facebook

Amboseli - národní park - informace

Safari v Amboseli patří k ikonám safari v Keni a ve Východní Africe. Kdo by si nepřál vidět slavné Kilimandžáro při východu slunce! Amboseli ale v posledních letech prochází často složitými obdobími, především během tzv. suchých měsíců, kdy je velká nouze o vodu nejen v parku, ale i v okolí a do parku přivádí Masajové svá stáda k napajedlům a zvířata často tento boj o vodu prohrávají. Konzultujte s námi raději svou případnou cestu do Amboseli, abyste nebyli zklamáni.

Charakteristika národního parku Amboseli
Amboseli patří k nejmenším národním parkům v Keni i v celé Východní Africe. Svou velikostí necelých 400 km2 odpovídá rozloze Prahy nebo rozloze dna kráteru Ngorongoro. Přesto patří k nejnavštěvovanějším parkům Východní Afriky. Safari v Amboseli má své kouzlo, ale i svá úskalí.
Svou polohou na úpatí nejvyšší africké hory Kilimandžáro láká každého, kdo si přeje vyfotit tento symbol Afriky se zvířaty, především slony. A je nutné přiznat, že při dobrém počasí a s trochou štěstí opravdu pořídíte úchvatné snímky.
Amboseli je, díky svým mokřadům, rájem slonů a buvolů a vodních ptáků. Navíc se tu ke zvěři dostanete velmi blízko. Amboseli je protkáno hustou sítí cest a když máte šikovného řidiče a průvodce, který park dobře zná a zná dobře zvyky zvěře, zažijete krásné safari.

Problémem je ale množství návštěvníků (zvlášť o víkendech) a často necitlivé, až brutální chování některých řidičů a návštěvníků. Do Amboseli totiž může každý, dokonce i s pronajatým osobním autem. Tak se často stane, že v Amboseli potkáte řidiče, kteří ani netuší, jak se mají v národním parku chovat. Strážci parku se snaží vše hlídat a zvěř chránit, ale ne vždy se to daří. Pokud můžete, jeďte do parku raději ve všední dny a v doprovodu licencovaného řidiče.

 

Jaká zvířata můžete v Amboseli potkat?

Během svých návštěv v Amboseli jsem potkal opravdu hodně zvířat a ptáků. Ale nikdy (jezdím do Amboseli celkem pravidelně přes 20 let) jsem nepotkal levharta. Do Amboseli se jezdí hlavně kvůli slonům. 

 

Zelená – téměř jistota        Žlutá – šance je           Červená – chce to štěstí



Safari je zvláštní disciplína cestování. Kdo jede na safari, musí si uvědomit, že se bude pohybovat v divoké přírodě, ne v ZOO a setkání se zvířaty není garantováno. Dá se ale ovlivnit a dá se šance na setkání se zvířaty zvýšit. Jak? Vyrazit do parku ve správný čas, být doprovázen správným řidičem a správným průvodcem, vybrat si správné ubytování a dát si čas.  

 Jaká je teplota v parku?

 Pohybujete se v nadmořské výšce kolem 1 100 m n.m., přesto se teplota v parku pohybuje přes den kolem příjemných 25 C a v noci neklesá pod 15 C. Pocitově ale všechno může vypadat jinak, když začne foukat vítr nebo je naopak úplné bezvětří. Když fouká, máte večer pocit chladu, když nefouká, máte přes den pocit velkého horka.

 

 

Jak je to v Amboseli s deštěm ? Kdy v Amboseli prší? 

Je málo parků, kde déšť (nebo jeho nedostatek) má takový vliv na život v parku a pocity návštěvníka. V tabulce uvádíme průměrné srážky v jednotlivých měsících. Ale v Amboseli je problém v tom, že zde "průměr" úplně neplatí. Jsou roky, kdy například v listopadu vůbec nezaprší a v lednu a v únoru je takové sucho, že zvířata umírají po desítkách. Pocity návštěvníků v takovém období nejsou nijak pozitivní. Raději s námi svou návštěvu v Amboseli konzultujte.


 

Kdy je nejvhodnější doba k návštěvě parku Amboseli? 

Jak ukazuje naše tabulka, můžete do Amboseli prakticky celý rok. Ale je třeba být k těmto informacím skeptický, protože například v květnu, když hodně zaprší, většina cest je pod vodou a nedostanete se ke zvířatům tak blízko, jako v jiných měsících. Nehledě na to, že horu Kilimandžáro v takových dnech vůbec neuvidíte, bude v mlze. Amboseli je park, kde je třeba se řídit aktuálními podmínkami, zvyková pravidla zde v některých měsících úplně neplatí.

 

Je nutné mít v parku auto 4x4?

Nutné to není, ale vhodné ano. Amboseli má poměrně rovinatý terén, až na dvě malé lokality, kde můžete vystoupat na kopeček s vyhlídkou a běžné auto tam může mít problémy. Běžné auto tedy může do Amboseli vjet a s trochou štěstí můžete i s běžným autem zažít hezké safari. Ovšem výhoda safari aut je otevírací střecha, kdy si můžete v autě stoupnout a pohodlně pozorovat a fotit zvěř. 

Amboseli a malárie ? Amboseli a moucha tse-tse?

Podle mého je Amboseli bez rizika ohledně mouchy tse-tse a ohledně malárie je riziko velmi malé (jste ve vysoké nadmořské výšce). Přesto je prevence velmi osobní věcí a každý se musí sám rozhodnout, jak se zachová. Požádejte svého lékaře o radu ohledně očkování, které můžete potřebovat před cestou do Keni. Hlavním zdravotním hlediskem pro návštěvníky je malárie, ale riziko je velmi nízké. Lékař by vás měl informovat o všech zdravotních rizicích, spojených s užíváním antimalarik. Je to natolik osobní věc, že nejde dát obecnou radu. Ale riziko malárie je v Amboseli opravdu velmi nízké. Pokud provedete další opatření, jako je večerní zakrytí exponované kůže a použití repelentu proti komárům s DEET, ještě více snížíte riziko.

Historie parku Amboseli

 Historie tohoto parku sahá až do roku 1899, kdy byla v této oblasti založena rezervace pro divokou zvěř. V roce 1948 byla tato oblast přeměněna na Amboseli National Reserve, která byla v roce 1974 povýšena na status národního parku.

 

 

 

 

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Tři národní parky - tři odlišné tváře safari  (Amboseli, Tsavo West a Tsavo East) - český průvodce -  - Safari v Keni s Marco Polo_Amboseli

Tři národní parky - tři odlišné tváře safari (Amboseli, Tsavo West a Tsavo East) - český průvodce

5  /   od 75 500
Ve stínu Kilimanjara - Dovolená na safari v Keni a pobyt u moře - 4 noci safari a 6 nocí u moře.Český průvodce. -  -

Ve stínu Kilimanjara - Dovolená na safari v Keni a pobyt u moře - 4 noci safari a 6 nocí u moře.Český průvodce.

10  /   od 96 500
loading