facebook

Barmská pláž Ngapali vás okouzlí svou přirozenou krásou

Bude to určitě hit příštích let. Teď ale ještě máte šanci vychutnat si její autentičnost a přirozenost. Něco jako Thajsko před 15 lety. Díky novým leteckým spojením je mnohem dostupnější než dříve. Přesto tam zatím zamířilo jen málo Čechů. Barmská pláž Ngapali nadchne každého.

Ačkoli je Barma plná nádherných památek a místa jako Bagan učarují každému milovníkovi historie, dnes si představíme barmské pobřeží, o kterém téměř nikdo nic neví. Je to škoda, protože pobřeží je krásné a stojí určitě za návštěvu. Několikakilometrová pláž Ngapali je nádherná, pohádkově čistá a prázdná. Bílý písek, průzračně čisté moře a palmy, které pláž lemují, se blíží k pocitu doteku ráje. Ngapali najdete v jižní části státu Rakhaing v západní Barmě.

Místní obyvatelé říkají, že pláž byla pojmenována po jednom Italovi, který se zde usadil a vzpomínal na svůj domov v Neapoli. Přestože cesta na Ngapali není úplně jednoduchá, protože musíte z Yangonu (Rangúnu) letět přibližně hodinu na letiště Thandwe a pak ještě pět kilometrů autem, stává se Ngapali nejoblíbenějším přímořským letoviskem v Barmě. Letecké spojení je v podstatě jedinou možností, jak se sem dostat, cesta autobusem je příliš dlouhá a nespolehlivá. Kdo se ale rozhodne překonat potíže s cestou, bude na Ngapali nadšený. Byly doby, kdy jste tu potkávali jen pár turistů. Ale to se za poslední dva roky změnilo a i Ngapali se mění ve významné asijské letovisko. V posledních letech zde byly postaveny nové hotely a restaurace. Žádná hotelová restaurace ale nepřekoná to, když si můžete dohodnout s kuchařem, co vám má připravit. Když si můžete vybrat rybu i přílohu, jakou chcete. Když můžete během přípravy jídla nakukovat do kuchyně a popíjet dobré pivo z lahve. A když pak hodujete a za všechno zaplatíte jen pár dolarů. Desítky restaurací pod širým nebem lemují hlavní silnici a najdete je také kolem všech hotelů. Každý večer můžete proto zajít na večeři do jiné restaurace. Mezi nejoblíbenější pokrmy patří olihně, grilované krevety nebo pokrmy z krabů či barakud.

Pláž žije i vlastním životem, nezávislým na turistech. Ngapali je skvělým místem, kde se můžete blíže seznámit se způsobem života místních lidí, kteří se živí převážně rybolovem. Na průzkum vyrazte buď pěšky po pláži, nebo si půjčte kolo, a udělejte si tak příjemný výlet. Několik zajímavých vesniček je na jižním konci Ngapali, např. Jade Taw Village, Mya Pyin nebo Lon Tha. Jako by se tu zastavil čas. Rytmus je ve vesnicích stejný celá desetiletí. Místní vesničané žijí rybolovem od rána do večera a od večera do rána. Rybáři vyrážejí na lov ryb hlavně večer a v noci světla jejich lodí lemují pobřeží jako korálky. Jejich ženy od východu slunce, kdy jim muži v obrovských koších přinášejí velké množství rybiček, až do večera rovnají, otáčejí, třídí a suší rybičky na bambusových rohožích. Všude vás doprovází typická vůně sušených ryb. Rybáři žijí velmi prostě, většina domků je z bambusových kůlů a rohoží, elektřinu zde nemají. Přesto jsou velmi šťastní a pohodoví, milí a přátelští.

Většinu obyvatel tvoří Rakhaingové, o jejichž původu se vedou spory. Někteří tvrdí, že to jsou původně Bamarové (Barmánci) smíšení s Indy nebo Bangladéšany, jiní říkají, že Rakhaingové jsou úplně odlišná rasa. Prvními známými obyvateli tohoto území byli příslušníci kmene Negrito, nazývaní také Bilu (měli tmavou pleť), další obyvatelé přišli z východní Indie před rokem 1000 n. l. a v 9. a 18. stol. se objevila další vlna obyvatel z Tibetu a Barmy. Rakhaingové mohou být tedy potomky všech tří etnik. Jejich řeč se nazývá arakan, a z ní se údajně vyvinula barmština. V některých oblastech je nyní velké napětí mezi Barmánci a příslušníky kmene Rakhaingů. Ale na pláži Ngapali to neplatí, tady po staletí probíhá vše v souladu a harmonii. 

Andamanské moře

Pláž Ngapali omývá Andamanské moře. To patří k nejhezčím v Asii. Nedá se sice šnorchlovat přímo u břehu, ale stačí popojet na oblíbený Pearl Island (Perlový ostrov), který leží nedaleko od jižního okraje pláže a nabízí výborné místo na šnorchlování a potápění. V potápěčských centrech si můžete vybrat ale i jiná místa. Barma (Myanmar) není typickým místem plážové dovolené a bylo by samozřejmě škoda nevidět místa jako Bagan, Mt. Popa nebo jezero Inle. Ale možnost odpočinout si na pláži, jako je Ngapali, přivítá určitě každý. 

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

loading