrytý klenot Afriky

Pohled do očí horské gorily je zážitek, který se naskytne jen jednou za život. Rwanda toho však nabízí mnohem víc. Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", je skutečným skrytým klenotem Afriky, který čeká na své objevení. Tento úchvatný poznávací zájezd do Rwandy vás zavede do srdce této fascinující země, kde prožijete nezapomenutelné dobrodružství plné přírodních krás, fascinující historie a bohaté kultury. S naším zkušeným průvodcem se vydáte na cestu, která vám odhalí to nejlepší, co Rwanda nabízí. Cesta do Rwandy vám připraví krásné zážitky a díky ní poznáte jeden autentický africký stát. 

Zájezdy

loading