facebook

Barmská pláž Ngapali vás okouzlí svou přirozenou krásou

Bude to určitě hit příštích let. Teď ale ještě máte šanci vychutnat si její autentičnost a přirozenost. Něco jako Thajsko před 15 lety. Díky novým leteckým spojením je mnohem dostupnější než dříve. Přesto tam zatím zamířilo jen málo Čechů. Barmská pláž Ngapali nadchne každého.

Ačkoli je Barma plná nádherných památek a místa jako Bagan učarují každému milovníkovi historie, dnes si představíme barmské pobřeží, o kterém téměř nikdo nic neví. Je to škoda, protože pobřeží je krásné a stojí určitě za návštěvu. Několikakilometrová pláž Ngapali je nádherná, pohádkově čistá a prázdná. Bílý písek, průzračně čisté moře a palmy, které pláž lemují, se blíží k pocitu doteku ráje. Ngapali najdete v jižní části státu Rakhaing v západní Barmě.

Místní obyvatelé říkají, že pláž byla pojmenována po jednom Italovi, který se zde usadil a vzpomínal na svůj domov v Neapoli. Přestože cesta na Ngapali není úplně jednoduchá, protože musíte z Yangonu (Rangúnu) letět přibližně hodinu na letiště Thandwe a pak ještě pět kilometrů autem, stává se Ngapali nejoblíbenějším přímořským letoviskem v Barmě. Letecké spojení je v podstatě jedinou možností, jak se sem dostat, cesta autobusem je příliš dlouhá a nespolehlivá. Kdo se ale rozhodne překonat potíže s cestou, bude na Ngapali nadšený. Byly doby, kdy jste tu potkávali jen pár turistů. Ale to se za poslední dva roky změnilo a i Ngapali se mění ve významné asijské letovisko. V posledních letech zde byly postaveny nové hotely a restaurace. Žádná hotelová restaurace ale nepřekoná to, když si můžete dohodnout s kuchařem, co vám má připravit. Když si můžete vybrat rybu i přílohu, jakou chcete. Když můžete během přípravy jídla nakukovat do kuchyně a popíjet dobré pivo z lahve. A když pak hodujete a za všechno zaplatíte jen pár dolarů. Desítky restaurací pod širým nebem lemují hlavní silnici a najdete je také kolem všech hotelů. Každý večer můžete proto zajít na večeři do jiné restaurace. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří olihně, grilované krevety nebo pokrmy z krabů či barakud.

Pláž žije i vlastním životem, nezávislým na turistech. Ngapali je skvělým místem, kde se můžete blíže seznámit se způsobem života místních lidí, kteří se živí převážně rybolovem. Na průzkum vyrazte buď pěšky po pláži, nebo si půjčte kolo, a udělejte si tak příjemný výlet. Několik zajímavých vesniček je na jižním konci Ngapali, např. Jade Taw Village, Mya Pyin nebo Lon Tha. Jako by se tu zastavil čas. Rytmus je ve vesnicích stejný celá desetiletí. Místní vesničané žijí rybolovem od rána do večera a od večera do rána. Rybáři vyrážejí na lov ryb hlavně večer a v noci světla jejich lodí lemují pobřeží jako korálky. Jejich ženy od východu slunce, kdy jim muži v obrovských koších přinášejí velké množství rybiček, až do večera rovnají, otáčejí, třídí a suší rybičky na bambusových rohožích. Všude vás doprovází typická vůně sušených ryb. Rybáři žijí velmi prostě, většina domků je z bambusových kůlů a rohoží, elektřinu zde nemají. Přesto jsou velmi šťastní a pohodoví, milí a přátelští.

Většinu obyvatel tvoří Rakhaingové, o jejichž původu se vedou spory. Někteří tvrdí, že to jsou původně Bamarové (Barmánci) smíšení s Indy nebo Bangladéšany, jiní říkají, že Rakhaingové jsou úplně odlišná rasa. Prvními známými obyvateli tohoto území byli příslušníci kmene Negrito, nazývaní také Bilu (měli tmavou pleť), další obyvatelé přišli z východní Indie před rokem 1000 n. l. a v 9. a 18. stol. se objevila další vlna obyvatel z Tibetu a Barmy. Rakhaingové mohou být tedy potomky všech tří etnik. Jejich řeč se nazývá arakan, a z ní se údajně vyvinula barmština. V některých oblastech je nyní velké napětí mezi Barmánci a příslušníky kmene Rakhaingů. Ale na pláži Ngapali to neplatí, tady po staletí probíhá vše v souladu a harmonii. 

Andamanské moře

Pláž Ngapali omývá Andamanské moře. To patří k nejhezčím v Asii. Nedá se sice šnorchlovat přímo u břehu, ale stačí popojet na oblíbený Pearl Island (Perlový ostrov), který leží nedaleko od jižního okraje pláže a nabízí výborné místo na šnorchlování a potápění. V potápěčských centrech si můžete vybrat ale i jiná místa. Barma (Myanmar) není typickým místem plážové dovolené a bylo by samozřejmě škoda nevidět místa jako Bagan, Mt. Popa nebo jezero Inle. Ale možnost odpočinout si na pláži, jako je Ngapali, přivítá určitě každý. 

Sdílení

Poslední články

Velká příkopová propadlina

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Keňa_Tanzanie_Velká migrace_

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Tanzanie_Tarangire

10 důvodů proč navštívit národní park Tarangire v Tanzanii

Národní park Tarangire je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst pro safari v Tanzanii. Tento park nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky a neopakovatelné scenérie. Přesto ho spoustu návštěvníků Tanzanie mine bez povšimnutí a co nejrychleji se vydá do kráteru Ngorongoro, nebo do Serengeti. Když připravujeme individuální cesty na safari v Tanzanii pro naše klienty, snažíme se je přesvědčit, že návštěva Tarangire opravdu stojí za to. A po návratu z cesty jsou vždy velmi rádi, že Tarangire navštívili. 

Tanzanie_Tarangire_family safari

Je vhodné cestovat na safari s dětmi?

Plánujete rodinnou dovolenou a zvažujete, zda je safari vhodné i pro děti? Safari může být nejen nezapomenutelným dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí k učení a poznávání přírody. Především pro děti starší 8 let může být taková cesta fascinující a obohacující zážitek. Pojďme se podívat, proč byste měli zvážit safari s dětmi a jak vám cestovní kancelář Marco Polo zajistí bezpečnou a pohodlnou cestu.

Zájezdy

loading