facebook

Skvělá alternativa letní a podzimní dovolené – Černá Hora

„Klenot Balkánu“

– takový slogan bych použil, kdybych chtěl vystihnut dvěma slovy jedinečnost a krásu Černé Hory jako turistické destinace. Celá země je protkána malebnými horami s úchvatnými jezery, zajímavými historickými městy a omývána azurovým Jadranem.

Na první pohled nenápadná Popelka, která se krůček po krůčku chystá na ples. V posledních letech vyrostla v Černé Hoře kvalitní infrastruktura a velmi se zlepšily i služby pro všechny kategorie návštěvníků. Dovolená v Černé Hoře může mít tedy spoustu podob.

Černá Hora je výbornou alternativou letní a podzimní dovolené pro všechny, kdo hledají odpočinek, dobrodružství, historii a aktivní dovolenou. Zájezdy do Černé Hory nemusí obsahovat jen pobyt u moře, ale mohou být skvělou kombinací odpočinku a aktivit.

4X TÝDNĚ DOSTUPNÉ PŘÍMÉ LETECKÉ SPOJENÍ Z PRAHY A 2X TÝDNĚ Z BRNA. LET TRVÁ MÉNĚ NEŽ 2 HODINY.

Do Chorvatska míří ročně téměř jeden milión Čechů, Moravanů a Slezanů. Je to bezesporu trvale destinace číslo 1 pro naše turisty. Je škoda, že trochu ve stínu Chorvatska čekají na turisty další hodně zajímavé země, jako Slovinko a Černá Hora.

Za mne je Černá Hora ideálním cílem každého, kdo chce nejen odpočívat, ale prožít i aktivní dovolenou. Kombinace moře – hory – jezera – historická města nabízí mnoho variant a způsobů, jak trávit čas podle svého.

"Příroda a dobrodružství"

Černá Hora je rájem pro milovníky přírody a dobrodružství. Svého času byla prohlášena za první ekologickou zemi na světě. Zde můžete objevovat národní parky, jako je Durmitor s horskými vrcholy a kaňony, nebo Skadarské jezero s bohatou faunou a flórou. Aktivity jako pěší túry, horská cyklistika, potápění, kajakářství a horolezectví lákají dobrodruhy z celého světa.

Černá Hora umožňuje kempování v národních parcích. Probuzení uprostřed přírody je zážitek, který stojí za to.

Seznam všech národních parků v Černé Hoře:

Národní park Durmitor
Národní park Biogradska Gora
Národní park Lovćen
Národní park Skadarské jezero
Národní park Lovćensko-magisterský komplex
Národní park Prokletije
Národní park Rumija
Národní park Orjen
Národní park Bjelasica-Komovi
Národní park Mljet (společný národní park s Chorvatskem, v části jezero Veliko jezero)
Tyto národní parky nabízejí různé přírodní scenérie, od horských vrcholků a kaňonů až po pralesy a jezera. Každý z nich má své unikátní rysy a atrakce.

 
Alespoň o čtyřech z nich nabízím trochu více informací :

• Národní park Durmitor: Nachází se v severní části země a je jedním z největších a nejznámějších národních parků v Černé Hoře. Durmitor je domovem impozantních horských vrcholů, hlubokých kaňonů, ledovcových jezer a bohaté fauny a flóry. Je ideálním místem pro pěší turistiku, horskou cyklistiku, lyžování a horolezectví.
• Národní park Biogradska Gora: Tento park se nachází ve střední části země a je známý svým pralesním ekosystémem a krásným Biogradským jezerem. Je považován za jeden z nejstarších pralesů v Evropě a nabízí pestrou paletu rostlin a živočichů. Park je ideální pro pěší túry, rybaření, kempování a pozorování ptáků.
• Národní park Lovćen: Tento park se nachází v pohoří Lovćen, nedaleko hlavního města Podgorica. Je známý svou malebnou přírodou, úchvatnými vyhlídkami a kulturními památkami. Vrchol Lovćenu, který je součástí parku, je domovem mauzolea národního hrdiny Petra II. Petroviće Njegoše a poskytuje panoramatický výhled na celou zemi.
• Národní park Skadarské jezero: Nachází se na jihu Černé Hory a je největším jezerem Balkánu. Park je známý svou bohatou biodiverzitou, včetně více než 270 druhů ptáků, jako je kormorán velký, pelikáni, volavky a mnoho dalších. Skadarské jezero je ideální pro lodní výlety, rybaření a pozorování ptáků.

"Historie a kultura ve středu Balkánu"

Černá Hora je bohatá na historii a kulturu, která sahá tisíce let zpátky. Středověké kláštery, dávná města a pevnosti připomínají bohaté dědictví země. Titulek zdůrazňuje, že Černá Hora je středobodem balkánské historie a nabízí návštěvníkům možnost objevovat fascinující kulturní poklady.

Historická města Černé Hory:
Kotor: Kotor je starobylé město, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Jeho úzké uličky, malebné náměstí a dobře zachovalé středověké hradby přitahují návštěvníky z celého světa. V Kotoru se nachází také Katedrála svatého Trifuna, která je jedním z nejvýznamnějších sakrálních památek v zemi.
Budva: Budva je jedním z nejstarších sídel na pobřeží Černé Hory. Město je známé svými historickými budovami, úzkými uličkami a nádhernými plážemi. Budva je také centrem nočního života v zemi, s množstvím barů, restaurací a klubů.
Cetinje: Cetinje je historické hlavní město Černé Hory, které má bohatou kulturní a historickou tradici. Zde se nachází mnoho muzeí, včetně Národního muzea, které dokumentuje bohatou historii a kulturu země. Také je zde bývalý královský palác a několik klášterů.
Herceg Novi: Herceg Novi je dalším historickým městem ležícím na pobřeží Černé Hory. Město je známé svými pevnostmi, malebnými parky a romantickými zákoutími. Herceg Novi nabízí také nádherné výhledy na Jadran a je výchozím bodem pro návštěvu přilehlých ostrovů.
Perast: Perast je malebné pobřežní městečko, které se nachází nedaleko Kotoru. Má bohatou námořní historii a je známé svými nádhernými paláci a kostely. Nejvýznamnější památkou v Perastu jsou dva malé ostrovy, Sveti Đorđe a Gospa od Škrpjela, na kterých se nacházejí kláštery.

Pláže Černé Hory

Většina návštěvníků Černé Hory míří na pobřeží a chce si užít odpočinku u moře. Popisovat pláže je vždycky trochu složité, protože každý vnímá pláž trochu jinak. Berte tedy, prosím, následující popis pláží v Černé Hoře jako můj osobní popis. Toulám se po světě více než 30 let a pláží jsem navštívil stovky, přesto určitě nemám patent na jejich hodnocení.
Černá Hora je proslulá svými plážemi na pobřeží Jaderského moře a zde je seznam nejlepších z  nich:

 

Pláž Jaz: Jaz je jedna z dlouhých pláží v Černé Hoře a nachází se poblíž Budvy. Má jemný písek, azurově modré moře a je obklopena zelenými horami. Pláž je dobře vybavená různými plážovými kluby a množstvím vodních radovánek a sportů. Za mne je pláž Jaz hodně rušná, zvlášť v červenci a v srpnu, ale to k létu u moře patří.

Pláž Velika Plaža: Nachází se poblíž města Ulcinj a je jednou z nejdelších pláží na Jadranu. Má žlutý písek a je obklopena dunami a borovicovými lesy. Velika Plaža je také známá jako jedno z nejteplejších a největrnějších míst na pobřeží (vítr očekávejte zvlášť na konci sezóny).

Pláž Sveti Stefan: Tato pláž je spojena s luxusním letoviskem a historickým ostrovem Sveti Stefan. Má krásný písek, čisté vody a nádherný výhled na ostrov. Pláž je ideální pro relaxaci a slunění. Pro mne je tahle pláž naprosto ideální. Ráno téměř bez lidí, v její blízkosti několik dobrých restaurací a příjemná i k procházkám.

Pláž Mogren: Nachází se v blízkosti historického centra Budvy. Mogren je rozdělena na dvě části, Mogren I a Mogren II, které jsou propojeny malým tunelovým průchodem. Vizuelně krásná pláž – písek, tyrkysové moře, strmá skála za zády. V létě ale bývá hodně přelidněná.

Pláž Žanjice: Nachází se na poloostrově Luštica a je jednou z nejkrásnějších pláží v zemi. Hodně připomíná pláže v Chorvatsku. Je oblázková a moře je průzračné s tyrkysovou barvou vody. Pláž Žanjice je obklopena zelenými kopci a je ideálním místem pro odpočinek a potápění.

Pláž Petrovac: Tato pláž se nachází v malebném pobřežním městečku Petrovac. Je to tedy městská veřejná pláž, se všemi výhodami i zápory. V létě může být hodně zvytížená, ale pokud si ráno přivstanete a získáte dobré místo, budete spokojeni, protože moře je velmi krásné a díky oblázkové pláži i průzračné. Pláž je vhodná i pro rodiny s dětmi. Je obklopena restauracemi, kavárnami a nabízí možnosti vodních sportů.

Pokud nepatříte mezi ty, co hledají výhradně odpočinek na pláži, nechte se zlákat k výletům do vnitrozemí a okořeňte svůj pobyt trochou dobrodružství. 

Adrenalinové aktivity v Černé Hoře

Černá Hora je skvělým místem pro milovníky adrenalinových sportů. Díky své rozmanité přírodní krajině a mořskému pobřeží nabízí mnoho možností pro dobrodružné aktivity. Které z adrenalinových sportů si můžete v Černé Hoře vychutnat?

Rafting: Řeka Tara, která protéká Národním parkem Durmitor, je jednou z nejhlubších kaňonů na světě a poskytuje perfektní prostředí pro rafting. Můžete si vyzkoušet adrenalinový sjezd divokých řek a vodopádů.

Potápění: Černá Hora je známá svými malebnými podvodními scenériemi. Podmořský svět Jaderského moře nabízí bohatý život korálů, zatopené jeskyně a přístupné potopené vraky. Na výběr je z mnoha potápěčských center i lokalit.

Paragliding: Díky svému kopcovitému terénu a výhledům na moře je Černá Hora ideálním místem pro paragliding. Můžete se vznést nad útesy, pláže a horské vrcholy a vychutnat si panoramatické pohledy na zajímavou krajinu z jiné perspektivy.

Horolezectví, via ferrata a treky : Národní park Durmitor nabízí mnoho skalních stěn a horolezeckých tras a zajištěných cest pro různé zkušenostní úrovně lezců i skvělé trasy pro treky. Můžete se vydat na dobrodružný výstup na vrcholky hor, nebo se kochat pohodovým trekem výhledy na okolní krajinu a dobrou náladou.

Canyoning: Národní park Durmitor je ideálním místem pro canyoning. Můžete se spouštět z vodopádů, skákat do průzračných jezer a prozkoumávat hluboké kaňony naplněné vodou řek a jezer.

Zipline: Existují různé zipline trasy po celé Černé Hoře, které vám umožní zažít adrenalinový zážitek při letu nad krásnou krajinou. Vzlet nad kaňony se stane nezapomenutelným zážitkem.

Černá Hora a cyklistika

Černá Hora je skvělým místem pro cyklistiku díky své překrásné přírodě, horským trasám a malebné krajině.

Horská cyklistika: Černá Hora nabízí skvělé možnosti pro horskou cyklistiku. Národní park Durmitor je oblíbeným cílem pro cyklisty, kteří se mohou vydat na horské trasy s různými obtížnostmi. Park nabízí krásné výhledy na hory, jezera a kaňony. Dalšími oblastmi vhodnými pro horskou cyklistiku jsou Národní park Biogradska Gora a pohoří Lovćen.

Silniční cyklistika: Černá Hora má také několik silničních tras, které jsou vhodné pro cyklistiku. Při jízdě po pobřeží Jaderského moře si můžete vychutnat nádherné výhledy na moře a okolní krajinu. Existují také horské silnice a serpentinové trasy, které představují výzvu pro pokročilé cyklisty.

Organizované cyklistické túry: Existuje několik společností a turistických agentur v Černé Hoře, které organizují cyklistické túry. Tyto túry mohou zahrnovat průvodce, zapůjčení kvalitních jízdních kol a vedení po nejkrásnějších trasách v regionu. Tímto způsobem si můžete vychutnat cyklistiku bez starostí tykající se plánování a navigace.

Infrastruktura: V posledních letech se infrastruktura pro cyklistiku v Černé Hoře zkvalitnila. Byly vybudovány cyklostezky a cyklistické trasy s vyhovujícím značením a informačními tabulemi. V některých oblastech, jako je například Národní park Lovćen, jsou k dispozici i půjčovny jízdních kol.

DÍKY VZTAHU CK MARCO POLO S LETECKOU SPOLEČNOSTÍ AIR MONTENEGRO MŮŽEME ZAJISTIT PŘEVOZ VAŠICH KOL ZA SPECIÁLNÍCH PODMÍNEK. VÍCE INFORMACÍ NA INFO@MARCO-POLO.CZ

Při cyklistice v Černé Hoře je důležité dodržovat pravidla silničního provozu, nosit vhodnou cyklistickou výbavu a být obezřetný při jízdě v kopcovitém terénu. Před výjezdem na cyklo výpravu se ujistěte, že jste fyzicky připraveni a dobře vybaveni.

 

Stručná historie Černé Hory

Černá Hora má bohatou historii, která sahá až do starověku. 
Starověká doba: Na území dnešní Černé Hory žily již od pravěku různé kmeny a kultury, včetně Ilýrů a Řeků. Během antické doby zde existovala některá významná města, jako byla Rhizon a Duklja.
Středověk: V 9. století bylo území Černé Hory připojeno k Byzantské říši. Později se zde utvořilo knížectví Duklja, které se stalo centrem černohorského státu. Během 15. a 16. století se Černá Hora bránila osmanské expanzi a udržela si svou nezávislost.
Osmanští vládci a boje za nezávislost: V 15. a 16. století byla Černá Hora často napadána Osmanskou říší. Místní černohorské kmeny však odolávaly osmanské nadvládě a udržely si svou nezávislost. Boje za nezávislost a odpor proti Osmanské říši pokračovaly až do 19. století.
Království Černá Hora: V roce 1852 se Černá Hora stala královstvím pod vládou knížete Danila. Během tohoto období se Černá Hora rozvíjela a modernizovala. V roce 1910 se stala královstvím pod králem Nikolou I.
Jugoslávie: Po skončení první světové války vzniklo Království Srbů, Chorvatů a Slovinců, které zahrnovalo i Černou Horu. V rámci různých politických změn a přestaveb v Jugoslávii se Černá Hora stala součástí Socialistické federativní republiky Jugoslávie.
Nezávislost: V roce 2006 se Černá Hora oddělila od Srbska a vyhlásila nezávislost. Stala se samostatným státem a vstoupila do jednání o přístupu do Evropské unie. Od té doby se Černá Hora snaží rozvíjet svou ekonomiku, turistický průmysl a posilovat své postavení na mezinárodním poli.
 

Černá Hora, perla dnešní jihovýchodní Evropy, je malebná země s bohatou historií a nádhernou přírodou. Leží na pobřeží Jaderského moře a oplývá rozmanitostmi krajiny, od horských masivů až po písčité pláže. Na první pohled zaujme svou malebností. Vysoké hory, jako Durmitor nebo Lovćen, dominují krajině svou majestátností. Jejich vrcholky se ztrácejí v oblacích a odkrývají panoramatické výhledy na údolí, řeky a jezera, která se blýskají sluncem. Při pohledu na tyto přírodní skvosty se lidská duše naplňuje úžasem nad dokonalostí přírody. Zemi prolamuje divoké a malebné pobřeží Jaderského moře. Azurová voda, která vás přitahuje a láká k osvěžujícímu ponoření. Překrásné pláže jsou obklopeny útesy a historickými městskými hradbami, které vyprávějí příběhy minulosti. Tato země je skutečným rájem pro milovníky přírody i dobrodružství. 

Sdílení

Poslední články

Jaz Little Venice Golf Resort_egypt_ain sohkna

Proč se vydat na golf do Egypta?

Golf v Egyptě se stal oblíbenou volbou pro hráče z celého světa, a to nejen díky kvalitním golfovým hřištím, ale také díky příznivému klimatu, které je v období od října do dubna ideální pro hru. Proč jet na golf do Egypta právě v tomto období? Počasí je příjemně teplé, teploty se pohybují mezi 20 až 25 °C, což vytváří ideální podmínky pro hru bez extrémních vedrů, které panují v letních měsících. Zatímco v Evropě je zimní sezóna v plném proudu, Egypt nabízí golfistům sluneční paprsky a možnost zahrát si na skvěle udržovaných hřištích.

Rwanda_Vulcanoes_guareza zlatá

Volcanoes - národní park ve Rwandě - informace

Národní park Volcanoes, známý svou úchvatnou přírodní krásou a bohatou biodiverzitou, je jednou z nejvýznamnějších turistických destinací ve Rwandě. Tento park, nacházející se v severozápadní části země, je součástí širší oblasti Virunga, která zahrnuje sopky Virunga a zasahuje také do Ugandy a Demokratické republiky Kongo. Národní park Volcanoes je pravděpodobně nejlepším místem na světě pro pozorování ohrožených goril horských. Právě zde Dian Fosseyová před desítkami let zahájila habituaci těchto něžných obrů. Mezi další aktivity v parku patří trekking za tzv. zlatými opicemi (Guareza zlatá), výšlap do bývalého tábora Dian Fosseyové a několik náročných výstupů na sopečné vrcholy.

Rwanda_Nyungwe

Přehled národních parků ve Rwandě

Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", se stává stále oblíbenější destinací pro turisty toužící po nezapomenutelném safari. Tato malá, ale bohatá země v srdci Afriky nabízí úchvatné přírodní krásy, bohatou biodiverzitu a jedinečnou možnost setkat se s některými z nejohroženějších druhů zvířat na světě. V tomto blogu vám představíme hlavní národní parky Rwandy, vysvětlíme, proč je Rwanda rájem safari, a poskytneme praktické informace pro plánování vaší cesty do této fascinující země.

Rwanda_Vulcanoes_gorila

Objevte Rwandu: Skrytý klenot Afriky

Pohled do očí horské gorily je zážitek, který se naskytne jen jednou za život. Rwanda toho však nabízí mnohem víc. Rwanda, známá jako "Země tisíce kopců", je skutečným skrytým klenotem Afriky, který čeká na své objevení. Tento úchvatný poznávací zájezd do Rwandy vás zavede do srdce této fascinující země, kde prožijete nezapomenutelné dobrodružství plné přírodních krás, fascinující historie a bohaté kultury. S naším zkušeným průvodcem se vydáte na cestu, která vám odhalí to nejlepší, co Rwanda nabízí. Cesta do Rwandy vám připraví krásné zážitky a díky ní poznáte jeden autentický africký stát. 

Zájezdy

loading