facebook

Waterberg – safari park v Jihoafrické republice - informace

Projekt na ochranu divoké přírody a zvěře pod patronací UNESCO.
V masivu Waterberg v málo navštěvované provincii Limpopo se nachází ambiciózní projekt UNESCO na ochranu přírody: Biosférická rezervace Waterberg. Jedná se o partnerství mezi různými rezervacemi a sídly v oblasti s cílem vytvořit ekosystém, který by sladil ochranu přírody s udržitelností a rozvojem člověka. Stručně řečeno, méně nedotčená oblast divočiny, která umožňuje určitý druh lidské přítomnosti. Pro turisty zahrnuje biosféra vysoce ceněnou oblast divočiny Lapalapa, národní park Marakele, luxusní soukromou rezervaci Welgevonden a mnoho menších částí rezervace a safari farem .

Charakteristika národního parku Waterberg
Národní park Waterberg se nachází v provincii Limpopo v Jihoafrické republice, v pohoří Waterberg, které je známé svým unikátním ekosystémem a biologickou rozmanitostí. Park byl založen v roce 2001 a rozkládá se na ploše téměř 4 000 km².
Krajina parku je charakteristická plochými vrcholy pohoří, rozsáhlými savanami a údolími řek. V parku se nachází velké množství ohrožených druhů zvířat, jako jsou sloni, nosorožci, gepardi, gepard africký, žirafy, paviáni a další. Zvláštností parku je také to, že se zde nachází několik záchytných center pro ohrožené druhy, jako jsou želvy, hraboši nebo supi.
V parku se nachází také několik archeologických nalezišť, která jsou důležitá pro studium historie a kultury regionu. Kromě toho nabízí park návštěvníkům mnoho turistických atrakcí a aktivit, jako jsou safari, pěší túry, horská kola, jízda na koni a další.
Park je důležitým chráněným územím pro zachování biologické rozmanitosti a ochranu ohrožených druhů v této oblasti. V parku se také usiluje o udržitelný rozvoj a využití přírodních zdrojů s ohledem na ochranu přírody a životního prostředí.

Koho můžete v parku Waterberg vidět a potkat?
V národním parku Waterberg se nacházejí různé odlišné lokality, které nabízejí velmi odlišné zážitky z divoké přírody. Největšími lokalitami jsou Marakele a Welgevonden, které nabízejí safari s velkou pětkou. V Marakele se jezdí převážně po vlastní ose a Welgevonden je klasická soukromá rezervace s velkou pětkou. Hovoří se o odstranění plotů mezi těmito dvěma částmi rezervace, což by byl krok vpřed v ochraně přírody a zachování ekosystému. Několik dalších malých farem se zvěří nabízí méně autentické zážitky z divoké přírody. V některých z nich žije Velká pětka, ale ve většině z nich se pasou pouze antilopy na pláních a kromě projížděk za zvěří nabízejí i outdoorové aktivity, jako je jízda na koni nebo na horském kole. Ve všech soukromých rezervacích se vyskytují zvířata, a pokud ne celá tzv. Velká pětka, tak alespoň jsou zastoupeni bílí nosorožci.

Jaké je klima v parku Waterberg a kdy tam prší?

Klima v národním parku Waterberg je subtropické, což znamená, že je zde teplé a vlhké po celý rok. Průměrná teplota v létě (od prosince do února) se pohybuje okolo 30 °C, zatímco v zimě (od června do srpna) se průměrná teplota pohybuje kolem 20 °C.
V období letních měsíců může být v parku velmi vlhko a deštivě, s častými bouřemi a vyššími srážkovými úhrny. Naopak v zimě jsou srážky nižší a počasí je suché a slunečné, což je ideální doba pro safari a další outdoorové aktivity.
Je však důležité mít na paměti, že počasí v této oblasti může být velmi proměnlivé a především v letních měsících je třeba počítat s pravidelnými dešti. Proto je vhodné se na návštěvu parku připravit odpovídajícím oblečením a obuví.

Kdy je nejvhodnější se do parku Waterber vydat
?

Národní park Waterberg může být navštíven po celý rok, avšak nejvhodnější doba pro návštěvu parku je v období od května do září. V této době je počasí suché a slunečné, což zvyšuje šance na pozorování zvířat na safari.
V létě (od listopadu do března) se v parku vyskytuje mnoho hmyzu a je zde také vysoká vlhkost. V této době mohou být safari obtížnější kvůli hustým vegetacím a náročným terénům. Nicméně, v létě můžete mít šanci na pozorování některých migrujících druhů ptáků, kteří se zde v této době zdržují.
V zimě (od června do srpna) jsou dny krátké a teploty jsou nižší, ale to umožňuje vidět zvířata během denních hodin a také je to dobrá doba pro pěší túry.
Je důležité si uvědomit, že počasí může být v této oblasti velmi proměnlivé, a proto se při plánování návštěvy parku doporučuje sledovat předpověď počasí a připravit se na různé podmínky v závislosti na ročním období.

Plusy návštěvy parku Waterberg
Krásná, drsná krajina
Na výběr je mnoho kempů, soukromých rezervací a chráněných území
Nabídka několika outdoorových aktivit, včetně jízdy na koni a horském kole
K dispozici je trasa Waterberg Meander pro jízdu self drive
Vynikající pozorování ptáků
Bez malárie
Mínusy návštěvy parku Waterberg
Některé menší části rezervace a ranče postrádají opravdu atraktivní skladu zvěře. Je tedy třeba velmi pečlivě vybírat, do které části parku se na svůj safari pobyt vydáte.

 Má smysl národní park Waterberg navštívit, když je v jihoafrické republice tolik jiných parků?

Ano, národní park Waterberg má určitě smysl navštívit, pokud máte zájem o safari a přírodu. Park nabízí jedinečnou kombinaci horských a savanových ekosystémů, které poskytují domov mnoha druhům zvířat, jako jsou sloni, nosorožci, lvi, gepardi a mnoho dalších.
V porovnání s jinými parky v Jižní Africe má národní park Waterberg výhodu menšího turistického provozu a méně komerční atmosféry, což umožňuje autentický zážitek z přírody. Návštěva parku Waterberg také nabízí možnost objevovat méně známé, ale stejně fascinující druhy zvířat a rostlin, které se v jiných parcích nemusí vyskytovat.
Navíc, park Waterberg se nachází v relativně blízkosti hlavního města Jihoafrické republiky, Johannesburgu, což znamená, že je snadno dostupný a může být součástí výletu do této oblasti.
Celkově lze říci, že národní park Waterberg je zajímavou a krásnou destinací pro ty, kteří hledají neokoukané místo s možností vidět vzácná zvířata a užít si přírodu v klidnějším prostředí.

Historie národního parku Waterberg


Národní park Waterberg se nachází v provincii Limpopo v Jihoafrické republice a má dlouhou historii, která sahá až do prehistorických dob. Waterberg je domovem mnoha archeologických nalezišť a skalních maleb, které ukazují, že tato oblast byla obydlena již před více než 100 000 lety.
V průběhu let se oblast stala důležitým obchodním centrem a koridorem pro migrace zvířat. V roce 2001 byl pak region oficiálně vyhlášen jako národní park. Park Waterberg se nachází na rozloze více než 400 km² a zahrnuje širokou škálu biotopů, včetně savan, horských lesů a říčních údolí.
Cílem vyhlášení parku bylo chránit ohrožené druhy zvířat, jako jsou nosorožci, gepardi, buvoli a mnoho dalších, a zároveň podporovat udržitelnou ekonomiku pro místní komunity. Dnes park nabízí návštěvníkům řadu možností pro safari a další aktivity, jako jsou procházky v přírodě, horská kola, horolezectví a mnoho dalšího.
V parku Waterberg také probíhají projekty na ochranu a záchranu ohrožených druhů zvířat a na podporu udržitelného rozvoje místních komunit. Návštěva parku tak může přispět k ochraně přírody a zlepšení podmínek pro místní obyvatele.


Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

loading