facebook

Dovolená v Thajsku - město Chiang Mai

"Vstupte do magického světa Chiang Mai - chrámy, trhy a dobrodružství v severním Thajsku!"

Dovolená v Thajsku má mnoho podob. I jednotlivé typy dovolené v Thajsku mají mnoho variant. Pokud "jen" odpočíváte u moře, můžete si vybrat malinký ostrov, kam zamíří jen pár turistů, přes letoviska vyhlášená svou elegancí, až po rušná a trochu divoká místa, plná zábavy. A podobné je to u poznávacích zájezdů po Thajsku. Můžete putovat po mnoha historických městech, plných chrámů a paláců. Můžete se toulat téměř nedotčenou přírodou v deštném pralese, na horách, na jezerech a řekách. Můžete mířit za horskými kmeny, které udržují dávné tradice, nebo trávit čas v moderních městech. A samozřejmě si můžete namíchat svůj koktejl z několika zajímavých ingrediencí.

Pokud se vydáte za poznáním, neměli byste vynechat návštěvu Chiang Mai. Chiang Mai je druhé největší město v Thajsku a významný turistický cíl. Město se nachází v severním Thajsku a je obklopené krásnou přírodou, horami a bujnou zelení. Chiang Mai je známé svou bohatou historií, kulturou a tradičním thajským duchem.

Město je domovem mnoha chrámů, z nichž nejvýznamnější je Wat Phra That Doi Suthep. Tento chrám se nachází na kopci a nabízí úchvatný výhled na město. Dalšími populárními chrámy jsou Wat Chedi Luang, Wat Phra Singh a Wat Suan Dok. 

Jak turisticky významné je město Chiang Mai v rámci turistiky v Thajsku?


Město Chiang Mai je jedním z nejvýznamnějších turistických cílů v Thajsku a těší se velké popularitě mezi návštěvníky z celého světa. Jeho turistická významnost spočívá v následujících faktorech:

Kulturní dědictví: Chiang Mai je bohaté na tradiční thajskou kulturu a dědictví. Město je domovem mnoha historických chrámů, buddhistických svatyní a klášterů, které přitahují návštěvníky svou architekturou a duchovní atmosférou.

Trhy a řemesla: Chiang Mai je známé svými trhy, kde můžete nakoupit tradiční řemesla, suvenýry, oblečení, šperky a další produkty. Trhy jako Night Bazaar a Sunday Walking Street jsou oblíbené mezi návštěvníky a nabízejí autentický zážitek z thajského nakupování.

Přírodní krása: Město je obklopené krásnou přírodou, zelenými kopcemi, divokou zvěří a vodopády. Blízkost národních parků jako Doi Inthanon a Doi Suthep poskytuje možnosti pro pěší túry, dobrodružství a pozorování zvířat.

Festivaly: Chiang Mai je proslulé svými tradičními thajskými festivity a oslavami. Nejznámějším festivalem je Yee Peng, kdy se vypouštějí papírové lucerny do vzduchu, či Songkran, thajský Nový rok, který se slaví vodními bitvami.

Vzdělávání a kurzy: Město nabízí mnoho možností pro vzdělávání a kurzů, jako jsou kurz meditace, kurz vaření thajské kuchyně nebo tradiční thajská masáž.

Dobrodružství v okolí města: Chiang Mai je centrem mnoha dobrodružných aktivit. Raffting, čtyřkolky, koupání se slony, treky v horách atd. atd.

Díky těmto faktorům se Chiang Mai stal oblíbenou destinací pro turisty hledající autentickou thajskou kulturu, přírodu a dobrodružství. 

Jaké jsou nejvýznamnější památky v Chiang Mai?  

V Chiang Mai se nachází mnoho významných památek, které přitahují turisty svou historií, architekturou a duchovní atmosférou. Mezi nejvýznamnější památky v Chiang Mai patří:

Wat Phra That Doi Suthep: Tento chrám se nachází na kopci Doi Suthep a je nejslavnější památkou v Chiang Mai. Nabízí úchvatný výhled na město a ukrývá posvátnou relikvii Buddhy.

Wat Chedi Luang: Tento historický chrám byl postaven v 14. století a kdysi sloužil jako místo pro uchování drahocenných relikvií. Jeho věž byla původně jednou z nejvyšších budov v Chiang Mai.

Wat Phra Singh: Tento chrám je domovem nádherného zlatého zvonku a nádherných soch Buddhy. Je známý svou krásnou architekturou a důležitostí pro thajskou buddhistickou komunitu.

Old City (Staré Město): Staré Město v Chiang Mai je obklopeno starými hradbami a představuje historické jádro města. Zde můžete najít mnoho dalších chrámů, trhů, restaurací a zajímavých uliček.

Národní muzeum Chiang Mai: Toto muzeum je ideální pro ty, kteří chtějí poznat více o historii a kultuře Chiang Mai. Nabízí rozsáhlou sbírku artefaktů, historických předmětů a uměleckých děl.

Wat Umong: Tento chrám se nachází mimo centrum města a je známý svou jedinečnou atmosférou a klidnou zahradou. Je ideálním místem pro meditaci a relaxaci.

Tyto památky představují jen malou část bohatého kulturního dědictví Chiang Mai. Město je plné dalších krásných chrámů, klášterů, historických budov a monumentů, které stojí za návštěvu. 

Kdy je nejlepší město Chiang Mai navštívit?

Nejlepší období pro návštěvu města Chiang Mai je v období od listopadu do února. Toto období je charakterizováno příjemným a suchým počasím, s mírnými teplotami a nízkou vlhkostí. Je to ideální čas pro prohlídku památek, prozkoumávání okolní přírody a účast na různých festivalech a oslavách.

Na konci listopadu se v Chiang Mai koná slavný festival Loy Krathong, kdy se spouštějí plovoucí svíčky po řekách a jezerách. V prosinci se koná festival Yee Peng, během kterého se vypouštějí tisíce papírových luceren do vzduchu, což vytváří ohromující pohled.

Během března a dubna je v Chiang Mai horké a suché období s vyššími teplotami a vyšší vlhkostí vzduchu. Toto období se může stát poměrně horkým, zejména na přímém slunci, a někteří lidé mohou preferovat chladnější období pro prohlídku města.

Je také důležité si uvědomit, že v období kolem thajského Nového roku, nazývaného Songkran, které připadá na polovinu dubna, se konají v Chiang Mai rozsáhlé oslavy a vodní bitvy, které jsou oblíbené mezi turisty. Toto období je spojeno s velkou společenskou aktivitou, ale také s vyššími cenami a větším množstvím turistů.

Celkově vzato, nejlepším časem pro návštěvu Chiang Mai je období od listopadu do února, kdy je počasí příjemné a přehlídky a festivaly dodávají městu ještě více života a barev.

Co zažít v okolí Chiang Mai? 

Region Chiang Mai nabízí mnoho zajímavých míst a aktivit, které stojí za návštěvu mimo samotné město. Zde je několik tipů na to, co můžete zažít v okolí Chiang Mai:

Doi Suthep-Pui národní park: Prozkoumejte tento národní park a vychutnejte si přírodu, horské stezky a krásné výhledy. Můžete navštívit vodopády, obdivovat kvetoucí flóru a pozorovat zvířata.

Doi Ang Khang: Vydajte se na Doi Ang Khang, který je známý svou překrásnou krajinou a chladnějším podnebím. Zde si můžete užít pěší túry, obdivovat kvetoucí zahrady a nádherný výhled na okolní hory.

Thajské horské kmeny: Navštivte horské kmeny, jako jsou Karen, Hmong, Lisu a další, které žijí v horách okolo Chiang Mai. Můžete se seznámit s jejich kulturou, tradicemi a životním stylem.

Doi Mae Salong: Tento region je známý svými čajovými plantážemi a čajovými obřady. Můžete se projít po plantážích, ochutnat čerstvý čaj a poznat více o čajové kultuře.

San Kamphaeng: Navštivte oblast San Kamphaeng, která je známá svým řemeslným uměním, zejména výrobou hedvábí, keramiky a dekorativních předmětů. Můžete navštívit trhy a dílny, kde se tyto výrobky vyrábějí.

Mae Sa Valley:
Tato údolí nabízejí krásnou krajinu, vodopády a botanické zahrady. Můžete si užít procházky, pikniky a relaxaci v přírodě.

Sloní tábory a etické farmy slonů: V regionu Chiang Mai existuje několik etických center a farm pro slony, kde můžete interagovat se slony, krmít je a sledovat je v jejich přirozeném prostředí.

Mae Taeng řeka: Vyzkoušejte si rafting na řece Mae Taeng, která nabízí adrenalinový zážitek v příjemném prostředí horského údolí.

Chiang Dao jeskyně: Prozkoumejte Chiang Dao jeskyně, které jsou jedny z nejdelších jeskyní v Thajsku. 

Jaká je tedy dovolená ve městě Chiang Mai? 

Dovolená ve městě Chiang Mai je pestrou kombinací kulturních zážitků, přírodních krás a relaxace. Zde je několik hlavních aspektů dovolené ve městě Chiang Mai:

Kulturní odkaz: Chiang Mai je bohaté na thajskou kulturu a tradice. Můžete navštívit tradiční chrámy, jako je Wat Phra That Doi Suthep a Wat Chedi Luang, a být svědky tradičních buddhistických obřadů.

Nákupy a trhy: Chiang Mai je známé svými trhy, jako je slavný Night Bazaar, kde si můžete zakoupit suvenýry, tradiční řemesla, oblečení a další. Město je také centrem pro thajské řemeslníky, takže můžete obdivovat a koupit ručně vyrobené výrobky.

Gastronomie: Chiang Mai je rájem pro milovníky thajské kuchyně. Můžete ochutnat autentická jídla, jako je khao soi (tradiční nudlová polévka), som tam (zelený papája salát), a další speciality. Nezapomeňte také vyzkoušet thajskou masáž, která je velmi oblíbená v Chiang Mai.

Přírodní krásy: Okolí Chiang Mai nabízí nádhernou přírodu. Můžete se vydat na výlety do národních parků, jako je Doi Inthanon a Doi Suthep-Pui, kde se můžete těšit na horské túry, vodopády a panoramatické výhledy.

Adventure aktivity: Pokud máte rádi dobrodružství, můžete se v Chiang Mai zapojit do různých aktivit, jako je trekking v horách, rafting na divokých řekách, zipline dobrodružství a jízda na slonech.

Spirituální únik: Chiang Mai je také vhodné pro ty, kteří hledají duchovní obnovu. Můžete se zapojit do meditačních kurzů, jógy a wellnessových programů, které vám pomohou naladit se na pozitivní energii.

Dovolená ve městě Chiang Mai je skvělým způsobem, jak poznat thajskou kulturu, přírodu a nabrat nové zážitky a inspiraci. 

Stručná historie města Chiang Mai 

Město Chiang Mai, nacházející se na severu Thajska, má dlouhou a bohatou historii. Zde je stručný přehled historie města Chiang Mai:

Založení města: Chiang Mai bylo založeno v roce 1296 králem Mengraiem (Mengrai) jako hlavní město království Lanna. Město bylo strategicky umístěno blízko důležitých obchodních tras a nabízelo ochranu před invazemi.

Království Lanna: Chiang Mai se stalo centrem království Lanna, které existovalo až do 16. století. Během této doby bylo město střediskem obchodu, kultury a spirituality. Bylo postaveno mnoho krásných chrámů a klášterů, které jsou dodnes důležitými památkami.

Invaze Barmy: V 16. století bylo město Chiang Mai dobyto barmskou říší a stalo se součástí jejího území. Během této doby bylo město často napadáno a vypleněno.

Obnovení nezávislosti: V roce 1775 se podařilo Chiang Mai vymanit z barmánské nadvlády a stalo se opět nezávislým městem. Od té doby bylo město obnoveno a rozvíjelo se jako kulturní a obchodní centrum.

Moderní éra: S příchodem moderní doby se Chiang Mai stalo významným turistickým cílem. Infrastruktura byla rozšířena, vznikly nové hotely, restaurace a atrakce. Město si udrželo svou bohatou kulturní a historickou hodnotu a stalo se oblíbeným místem pro turisty z celého světa.

Dnes je Chiang Mai známé jako kulturní poklad Thajska, který nabízí nádherné chrámy, tradiční festivaly, trhy, thajskou kuchyni a překrásnou přírodu. Je to místo, kde se setkávají historie a současnost, a kde můžete prozkoumat bohatou thajskou kulturu a tradice. 

 

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Putování Thajskem trochu jinak a Laos -  -

Putování Thajskem trochu jinak a Laos

13  /   od 92 900
loading