facebook

Masai Mara - národní rezervace - informace

Masai Mara je bezesporu nejznámějším národním parkem v Keni a vedle Serengeti (s nímž ostatně tvoří jeden celek) nejznámějším parkem v celé Východní Africe. A právem. Existuje mýtus, že se do Masai Mara vyplatí cestovat jen v období tzv. Velké migrace. Není to pravda. Masai Mara je nesmírně zajímavým parkem po celý rok (kromě období vrcholných dešťů, což obyčejně bývá duben). Safari v Masai Mara má své kouzlo i v době, kdy její planiny nejsou zaplněné pakoni a zebrami. Je tu stále tolik zvěře, že je na co se dívat.

Charakteristika národního parku (národní rezervace) Masai Mara
Rozloha Masai Mara (bez okolních soukromých chráněných území) je kolem 1450 km2 a většina parku je v nadmořské výšce přes 1 400 m n.m. Krajina je v Masai Mara natolik různorodá a natolik zajímavá, že i když v parku zůstane na víc dnů, bude každé vaše safari jiné. Navštívit Masai Mara jen na jednu noc (a vidíme to v nabídkách na trhu docela často) je naprosté zoufalství. Pokud můžete, zůstaňte alespoň tři noci, dvě noci jsou minimum, které má nějakou cenu.
Cesta do Masai Mara z Nairobi trvá více než 4 hodiny, ale kdo to vydrží, nebude zklamaný.

Základním krajiným prvkem Masai Mara je savana, respektive savanová louka – obrovská potravinová základna pro býložravce (antilopy mnoha druhů a buvoly). Kolem vodních toků roste hustá buš a na kopcovitých částech parku akáciové lesíky – skvělá potrava pro žirafy a slony.

 

 Jaká zvířata můžete v Masai Mara potkat?

 

V Masai Maře se vyskytují všichni členové "velké pětky" (lev, levhart, slon africký, buvol africký a nosorožec černý).

V řekách Mara a Talek se ve velkých skupinách vyskytují hroši a krokodýli nilští. V rezervaci se vyskytují také leopardi, hyeny, gepardi, šakali a lišky netopýří. Pláně mezi řekou Mara a výběžkem Oloololo Siria (kde se nachází divočina Mara Engai) jsou pravděpodobně nejlepší oblastí pro pozorování zvěře, zejména pokud jde o lvy a gepardy.

Vyskytují se zde antilopy, včetně gazel Grantových, impal, duikerů a hartebee Cokeových. Pláně jsou také domovem charakteristických žiraf masajských. V hranicích rezervace lze spatřit velkou antilopu roanskou a noční lišku netopýří, která se jinde v Keni vyskytuje jen zřídka.

 

 

Jaká je teplota v parku?

Jste ve vysoké nadmořské výšce, tak je nutné počítat s tím, že v noci může teplota klesnout i 13 C a ranní safari tedy vyžaduje dobré oblečení.

 


Jak je to v Masai Mara s deštěm? Kdy v Masai Mara prší?
Stejně jako v jiných parcích, i v Masai Mara se roční období dělí na období suché a deštivé.
Suché období – červen až září (může občas zapršet, většinou krátce a v noci)

 Období krátkých dešťů – září až březen ( prší častěji, ale krátce. Většinou jednou denně, kromě listopadu, kdy může být deště trochu víc)

Období dlouhých dešťů – duben a květen (může pršet opravdu hodně, ale v posledních letech to bývá spíše výjimka)

 

 Kdy je tedy nejvhodnější cestovat do Masai Mara?

Vlastně po celý rok, kromě května (někdy i dubna). Kdo chce zažít velkou migraci pakoňů, měl by svou cestu plánovat na srpen a září.

 

Je nutné mít v parku auto 4x4?
Hlavní trasy v parku jsou celkem dobře udržované a správa parku je neustále opravuje. Na hlavních tazích tedy 4x4 nepotřebujete a i kolem těchto cest máte šanci na dobré safari. Pokud ale chcete opustit systém hlavních tras a chcete se za zvěří vydat do složitějšího terénu, určitě 4x4 potřebujete.
Nepodlehněte vábení některých dopravců, kteří tvrdí, že jejich minivan je 4x4. Může to být pravda, ale podvozek minivanu neumožňuje jízdu terénem ve stejné kvalitě jako pohyb terénní Toyotou.
Dal bych si také pozor na velkou nabídku masajských řidičů. Na území Masai Mara pro ně neplatí stejná pravidla, jako pro jiné řidiče (ti musí mít licenci a průvodcovské zkoušky, tato podmínka pro Masaje neplatí). Často podhazují ceny, ale jejich auta nejsou v dobré kondici a nemají patřičná pojištění. Pojištění je základní podmínka!

Historie parku Masai Mara

Historie Masai Mary sahá až do 60. let 20. století, kdy byl zřízen jako rezervace pro masajské kmeny, kteří zde mohli pást své dobytčí stáda. V roce 1961 byla v této oblasti založena Masai Mara Game Reserve, která byla v roce 1974 přeměněna na dnešní národní park. Národní park Masai Mara se stal oblíbeným turistickým cílem pro safari, což přispělo k jeho ochraně a rozvoji turistického průmyslu v této oblasti. 

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Putování za velkou pětkou v Masai Mara a jezera Nakuru a Naivasha -  s českým průvodcem -  - Safari v Keni_Masai Mara

Putování za velkou pětkou v Masai Mara a jezera Nakuru a Naivasha - s českým průvodcem

6  /   od 85 900
loading