facebook

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Hai Ngai

Ponořte se do světa tropického ráje na ostrově Koh Hai, skrytém klenotu Andamanského moře.

Tato oáza klidu nabízí dokonalý únik z každodenního shonu a umožňuje vám prožít nezapomenutelnou dovolenou v Thajsku.

Ostrov Koh Hai je synonymem pro pláže z bílého písku, které se rozkládají podél tyrkysových vod Andamanského moře. Zde můžete relaxovat na pláži obklopené kokosovými palmami, nasávat sluneční paprsky a poslouchat zvuky přírody, které vás okouzlí.
Tento ostrov je dokonalým útočištěm pro ty, kteří hledají klid a romantiku. Můžete se procházet po pláži se svými blízkými, užívat si nádherných západů slunce a rozpouštět se v teplých vlnách moře. Pokud jste dobrodružné povahy, nezapomeňte využít šnorchlování nebo potápění, abyste objevili fascinující podmořský svět s korálovými útesy a pestrobarevnými rybami.

Ostrov Koh Hai, známý také jako ostrov Koh Ngai, je krásný ostrov nacházející se v Andamanském moři u pobřeží Thajska. S bílými písečnými plážemi, tyrkysově modrou vodou a bujnou tropickou vegetací, je to ideální destinace pro ty, kteří hledají klid a krásu přírody.

Koh Hai je menší ostrov o rozloze přibližně 4 čtverečních kilometrů, což mu dodává intimitu a klidovou atmosféru. Je obklopený korálovými útesy, což z něj činí také skvělé místo pro šnorchlování a potápění, kde se můžete setkat s rozmanitým mořským životem.

Na ostrově najdete několik resortů a ubytování ve stylu bungalovů, které nabízejí komfort a relaxaci. Je to ideální místo pro odpočinek, plážové aktivity, procházky podél pláže a objevování thajské kychyně, zde především čerstvých mořských plodů.

Ostrov Koh Hai je méně komerční než některé jiné turistické destinace v Thajsku, což zajišťuje klidnou atmosféru a autentičnost. Přestože se na ostrově nenachází žádné větší město ani rušná noční scéna, je zde dostatek možností k stravování, relaxaci a prozkoumání okolních přírodních krás. 

Zkrátka ostrov Koh Hai je malebným rájem pro ty, kteří hledají klid, krásné pláže, šnorchlování a jedinečný pobyt v nádherném prostředí thajské přírody.

Shrnuli jsme pro vás 10 důvodů, proč se na ostrov Koh Hai (Ngai) vydat:

 

1. Krásné pláže:    Ostrov Koh Hai, také známý jako ostrůvek Koh Ngai, nabízí nádherné pláže s bílým pískem a tyrkysovými vodami. Je to ideální místo pro odpočinek a relaxaci.

2. Klid a soukromí: Koh Hai je menší a méně navštěvovaný ostrov ve srovnání s některými známějšími destinacemi v Thajsku. Pokud hledáte klid a soukromí, Koh Hai je ideální volbou.
3. Potápění a šnorchlování: Ostrov je obklopen nádherným korálovým útesem, který poskytuje skvělé možnosti pro potápění a šnorchlování. Můžete objevovat pestrý podmořský život a užívat si krásné korálové zahrady.
4. Krásné podvodní scenérie: Pod hladinou se nachází úchvatná podmořská krajina se skalisky, jeskyněmi a přírodními útvary. Potápění nebo šnorchlování na Koh Hai je jako vstoupit do jiného světa.
5.  Přátelská atmosféra: Ostrov Koh Hai je známý svou přátelskou atmosférou a pohostinností místních obyvatel. Budete se cítit vítáni a doma, a to vytváří nezapomenutelnou dovolenou.
6. Chůze a procházky: Ostrov je dostatečně malý, abyste jej mohli objevovat pěšky. Můžete si užít krásné procházky po plážích, dojít na vyhlídky a objevovat skryté zákoutí.
7. Klidná atmosféra: Koh Hai není přeplněný turisty, což přispívá k jeho klidné a relaxační atmosféře. Můžete si skutečně odpočinout a uniknout od ruchu velkých turistických středisek.
8. Romantické pláže: Pokud plánujete romantickou dovolenou nebo svatební cestu, Koh Hai je skvělou volbou. Některé pláže nabízejí soukromé bungalovy s výhledem na moře, kde si můžete užít intimní a romantické okamžiky.
9. Sluneční západy a východy: Ostrov Koh Hai nabízí úchvatné sluneční západy a východy nad mořem. Můžete si sednout na pláži, relaxovat a sledovat, jak slunce pomalu zapadá za horizont. Podle toho, na které části ostrova zvolíte své ubytování, si užijete úchvatné výhledy.
10. Přírodní krása: Celkově Koh Hai představuje malou přírodní perlu nedaleko pobřeží, nedaleko ostrova Koh Lanta, ale daleko od rušné podoby Thajska.
 

 

Pláže na ostrově Koh Hai jsou obecně velmi krásné a nabízejí různé charakteristiky.

Zde jsou některé typy pláží, které na Koh Hai najdete:

1. Bílé písečné pláže: Ostrov Koh Hai je známý svými bílými písečnými plážemi, které tvoří jemný a měkký písek. Tyto pláže jsou ideální pro odpočinek, opalování nebo romantické procházky.
2. Klidné a odlehlé pláže: Mnoho pláží na Koh Hai má klidnou a odlehlou atmosféru. Díky menšímu turistickému ruchu si můžete užívat soukromí a klid, aniž byste byli na pláži s mnoha dalšími návštěvníky.
3. Pláže s tyrkysovými vodami: Vody kolem ostrova Koh Hai mají nádhernou tyrkysovou barvu. Tyto krásné a průzračné vody jsou ideální pro šnorchlování a potápění.
4. Pláže s korálovými útesy: Ostrov Koh Hai je obklopen korálovými útesy, které poskytují skvělé možnosti pro šnorchlování a potápění. Na některých plážích můžete přímo vyplavat k útesům a objevovat pestrý podmořský život.
5. Malé zátoky a zálivy: Ostrov Koh Hai má také několik malých zátočin a zálivů, které dodávají plážím charakter a soukromí. Tyto zálivy vytvářejí malebné scenérie a jsou ideální pro relaxaci a fotografování.

 

Každá pláž na Koh Hai má své vlastní kouzlo a krásu. Nejlepší je prozkoumat různé pláže a objevit tu, která vám nejvíce vyhovuje.

Jsou na ostrově nějaké restaurace?

Ano, na ostrově Koh Hai najdete několik restaurací a stánků, které nabízejí různé možnosti stravování. I když je ostrov menší a méně obydlený než některé jiné turistické destinace v Thajsku, stále existují možnosti pro vaše stravování.
V některých resortech na ostrově se nacházejí restaurace, které servírují thajskou kuchyni i mezinárodní pokrmy. Tyto restaurace často nabízejí čerstvé mořské plody, grilované speciality, tradiční thajské pokrmy a další lahůdky.
Mimo resorty jsou také menší restaurace a stánky, kde si můžete vychutnat thajské jídlo, čerstvé ovoce, mořské plody a další thajské speciality. Místní kuchyně nabízí širokou škálu chutí a přísad, které vám umožní objevovat autentické thajské jídlo.
Vzhledem k velikosti ostrova se může výběr restaurací na Koh Hai lišit a být menší než ve větších turistických oblastech. Je také důležité si uvědomit, že některé menší restaurace mohou mít omezené otevírací hodiny v závislosti na sezóně a počtu návštěvníků.

Jak se projevuje na ostrově Koh Hai odliv a příliv?

Na ostrově Koh Hai se odliv a příliv projevují podobně jako v jiných pobřežních oblastech. V některých částech pláže se při odlivu objevují kameny a korály a je v těchto místech komplikovanější vstup do vody. Stačí ale popojít pár desítek metrů a vstup do vody je pohodlný. U některých hotelů je vstup do vody v pohodě i během odlivu (rádi poradíme s výběrem hotelu). Při odlivu se u některých hotelů dostane moře až k hraně pozemku hotelu a pláž v těchto místech úplně zmizí. Je tedy velmi důležité správně si vybrat ubytování.

 

Odliv a příliv jsou způsobeny gravitačními silami Měsíce a Slunce ovlivňujícími vody oceánu. Zde je obecný popis toho, jak se projevují odliv a příliv:

1. Příliv: Během přílivu se hladina moře zvyšuje a voda dosahuje své nejvyšší úrovně na plážích. Příliv obvykle vede ke zmenšení nebo dokonce zaplavení písečných pláží. Voda může být v tomto období blízko bungalovů a restaurací postavených blízko pobřeží.
2. Odliv: Odliv je opakem přílivu. Během odlivu se hladina moře snižuje a odkrývá písek a mořské dno. Pláže se zvětšují, můžete si užít procházky po vystaveném mořském dně. Některé oblasti, které během přílivu byly zatopeny, se stávají přístupnými během odlivu.

Je důležité si uvědomit, že příliv a odliv mají každý své vlastní časy a amplitudy, které se mohou lišit v závislosti na geografické poloze a fázích Měsíce. Místní rytmus odlivu a přílivu můžete zjistit prostřednictvím přístupných zdrojů, jako jsou místní přílivové tabulky nebo informace od místních obyvatel či personálu ubytování na ostrově Koh Hai. Rádi poradíme i s výběrem správného času pro návštěvu ostrova Koh Hai.

 Je ostrov Koh Hai vhodný pro rodiny s dětmi?

 

 Ano, ostrov Koh Hai je vhodný pro rodiny s dětmi. Zde je několik důvodů, proč je to dobrá volba:

Klidné a bezpečné prostředí: Ostrov Koh Hai nabízí klidnou atmosféru, daleko od rušného městského ruchu. Děti se zde mohou volně pohybovat a rodiče mohou mít větší pocit bezpečí.

Přátelské pláže: Pláže na ostrově Koh Hai jsou často pozvolné, což je ideální pro děti. Děti se mohou bavit na písku, stavět hrady a v klidu se koupat v mělkých vodách.

Šnorchlování a pozorování mořského života: Ostrov Koh Hai je obklopen korálovými útesy a nabízí skvělé možnosti pro šnorchlování a pozorování mořského života. Děti mohou objevovat pestrobarevné ryby a korály, což je zážitek, který je často oblíbený.

Rodinná atmosféra: Ostrov Koh Hai je méně komerční a nabízí rodinnou atmosféru. Personál resortů a ubytování je  přátelský a vstřícný k rodinám s dětmi.

Je však důležité si uvědomit, že při cestování s dětmi je třeba dodržovat základní bezpečnostní opatření, jako je dohled a opatrnost v blízkosti vody. Také je vhodné si ověřit přítomnost a dostupnost služeb a vybavení pro děti u konkrétního ubytování nebo resortu před rezervací. Na ostrově nečekejte nějaké atrakce pro děti typu aquaparků, tobogánů, tématických parků apod. Kdo chce ale prožít dovolenou s dětmi na skvělé pláži ve velkém souladu s přírodou, je pro něj Koh Hai ta správná volba.

 Historie ostrova Koh Hai

Ostrov Koh Hai má bohatou historii, která sahá až do dávných dob. Původními obyvateli ostrova byli mořští kočovníci, kteří zde žili v souladu s přírodou a využívali bohatství moře a okolních ostrovů.

V průběhu času byl ostrov Koh Hai ovlivňován různými kulturami a obchodními cestami, které procházely touto oblastí. Handlující plavci z různých částí Asie navštěvovali ostrov a vyměňovali zboží, především koření, textilie a další komodity.

Během koloniální éry byl ostrov součástí Siamského království, které později přecházelo v Thajsko. V této době se rozvíjel rybolov a obchod s přilehlými ostrovy.

S nástupem cestovního ruchu v Thajsku se i ostrov Koh Hai stal oblíbenou destinací pro turisty, kteří hledají klidný pobyt na pláži a příležitost prozkoumat korálové útesy. Turismus přinesl investice do infrastruktury, jako jsou ubytovací zařízení, restaurace a aktivity pro návštěvníky.

Dnes je ostrov Koh Hai stále oblíbeným cílem turistů, kteří hledají relaxaci na pláži, šnorchlování a krásné přírodní scenérie. I přes turistický ruch si ostrov udržel určitou míru autenticity a klidu, což přispívá k jeho přitažlivosti mezi návštěvníky. 

Proč má ostrov Koh Hai dva názvy?

Ostrov Koh Hai má dva názvy – Koh Hai a Koh Ngai – kvůli jazykovým a regionálním odlišnostem v Thajsku. V thajštině se ostrov nazývá "Koh Hai", což znamená "Ostrov Pušťáků" nebo "Ostrov Řemeslníků". Tento název odkazuje na historický fakt, že na ostrově žili rybáři a kočovníci, kteří zde vykonávali různá řemesla.

Na druhé straně, v regionu Krabi, kam ostrov Koh Hai patří, se ostrov běžně nazývá "Koh Ngai". Tento název je často používán mezi místními obyvateli a turisty.

Různé názvy ostrova mohou být způsobeny rozdílnými dialekty a tradicemi v různých oblastech Thajska. Stejná situace se vyskytuje i u dalších ostrovů a lokalit v Thajsku, které mají více názvů.

Je důležité si uvědomit, že oba názvy, "Koh Hai" a "Koh Ngai", se běžně používají pro označení tohoto ostrova, a oba jsou správné a uznávané. 

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

loading