facebook

Dovolená v exotice. Co to vlastně je?

Dovolená v exotice může pro každého znamenat něco úplně jiného! 

Dovolená v exotice je termín, který se obvykle používá k popisu dovolené nebo cestování na exotické místo nebo do destinace, která se vyznačuje odlišnou kulturou, krajinou, klimatem a zážitky, které jsou odlišné od běžného prostředí, ve kterém žijeme.

Dovolená v exotice obvykle zahrnuje cestování do tropických nebo subtropických oblastí, jako jsou karibské ostrovy, jihovýchodní Asie, Tichomoří, Afrika, Střední Amerika nebo Jižní Amerika. Tyto destinace nabízejí bohatou a rozmanitou přírodu, krásné pláže, tropické lesy, úchvatné podmořské světy, historické památky, tradiční kulturu a exotickou kuchyni.

Dovolená v exotice může zahrnovat odpočinek na pláži, šnorchlování nebo potápění v korálových útesech, procházky po pralesích, safari, poznávání místních kultur a tradic, ochutnávání místních pokrmů a mnoho dalšího. Cestování do exotických destinací často poskytuje nové a vzrušující zážitky, které jsou odlišné od naší každodenní rutiny.
Je důležité si uvědomit, že každá exotická destinace má své specifické vlastnosti a aspekty, které je třeba zvážit při plánování dovolené. Doporučuje se provést podrobný průzkum a získat informace o cestovních podmínkách, kultuře, klimatu a bezpečnosti daného místa před odjezdem.

Jak si dovolenou v exotice vybrat?

Výběr dovolené v exotice vyžaduje několik kroků a zvážení různých faktorů. Přečtěte si pár mých rad, jak si exotickou dovolenou vybírat: 

Určete své preference: Přemýšlejte o tom, jaký druh dovolené v exotice si představujete. Zvažte, zda preferujete odpočinek na pláži, dobrodružství v přírodě, poznávání kultury nebo kombinaci různých aktivit. Zohledněte své zájmy a preference při výběru destinace. Pokud si dobře určíte své preference, všechny další kroky jsou mnohem jednodušší.

 Zkoumejte exotické destinace: Prozkoumejte různé exotické destinace a zjistěte více o jejich atrakcích, klimatu, kultuře, historii, bezpečnosti a cestovních podmínkách. Nedejte na to, co zrovna frčí, nedejte na tlak sociálních sítí. Čím víc budete o destinacích vědět, tím snáze si správně vyberete. Doporučení přátel jistě berte v potaz, ale ptejte se sami sebe: Chci trávit dovolenou jako oni? Máme stejné preference?

Zvažte časový rámec: Určete, kolik času máte k dispozici pro dovolenou v exotice. Některé destinace mohou vyžadovat delší dobu, abyste si opravdu užili všechny atrakce a zážitky. Také zohledněte sezónu a počasí v destinaci, abyste vybrali optimální čas pro návštěvu. Tenhle bod je velmi důležitý, protože v každé destinaci je jiná sezóna a i v jednotlivé destinace může být na různých místech úplně odlišné počasí.

Rozpočet: Stanovte si rozpočet pro dovolenou v exotice a zvažte náklady na letenky, ubytování, stravování, dopravu na místě, aktivity a další výdaje. Různé exotické destinace mají různou cenovou úroveň, takže se ujistěte, že vyhovuje vašemu rozpočtu. Obecně bych doporučil uvažovat takto – v destinaci bych měl být alespoň tak dlouho, aby mne letenka rozpočítaná na dny nestála více, než 1 000 Kč na den. Takže, když zaplatím za letenku 20 000 Kč, měl bych v destinaci zůstat alespoň 20 nocí. Tím se váš rozpočet stane mnohem přehlednější a získáte jednoduchou možnost porovnávat jednotlivé destinace.

Bezpečnost a zdraví: Informujte se o bezpečnostních aspektech destinace a zvažte zdravotní rizika, jako jsou očkování, nemoci přenášené hmyzem nebo potřeba cestovního pojištění. Dbejte na aktuální informace a doporučení o cestování do dané oblasti. Na druhé straně se ale nenechte vyděsit informacemi hygienických stanic a různých serverů na internetu. Informace je třeba posuzovat střízlivě. Docela férové informace najdete na webu Ministerstva zahraničí.
Konzultujte s odborníky: Pokud se cítíte nejistí, nebo pokud si chcete cestu připravit ve spolupráci s cestovní kanceláří, konzultujte svou cestu se svou cestovní kanceláří a zvažte, které služby si necháte zajistit CK a které si chcete zajistit sami, nebo je chcete nechat na zajištění až na místě.

Na co si dát při cestách do exotiky pozor?

Je třeba si uvědomit, že každá destinace (nebo dokonce každá lokalita v destinaci) je jiná a jsou velmi odlišné věci, na které si dávat pozor. Čím více o destinaci víte, tím lépe jste na cestu do ní připraveni. Pokud bych měl ale zobecnit některé věci, na které si dávat pozor zdůraznil bych asi toto:

Zdraví a očkování: Informujte se o případných očkováních nebo preventivních opatřeních, které jsou doporučeny pro danou exotickou destinaci. Navštivte před cestou cestovní kliniku nebo se poraďte se svým lékařem, abyste se ujistili, že jste chráněni proti možným nemocem, jako jsou malárie, hepatitida nebo žlutá zimnice. Ale berte tyto informace s určitým nadhledem. Musíte si uvědomovat, že cestovní kliniky žijí z prodeje očkování a léků a obvodní lékaři většinou nemají přímou zkušenost s destinací, do které se chystáte. Je samozřejmě na vás a na vaší vlastní zodpovědnosti, jak se získanými informacemi naložíte.

Bezpečnost: Informujte se o aktuální bezpečnostní situaci v destinaci a sledujte cestovní varování nebo doporučení vydaná Ministerstvem zahraničí. Buďte obezřetní s ohledem na osobní bezpečnost, sledujte své cennosti a vyhněte se nebezpečným oblastem nebo situacím. Mějte s sebou kopie důležitých dokumentů a kontakty na místní úřady nebo ambasády. Kopie mějte na jiném místě, než pas (popřípadě řidičský průkaz). Doporučuji mít kopie pasu, občanského průkazu a řidičáku.
Doporučuji se zaregistrovat do systému DROZD Ministerstva zahraničních věcí.

Hygiena a jídlo: Mějte na paměti, že exotické destinace mohou mít odlišné hygienické podmínky. Dodržujte zásady dobré hygieny, jako je časté mytí rukou a konzumace pouze balené vody. Vyhněte se konzumaci potravin z neověřených zdrojů a zkontrolujte, že jsou potraviny řádně tepelně zpracovány. Zvažte také možnost použití dezinfekčních ubrousků nebo gelu. To ovšem neznamená, že se musíte vyhnout street food! V mnoha zemích je právě street food skvělou součástí místní kultury a zároveň výbornou možností jak se úsporně stravovat. Jen doporučuji obezřetnost.

Klima a ochrana před sluncem: Exotické destinace často nabízejí teplé a slunečné podnebí. Dodržujte zásady ochrany před sluncem, jako je používání opalovacího krému s dostatečným UV faktorem, nošení klobouků, ochrana pokožky a pití dostatečného množství vody, abyste se vyhnuli dehydrataci.

Místní kultura a zvyklosti: Před cestou se informujte o místní kultuře, tradicích a zvyklostech. Respektujte místní obyvatele, jejich zvyky a náboženství. Mějte na paměti, že co je běžné nebo akceptovatelné ve vaší zemi, nemusí být v exotické destinaci. Mějte na paměti, že jsme v zemi na návštěvě a musíme přijímat pravidla, která v zemi platí.

Doprava a dopravní bezpečnost: v této oblasti je každá destinace velmi odlišná. Někde si můžete bez problémů půjčit auto nebo skútr a jezdit bezpečně téměř všude, jinde je to bezpečné jen s místním řidičem. Někde můžete bez problémů používat místní veřejnou dopravu, jinde je k dispozici organizovaná doprava pro turisty a jinde je třeba se veřejné dopravě vyhnout. Je tedy nutné se o všech podrobnostech informovat dopředu, abyste nebyli překvapení a doprava vám nezničila celý plán vaší cesty.


Do exotiky s cestovkou nebo bez cestovky?

Rozhodnutí, zda cestovat do exotických destinací s cestovkou nebo individuálně, závisí na osobních preferencích a preferovaném stylu cestování. A také na vybrané destinaci. Zde je několik faktorů, které byste měli zvážit při výběru:

Organizace a pohodlí: Cestovka může poskytnout organizaci a logistickou podporu, která vám usnadní cestování. Může se postarat o rezervace letenek, ubytování, místní dopravu a průvodce. To může být pohodlné zejména v případě, že nemáte čas na plánování nebo pokud preferujete, aby se někdo postaral o detaily. Mít zázemí zkušené cestovní kanceláře se vyplatí nejen při přípravě cesty, ale i v okamžicích, kdy se objeví nějaký problém – např. zpožděný, nebo zrušený let, nevyhovující ubytování, zdravotní potíže apod.

Lokální znalosti a odbornost: Cestovky mají často odborné průvodce, kteří mají hlubší znalosti o dané destinaci, historii, kultuře a místním prostředí. Mohou vám poskytnout zákulisní informace a zajímavosti, které byste jinak nemuseli složitě objevovat, nebo byste je neobjevili vůbec. Pokud si ceníte doprovodu a odborných znalostí, cestovka může být dobrou volbou.

Flexibilita a nezávislost: Cestování bez cestovky vám dává větší flexibilitu a svobodu při plánování svého itineráře. Můžete si vybrat vlastní trasu, strávit více času na místech, která vás zajímají, a přizpůsobit si cestu svým preferencím. Samostatné cestování vám také umožňuje objevovat destinaci zcela individuálně a poznat místní kulturu a lidi z pohledu nezávislého cestovatele. Pokud si necháte od cestovky připravit cestu na míru, většinu výše uvedených věcí se podaří zahrnout. Ovšem objevování věcí až na místě má své kouzlo a můj respekt. Lze samozřejmě vše kombinovat.

Cena: Existuje spoustu mýtů o tom, že cestovky jsou vždy dražší a mají vysoké marže. Při plánování cesty do exotiky je dobré zbavit se všech mýtů a předsudků, i těch o cestovkách. Vždycky je dobré věci porovnat a vybrat si tu, která vám nejvíc vyhovuje. Bez porovnání jste vlastně sami proti sobě. To že má cestovní kancelář svou marži, je přirozená věc. Má své náklady a je komerční subjekt. Cestování s cestovkou může být pohodlné, a někdy s sebou nese vyšší náklady. Cestovky obvykle zahrnuj marže za své služby. Zjistěte, zda se vám nevyplatí získat zkušenosti a zázemí cestovky pro vaši cestu do exotiky.
Pokud jste nároční na rozpočet, samostatné cestování může být ekonomičtější, protože si můžete vybrat levnější možnosti ubytování, stravování a přepravy.

Obecně platí, že cestovka je služba jako každá jiná, pokud takovou službu potřebuji, objednám si ji a zaplatím. Pokud ji nepotřebuji, nemusím ji řešit. V tom je kouzlo cestování a svobody, že si každý pro své cestování může vybrat svůj vlastní způsob a styl a nikdo nemá právo to posuzovat a hodnotit.

Bezpečnost a jistota:
Cestovky mají větší zkušenosti s místními podmínkami a mohou vám poskytnout jistotu a pocit bezpečí během cesty. Mají také protokoly pro řešení případných problémů nebo nouzových situací. Pokud cestujete do zemí, které jsou spojené s nebezpečím, zvažte, zda se vám zázemí cestovky vyplatí.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Putování Thajskem trochu jinak a Laos -  -

Putování Thajskem trochu jinak a Laos

13  /   od 92 900
loading