facebook

Skvělá alternativa letní a podzimní dovolené – Černá Hora

„Klenot Balkánu“

– takový slogan bych použil, kdybych chtěl vystihnut dvěma slovy jedinečnost a krásu Černé Hory jako turistické destinace. Celá země je protkána malebnými horami s úchvatnými jezery, zajímavými historickými městy a omývána azurovým Jadranem.

Na první pohled nenápadná Popelka, která se krůček po krůčku chystá na ples. V posledních letech vyrostla v Černé Hoře kvalitní infrastruktura a velmi se zlepšily i služby pro všechny kategorie návštěvníků. Dovolená v Černé Hoře může mít tedy spoustu podob.

Černá Hora je výbornou alternativou letní a podzimní dovolené pro všechny, kdo hledají odpočinek, dobrodružství, historii a aktivní dovolenou. Zájezdy do Černé Hory nemusí obsahovat jen pobyt u moře, ale mohou být skvělou kombinací odpočinku a aktivit.

4X TÝDNĚ DOSTUPNÉ PŘÍMÉ LETECKÉ SPOJENÍ Z PRAHY A 2X TÝDNĚ Z BRNA. LET TRVÁ MÉNĚ NEŽ 2 HODINY.

Do Chorvatska míří ročně téměř jeden milión Čechů, Moravanů a Slezanů. Je to bezesporu trvale destinace číslo 1 pro naše turisty. Je škoda, že trochu ve stínu Chorvatska čekají na turisty další hodně zajímavé země, jako Slovinko a Černá Hora.

Za mne je Černá Hora ideálním cílem každého, kdo chce nejen odpočívat, ale prožít i aktivní dovolenou. Kombinace moře – hory – jezera – historická města nabízí mnoho variant a způsobů, jak trávit čas podle svého.

"Příroda a dobrodružství"

Černá Hora je rájem pro milovníky přírody a dobrodružství. Svého času byla prohlášena za první ekologickou zemi na světě. Zde můžete objevovat národní parky, jako je Durmitor s horskými vrcholy a kaňony, nebo Skadarské jezero s bohatou faunou a flórou. Aktivity jako pěší túry, horská cyklistika, potápění, kajakářství a horolezectví lákají dobrodruhy z celého světa.

Černá Hora umožňuje kempování v národních parcích. Probuzení uprostřed přírody je zážitek, který stojí za to.

Seznam všech národních parků v Černé Hoře:

Národní park Durmitor
Národní park Biogradska Gora
Národní park Lovćen
Národní park Skadarské jezero
Národní park Lovćensko-magisterský komplex
Národní park Prokletije
Národní park Rumija
Národní park Orjen
Národní park Bjelasica-Komovi
Národní park Mljet (společný národní park s Chorvatskem, v části jezero Veliko jezero)
Tyto národní parky nabízejí různé přírodní scenérie, od horských vrcholků a kaňonů až po pralesy a jezera. Každý z nich má své unikátní rysy a atrakce.

 
Alespoň o čtyřech z nich nabízím trochu více informací :

• Národní park Durmitor: Nachází se v severní části země a je jedním z největších a nejznámějších národních parků v Černé Hoře. Durmitor je domovem impozantních horských vrcholů, hlubokých kaňonů, ledovcových jezer a bohaté fauny a flóry. Je ideálním místem pro pěší turistiku, horskou cyklistiku, lyžování a horolezectví.
• Národní park Biogradska Gora: Tento park se nachází ve střední části země a je známý svým pralesním ekosystémem a krásným Biogradským jezerem. Je považován za jeden z nejstarších pralesů v Evropě a nabízí pestrou paletu rostlin a živočichů. Park je ideální pro pěší túry, rybaření, kempování a pozorování ptáků.
• Národní park Lovćen: Tento park se nachází v pohoří Lovćen, nedaleko hlavního města Podgorica. Je známý svou malebnou přírodou, úchvatnými vyhlídkami a kulturními památkami. Vrchol Lovćenu, který je součástí parku, je domovem mauzolea národního hrdiny Petra II. Petroviće Njegoše a poskytuje panoramatický výhled na celou zemi.
• Národní park Skadarské jezero: Nachází se na jihu Černé Hory a je největším jezerem Balkánu. Park je známý svou bohatou biodiverzitou, včetně více než 270 druhů ptáků, jako je kormorán velký, pelikáni, volavky a mnoho dalších. Skadarské jezero je ideální pro lodní výlety, rybaření a pozorování ptáků.

"Historie a kultura ve středu Balkánu"

Černá Hora je bohatá na historii a kulturu, která sahá tisíce let zpátky. Středověké kláštery, dávná města a pevnosti připomínají bohaté dědictví země. Titulek zdůrazňuje, že Černá Hora je středobodem balkánské historie a nabízí návštěvníkům možnost objevovat fascinující kulturní poklady.

Historická města Černé Hory:
Kotor: Kotor je starobylé město, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Jeho úzké uličky, malebné náměstí a dobře zachovalé středověké hradby přitahují návštěvníky z celého světa. V Kotoru se nachází také Katedrála svatého Trifuna, která je jedním z nejvýznamnějších sakrálních památek v zemi.
Budva: Budva je jedním z nejstarších sídel na pobřeží Černé Hory. Město je známé svými historickými budovami, úzkými uličkami a nádhernými plážemi. Budva je také centrem nočního života v zemi, s množstvím barů, restaurací a klubů.
Cetinje: Cetinje je historické hlavní město Černé Hory, které má bohatou kulturní a historickou tradici. Zde se nachází mnoho muzeí, včetně Národního muzea, které dokumentuje bohatou historii a kulturu země. Také je zde bývalý královský palác a několik klášterů.
Herceg Novi: Herceg Novi je dalším historickým městem ležícím na pobřeží Černé Hory. Město je známé svými pevnostmi, malebnými parky a romantickými zákoutími. Herceg Novi nabízí také nádherné výhledy na Jadran a je výchozím bodem pro návštěvu přilehlých ostrovů.
Perast: Perast je malebné pobřežní městečko, které se nachází nedaleko Kotoru. Má bohatou námořní historii a je známé svými nádhernými paláci a kostely. Nejvýznamnější památkou v Perastu jsou dva malé ostrovy, Sveti Đorđe a Gospa od Škrpjela, na kterých se nacházejí kláštery.

Pláže Černé Hory

Většina návštěvníků Černé Hory míří na pobřeží a chce si užít odpočinku u moře. Popisovat pláže je vždycky trochu složité, protože každý vnímá pláž trochu jinak. Berte tedy, prosím, následující popis pláží v Černé Hoře jako můj osobní popis. Toulám se po světě více než 30 let a pláží jsem navštívil stovky, přesto určitě nemám patent na jejich hodnocení.
Černá Hora je proslulá svými plážemi na pobřeží Jaderského moře a zde je seznam nejlepších z  nich:

 

Pláž Jaz: Jaz je jedna z dlouhých pláží v Černé Hoře a nachází se poblíž Budvy. Má jemný písek, azurově modré moře a je obklopena zelenými horami. Pláž je dobře vybavená různými plážovými kluby a množstvím vodních radovánek a sportů. Za mne je pláž Jaz hodně rušná, zvlášť v červenci a v srpnu, ale to k létu u moře patří.

Pláž Velika Plaža: Nachází se poblíž města Ulcinj a je jednou z nejdelších pláží na Jadranu. Má žlutý písek a je obklopena dunami a borovicovými lesy. Velika Plaža je také známá jako jedno z nejteplejších a největrnějších míst na pobřeží (vítr očekávejte zvlášť na konci sezóny).

Pláž Sveti Stefan: Tato pláž je spojena s luxusním letoviskem a historickým ostrovem Sveti Stefan. Má krásný písek, čisté vody a nádherný výhled na ostrov. Pláž je ideální pro relaxaci a slunění. Pro mne je tahle pláž naprosto ideální. Ráno téměř bez lidí, v její blízkosti několik dobrých restaurací a příjemná i k procházkám.

Pláž Mogren: Nachází se v blízkosti historického centra Budvy. Mogren je rozdělena na dvě části, Mogren I a Mogren II, které jsou propojeny malým tunelovým průchodem. Vizuelně krásná pláž – písek, tyrkysové moře, strmá skála za zády. V létě ale bývá hodně přelidněná.

Pláž Žanjice: Nachází se na poloostrově Luštica a je jednou z nejkrásnějších pláží v zemi. Hodně připomíná pláže v Chorvatsku. Je oblázková a moře je průzračné s tyrkysovou barvou vody. Pláž Žanjice je obklopena zelenými kopci a je ideálním místem pro odpočinek a potápění.

Pláž Petrovac: Tato pláž se nachází v malebném pobřežním městečku Petrovac. Je to tedy městská veřejná pláž, se všemi výhodami i zápory. V létě může být hodně zvytížená, ale pokud si ráno přivstanete a získáte dobré místo, budete spokojeni, protože moře je velmi krásné a díky oblázkové pláži i průzračné. Pláž je vhodná i pro rodiny s dětmi. Je obklopena restauracemi, kavárnami a nabízí možnosti vodních sportů.

Pokud nepatříte mezi ty, co hledají výhradně odpočinek na pláži, nechte se zlákat k výletům do vnitrozemí a okořeňte svůj pobyt trochou dobrodružství. 

Adrenalinové aktivity v Černé Hoře

Černá Hora je skvělým místem pro milovníky adrenalinových sportů. Díky své rozmanité přírodní krajině a mořskému pobřeží nabízí mnoho možností pro dobrodružné aktivity. Které z adrenalinových sportů si můžete v Černé Hoře vychutnat?

Rafting: Řeka Tara, která protéká Národním parkem Durmitor, je jednou z nejhlubších kaňonů na světě a poskytuje perfektní prostředí pro rafting. Můžete si vyzkoušet adrenalinový sjezd divokých řek a vodopádů.

Potápění: Černá Hora je známá svými malebnými podvodními scenériemi. Podmořský svět Jaderského moře nabízí bohatý život korálů, zatopené jeskyně a přístupné potopené vraky. Na výběr je z mnoha potápěčských center i lokalit.

Paragliding: Díky svému kopcovitému terénu a výhledům na moře je Černá Hora ideálním místem pro paragliding. Můžete se vznést nad útesy, pláže a horské vrcholy a vychutnat si panoramatické pohledy na zajímavou krajinu z jiné perspektivy.

Horolezectví, via ferrata a treky : Národní park Durmitor nabízí mnoho skalních stěn a horolezeckých tras a zajištěných cest pro různé zkušenostní úrovně lezců i skvělé trasy pro treky. Můžete se vydat na dobrodružný výstup na vrcholky hor, nebo se kochat pohodovým trekem výhledy na okolní krajinu a dobrou náladou.

Canyoning: Národní park Durmitor je ideálním místem pro canyoning. Můžete se spouštět z vodopádů, skákat do průzračných jezer a prozkoumávat hluboké kaňony naplněné vodou řek a jezer.

Zipline: Existují různé zipline trasy po celé Černé Hoře, které vám umožní zažít adrenalinový zážitek při letu nad krásnou krajinou. Vzlet nad kaňony se stane nezapomenutelným zážitkem.

Černá Hora a cyklistika

Černá Hora je skvělým místem pro cyklistiku díky své překrásné přírodě, horským trasám a malebné krajině.

Horská cyklistika: Černá Hora nabízí skvělé možnosti pro horskou cyklistiku. Národní park Durmitor je oblíbeným cílem pro cyklisty, kteří se mohou vydat na horské trasy s různými obtížnostmi. Park nabízí krásné výhledy na hory, jezera a kaňony. Dalšími oblastmi vhodnými pro horskou cyklistiku jsou Národní park Biogradska Gora a pohoří Lovćen.

Silniční cyklistika: Černá Hora má také několik silničních tras, které jsou vhodné pro cyklistiku. Při jízdě po pobřeží Jaderského moře si můžete vychutnat nádherné výhledy na moře a okolní krajinu. Existují také horské silnice a serpentinové trasy, které představují výzvu pro pokročilé cyklisty.

Organizované cyklistické túry: Existuje několik společností a turistických agentur v Černé Hoře, které organizují cyklistické túry. Tyto túry mohou zahrnovat průvodce, zapůjčení kvalitních jízdních kol a vedení po nejkrásnějších trasách v regionu. Tímto způsobem si můžete vychutnat cyklistiku bez starostí tykající se plánování a navigace.

Infrastruktura: V posledních letech se infrastruktura pro cyklistiku v Černé Hoře zkvalitnila. Byly vybudovány cyklostezky a cyklistické trasy s vyhovujícím značením a informačními tabulemi. V některých oblastech, jako je například Národní park Lovćen, jsou k dispozici i půjčovny jízdních kol.

DÍKY VZTAHU CK MARCO POLO S LETECKOU SPOLEČNOSTÍ AIR MONTENEGRO MŮŽEME ZAJISTIT PŘEVOZ VAŠICH KOL ZA SPECIÁLNÍCH PODMÍNEK. VÍCE INFORMACÍ NA INFO@MARCO-POLO.CZ

Při cyklistice v Černé Hoře je důležité dodržovat pravidla silničního provozu, nosit vhodnou cyklistickou výbavu a být obezřetný při jízdě v kopcovitém terénu. Před výjezdem na cyklo výpravu se ujistěte, že jste fyzicky připraveni a dobře vybaveni.

 

Stručná historie Černé Hory

Černá Hora má bohatou historii, která sahá až do starověku. 
Starověká doba: Na území dnešní Černé Hory žily již od pravěku různé kmeny a kultury, včetně Ilýrů a Řeků. Během antické doby zde existovala některá významná města, jako byla Rhizon a Duklja.
Středověk: V 9. století bylo území Černé Hory připojeno k Byzantské říši. Později se zde utvořilo knížectví Duklja, které se stalo centrem černohorského státu. Během 15. a 16. století se Černá Hora bránila osmanské expanzi a udržela si svou nezávislost.
Osmanští vládci a boje za nezávislost: V 15. a 16. století byla Černá Hora často napadána Osmanskou říší. Místní černohorské kmeny však odolávaly osmanské nadvládě a udržely si svou nezávislost. Boje za nezávislost a odpor proti Osmanské říši pokračovaly až do 19. století.
Království Černá Hora: V roce 1852 se Černá Hora stala královstvím pod vládou knížete Danila. Během tohoto období se Černá Hora rozvíjela a modernizovala. V roce 1910 se stala královstvím pod králem Nikolou I.
Jugoslávie: Po skončení první světové války vzniklo Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, které zahrnovalo i Černou Horu. V rámci různých politických změn a přestaveb v Jugoslávii se Černá Hora stala součástí Socialistické federativní republiky Jugoslávie.
Nezávislost: V roce 2006 se Černá Hora oddělila od Srbska a vyhlásila nezávislost. Stala se samostatným státem a vstoupila do jednání o přístupu do Evropské unie. Od té doby se Černá Hora snaží rozvíjet svou ekonomiku, turistický průmysl a posilovat své postavení na mezinárodním poli.
 

Černá Hora, perla dnešní jihovýchodní Evropy, je malebná země s bohatou historií a nádhernou přírodou. Leží na pobřeží Jaderského moře a oplývá rozmanitostmi krajiny, od horských masivů až po písčité pláže. Na první pohled zaujme svou malebností. Vysoké hory, jako Durmitor nebo Lovćen, dominují krajině svou majestátností. Jejich vrcholky se ztrácejí v oblacích a odkrývají panoramatické výhledy na údolí, řeky a jezera, která se blýskají sluncem. Při pohledu na tyto přírodní skvosty se lidská duše naplňuje úžasem nad dokonalostí přírody. Zemi prolamuje divoké a malebné pobřeží Jaderského moře. Azurová voda, která vás přitahuje a láká k osvěžujícímu ponoření. Překrásné pláže jsou obklopeny útesy a historickými městskými hradbami, které vyprávějí příběhy minulosti. Tato země je skutečným rájem pro milovníky přírody i dobrodružství. 

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

loading