facebook

Masai Mara - národní rezervace - informace

Masai Mara je bezesporu nejznámějším národním parkem v Keni a vedle Serengeti (s nímž ostatně tvoří jeden celek) nejznámějším parkem v celé Východní Africe. A právem. Existuje mýtus, že se do Masai Mara vyplatí cestovat jen v období tzv. Velké migrace. Není to pravda. Masai Mara je nesmírně zajímavým parkem po celý rok (kromě období vrcholných dešťů, což obyčejně bývá duben). Safari v Masai Mara má své kouzlo i v době, kdy její planiny nejsou zaplněné pakoni a zebrami. Je tu stále tolik zvěře, že je na co se dívat.

Charakteristika národního parku (národní rezervace) Masai Mara
Rozloha Masai Mara (bez okolních soukromých chráněných území) je kolem 1450 km2 a většina parku je v nadmořské výšce přes 1 400 m n.m. Krajina je v Masai Mara natolik různorodá a natolik zajímavá, že i když v parku zůstane na víc dnů, bude každé vaše safari jiné. Navštívit Masai Mara jen na jednu noc (a vidíme to v nabídkách na trhu docela často) je naprosté zoufalství. Pokud můžete, zůstaňte alespoň tři noci, dvě noci jsou minimum, které má nějakou cenu.
Cesta do Masai Mara z Nairobi trvá více než 4 hodiny, ale kdo to vydrží, nebude zklamaný.

Základním krajiným prvkem Masai Mara je savana, respektive savanová louka – obrovská potravinová základna pro býložravce (antilopy mnoha druhů a buvoly). Kolem vodních toků roste hustá buš a na kopcovitých částech parku akáciové lesíky – skvělá potrava pro žirafy a slony.

 

 Jaká zvířata můžete v Masai Mara potkat?

 

V Masai Maře se vyskytují všichni členové "velké pětky" (lev, levhart, slon africký, buvol africký a nosorožec černý).

V řekách Mara a Talek se ve velkých skupinách vyskytují hroši a krokodýli nilští. V rezervaci se vyskytují také leopardi, hyeny, gepardi, šakali a lišky netopýří. Pláně mezi řekou Mara a výběžkem Oloololo Siria (kde se nachází divočina Mara Engai) jsou pravděpodobně nejlepší oblastí pro pozorování zvěře, zejména pokud jde o lvy a gepardy.

Vyskytují se zde antilopy, včetně gazel Grantových, impal, duikerů a hartebee Cokeových. Pláně jsou také domovem charakteristických žiraf masajských. V hranicích rezervace lze spatřit velkou antilopu roanskou a noční lišku netopýří, která se jinde v Keni vyskytuje jen zřídka.

 

 

Jaká je teplota v parku?

Jste ve vysoké nadmořské výšce, tak je nutné počítat s tím, že v noci může teplota klesnout i 13 C a ranní safari tedy vyžaduje dobré oblečení.

 


Jak je to v Masai Mara s deštěm? Kdy v Masai Mara prší?
Stejně jako v jiných parcích, i v Masai Mara se roční období dělí na období suché a deštivé.
Suché období – červen až září (může občas zapršet, většinou krátce a v noci)

 Období krátkých dešťů – září až březen ( prší častěji, ale krátce. Většinou jednou denně, kromě listopadu, kdy může být deště trochu víc)

Období dlouhých dešťů – duben a květen (může pršet opravdu hodně, ale v posledních letech to bývá spíše výjimka)

 

 Kdy je tedy nejvhodnější cestovat do Masai Mara?

Vlastně po celý rok, kromě května (někdy i dubna). Kdo chce zažít velkou migraci pakoňů, měl by svou cestu plánovat na srpen a září.

 

Je nutné mít v parku auto 4x4?
Hlavní trasy v parku jsou celkem dobře udržované a správa parku je neustále opravuje. Na hlavních tazích tedy 4x4 nepotřebujete a i kolem těchto cest máte šanci na dobré safari. Pokud ale chcete opustit systém hlavních tras a chcete se za zvěří vydat do složitějšího terénu, určitě 4x4 potřebujete.
Nepodlehněte vábení některých dopravců, kteří tvrdí, že jejich minivan je 4x4. Může to být pravda, ale podvozek minivanu neumožňuje jízdu terénem ve stejné kvalitě jako pohyb terénní Toyotou.
Dal bych si také pozor na velkou nabídku masajských řidičů. Na území Masai Mara pro ně neplatí stejná pravidla, jako pro jiné řidiče (ti musí mít licenci a průvodcovské zkoušky, tato podmínka pro Masaje neplatí). Často podhazují ceny, ale jejich auta nejsou v dobré kondici a nemají patřičná pojištění. Pojištění je základní podmínka!

Historie parku Masai Mara

Historie Masai Mary sahá až do 60. let 20. století, kdy byl zřízen jako rezervace pro masajské kmeny, kteří zde mohli pást své dobytčí stáda. V roce 1961 byla v této oblasti založena Masai Mara Game Reserve, která byla v roce 1974 přeměněna na dnešní národní park. Národní park Masai Mara se stal oblíbeným turistickým cílem pro safari, což přispělo k jeho ochraně a rozvoji turistického průmyslu v této oblasti. 

Sdílení

Poslední články

Velká příkopová propadlina

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Keňa_Tanzanie_Velká migrace_

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Tanzanie_Tarangire

10 důvodů proč navštívit národní park Tarangire v Tanzanii

Národní park Tarangire je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst pro safari v Tanzanii. Tento park nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky a neopakovatelné scenérie. Přesto ho spoustu návštěvníků Tanzanie mine bez povšimnutí a co nejrychleji se vydá do kráteru Ngorongoro, nebo do Serengeti. Když připravujeme individuální cesty na safari v Tanzanii pro naše klienty, snažíme se je přesvědčit, že návštěva Tarangire opravdu stojí za to. A po návratu z cesty jsou vždy velmi rádi, že Tarangire navštívili. 

Tanzanie_Tarangire_family safari

Je vhodné cestovat na safari s dětmi?

Plánujete rodinnou dovolenou a zvažujete, zda je safari vhodné i pro děti? Safari může být nejen nezapomenutelným dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí k učení a poznávání přírody. Především pro děti starší 8 let může být taková cesta fascinující a obohacující zážitek. Pojďme se podívat, proč byste měli zvážit safari s dětmi a jak vám cestovní kancelář Marco Polo zajistí bezpečnou a pohodlnou cestu.

Zájezdy

loading