facebook

Jsou lepší Maledivy nebo Seychely? Jaké jsou rozdíly mezi dvěma tropickými ráji?

Najděte klid a pohodu na bílých písečných plážích Malediv a Seychel. Poradíme vám, jak si vybrat.

Popularita Malediv a Seychel v posledních letech výrazně vzrostla. Stále více cestovatelů váhá, zda se vydat tam nebo tam. Obě lokality omývá Indický oceán a obě lokality jsou souostrovími s mnoha ostrovy. Kdo hledá krásné páže, korálové útesy a nádherné moře, nemůže Seychely nebo Maledivy ignorovat.

Ale jak si mezi nimi vybrat?

Nejjednodušší odpověď by vypadala asi takto: vydejte se na obě místa a pak se rozhodněte, které pro vás bylo vhodnější. Ale pojďme si ten pomyslný souboj Maledivy versus Seychely trochu rozehrát.
 

Dostupnost

Pro mnoho z nás je dostupnost jednou z velmi podstatných otázek. Nejde jen dobu letu, ale i počet přestupů a cenu. V ideálním případě jsou na tom obě destinace přibližně stejně a doba letu s jedním přestupem se pohybuje kolem 14 hodin. Maledivy jsou na tom trochu lépe v tom, že takto dobré spojení nabízí na našem trhu několik leteckých společností, kdežto na Seychely jen jedna jediná. Ostatní spojení na Seychely jsou o pár hodin delší.
Cena (s odletem z Prahy) se pohybuje běžně od 18 do 22 tisíc a při mimořádných nabídkách může padnout až na 15 tisíc u obou destinací. Ovšem pokud odlétáte z Vídně, je běžná cena celkem často kolem 14 tisíc a to už zajímavý rozdíl. Mnichov ne na tom podobně jako Praha.
Je ovšem třeba ještě brát v potaz, že vaše cesta nekončí příletem na mezinárodní letiště v Male nebo Mahe, ale že pokračuje dál. Čas a cenu takového přesunu musíte brát v potaz, jinak to není poctivé porovnání. Pokud na Maledivách poletíte na vzdálenější ostrovy, přelet může stát od 300 do 700 USD, Seychel se na ostrov Mahe dostanete za cenu kolem 300 USD.
Z hlediska dostupnosti je to tedy skoro remíza, s mírnou výhodou Malediv.

Rozmanitost ostrovů

Souostroví Seychely je tvořeno ze 115 ostrovů, ze kterých je 41 obydlených a souostroví Maledivy je tvořeno více než 1 200 ostrovy, ze kterých je obydlených méně než 200. Kdo cestuje na Seychely, často tráví svou dovolenou na více ostrovech. Kdo cestuje na Maledivy, často tráví celou dovolenou na jednom jediném ostrově. To je jedna ze základních odlišností dovolených na těchto souostrovích.
Právě z této odlišnosti plyne docela zásadní věc. Klienti, kteří míří na Maledivy, zajímá především kvalita hotelů, které na ostrovech jsou a vybírají si především podle nabízených služeb, kvality ubytování a způsobu stravování. Samozřejmě, kvalita pláže, možnosti šnorchlovat nebo se potápět, možnost případných dalších aktivit klienty zajímá také, ale vlastně směřuje k hotelu. U Seychel je mnohem větší důraz kladen na charakter jednotlivých ostrovů - pláže, krajina, velikost ostrova, možnost výletů po ostrově apod. Teprve pak přichází zkoumání případného ubytování.
U obou ale platí, že je velmi vhodné, abyste si sami sobě poctivě odpověděli na otázku: JAKOU DOVOLENOU CHCI VLASTNĚ ZTRÁVIT? A CHCE JI TAKOVOU MÍT CELÁ RODINA?
Pokud jste si na tyto otázky odpověděli, můžete z velmi pestré směsi na Maledivách a na Seychelách vybrat to pro vás nejvhodnější.

Ubytování

Maledivy jsou proslulé svými luxusními resorty na jednotlivých ostrovech. Najdete na mnohých z nich opravdu velmi kvalitní ubytování, včetně tzv. vodních vil. Na druhé straně najdete na internetu mnoho rad, jak se lacino ubytovat, například v Male a okolí. Osobně jsem k takovým nabídkám hodně skeptický, protože kdo je využije, pravé Maledivy vlastně nezažije. Přitom můžete cestovat i na levnější ostrovy, které jsou z Male dostupné lodí a mají krásné pláže. (jen šnorchlování a potápění u těchto ostrovů nebude tak kvalitní, jako u ostrovů vzdálenějších). Rozhodně doporučuji vybírat velmi pečlivě.
Seychely jsou na tom ohledně ubytování trochu jinak, podle mého názoru výhodněji. Velké ostrovy jsou tak velké, že na nich klidně můžete vedle sebe najít širokou škálu ubytování od luxusních resortů, přes levnější hotely, až k rodinným penzionům. Můžete si tedy podle svých možností vybrat ubytování a přitom sdílet téměř vše, co mají k dispozici ti, co bydlí v luxusních resortech. Pláže jsou veřejné a příroda také. 

Aktivity

Obě destinace jsou skvělé na šnorchlování a potápění, obě nabízejí i jachting a rybaření. Na Maledivách hodně záleží na výběru hotelu a jeho nabízených aktivitách – rozhodně se pečlivě informujte dopředu, co je a co není v ceně!
Na Seychelách máte možnost putování po ostrovech – včetně pronájmu auta. Můžete navštívit některé národní parky a jsou k dispozici i některé trasy pro treky.
Při výběru mezi Seychellami a Maledivami záleží na osobních preferencích. Seychelly nabízejí více rozmanitosti a možností pro výlety, zatímco Maledivy jsou známé svými luxusními soukromými ostrovy a špičkovým ubytováním a stravováním, včetně možnosti vybrat si ostrov v systému all inklusive.

Kdy je nejvhodnější doba k návštěvě Seychel?

Nejvhodnější dobou pro návštěvu Seychel je období od května do září, kdy panuje suché a slunečné počasí. Toto období se obecně nazývá "seychelské léto". Teploty se pohybují kolem 24-32 °C a moře je příjemně teplé pro koupání a vodní aktivity. Srážky jsou v tomto období minimální a obloha je obvykle jasná.
Je však třeba poznamenat, že Seychely jsou celoroční destinací s teplým tropickým podnebím. Pokud preferujete mírnější teploty a méně turistů, můžete zvážit návštěvu v období mezi listopadem a dubnem, které představuje přechodné období mezi dvěma sezónami. Během tohoto období může být více srážek, ale stále je možné zažít slunečné dny.
Je také důležité si uvědomit, že počasí může být nepředvídatelné a může docházet ke krátkodobým dešťovým přeháňkám i během suché sezóny.

Kdy je nejvhodnější vydat se na Maledivy?

Nejvhodnější dobou pro návštěvu Malediv je období od listopadu do dubna, které je nazýváno "suchá sezóna" nebo "západní monzun". Během tohoto období panuje slunečné a suché počasí s minimálními srážkami. Teploty se pohybují mezi 25-30 °C a moře je příjemně teplé pro koupání a potápění. V této době je také lepší viditelnost pod vodou, což je ideální pro milovníky korálových útesů a potápění.
Je třeba poznamenat, že Maledivy jsou tropickou destinací, takže i během suché sezóny se mohou vyskytnout krátkodobé dešťové přeháňky a bouřky. Nicméně tyto přeháňky obvykle netrvají dlouho a rychle ustupují.
Pokud plánujete návštěvu v jiném období, například během "východního monzunu" od května do října, mějte na paměti, že může být více srážek a oblačnosti. Toto období je charakterizováno vyšší vlhkostí vzduchu a možností silnějších dešťových přeháněk. Ale málokdy se i v této době stane, že prší celý den, nebo dokonce několik dnů v kuse.
Při plánování cesty na Maledivy je vždy dobré sledovat aktuální předpověď počasí a informace o sezónách, abyste mohli vybrat nejvhodnější čas pro svou návštěvu.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

loading