facebook

Chystáte se na safari poprvé v životě?

Užitečné rady pro všechny, kdo se chystají na safari poprvé v životě.

Na první pohled to vypadá jako jednoduchá věc – prostě dovolená na safari, v čem je problém? Problém asi ne, ale spoustu specifických věcí, které jsou s cestou na safari spojené, že se rozhodně vyplatí je vzít na vědomí, promyslet je a teprve potom udělat rozhodnutí kam se vydat, kdy se tam vydat, s kým se tam vydat apod. S cestou na safari je spojeno mnoho mýtů a falešných informací a mnohdy jsou tak zásadní, že mohou ovlivnit vaše rozhodování špatným směrem – zvlášť když se na safari vydáváte poprvé.

Safari není ZOO!

Kdo poprvé v životě vyráží na safari, měl by si opravdu vážně uvědomit, že se chystá do divoké přírody a ne do ZOO. Divoká příroda má své zákonitosti a svá pravidla, divoká zvěř se chová nějakým způsobem a většinou má svá teritoria. Zkušení průvodci a stopaři mohou tedy spoustu věcí znát, odhadnout a předvídat. Mají tedy velkou šanci pomoct vám setkání s divokou zvěří zažít. Ale jen a jen příroda sama rozhodne, s kým a za jakých okolností se v divoké přírodě setkáte. A samozřejmě hodně záleží i na vašem vlastním chování.

Ale díky tomu, co si přečtete níže, se vaše šance na dobré první životní safari dost zvětší. Doprovázím klienty na safari více než 25 let a troufám si tedy některé zkušenosti zobecnit a popsat.

Kam se na první safari vydat?

Je mnoho zemí, kam se můžete na safari vydat a v nich je spousta národních parků, které můžete navštívit. Keňa, Tanzanie, Uganda, Rwanda, Zambie, Zimbabwe, Malawi, Namibie, Botswana, Jihoafrická republika a další země. Kam se ale vydat, když ani nevíte, zda vás to bude bavit nebo ne?

Začněte nejdříve otázkou: Na jak dlouho se chci na safari vydat?

Výběr lokality na safari velmi úzce souvisí s tím, na jak dlouho se na safari chcete vydat. Má to být výlet od pobřeží na jeden den?, na jednu noc?, na víkend? Nebo to má být safari na 4-5 dnů do několika parků?

Výlet od pobřeží

Pokud se chcete vydat na safari na výlet během svého pobytu u moře (nejspíš v Keni nebo v Tanzanii na ostrově Zanzibar), určitě se vyhněte nabídkám na safari na jeden den. I když vám v nabídce slíbí, že za jednodenní výlet uvidíte hodně zvířat a zažijete to pravé safari, nebude to pravda. Ano, zvířata asi uvidíte, ale pocit safari, pocit návštěvy divoké africké přírody rozhodně nezažijete. 

Naplánujte svůj výlet na safari už doma a vhodně jej vložte do svého pobytu. Pokud si koupíte výlet na safari až na místě, zbytečně budete platit ubytování na pobřeží v době, kdy budete na safari!
Vydejte se alespoň na jednu noc = na dva dny. I když i v tomto případě ztratíte hodně času na cestě, přece jen zažijete odpoledne, noc a dopoledne v divoké přírodě a čichnete si k divoké savaně nebo divoké buši.

Pokud jste na dovolené na keňském pobřeží, vydejte se raději do Tsavo East, než do jiných parků, které vám budou nabízet. Nejen, že je blíže, než třeba Tsavo West, nebo Amboseli, ale máte šanci ve velmi krátkém čase vidět opravdu hodně zvěře. Má to ale podmínku – trvejte na ubytování uvnitř parku! Nenechte se ukolébat sliby, že to budete mít do parku co by kamenem dohodil. Je lepší připlatit za ubytování v parku a mít opravdu odpoledne, noc a dopoledne na safari! A velmi pečlivě vybírejte auto, se kterým pojedete – je obrovský rozdíl v kvalitě jednotlivých aut. Nejen rozdíl mezi minivanem a terénním vozem, ale i mezi terénními vozy. Jak správně vybrat auto, probereme později.

Pokud jste na dovolené na Zanzibaru, je váš výlet na safari vždy spojený s cestou na kontinent. Protože letenka není levná, raději na safari s jednou nocí necestujte a rovnou uvažujte o dvou přespáních na safari.
Vždy je lepší vydat se na safari alespoň na dvě noci! Zažijete úplně jinou atmosféru, když se ráno vrátíte z ranního safari na snídani, po snídani máte čas pro sebe a vnímání divočiny kolem vás, protože se nemusíte balit a chystat se na odjezd. Máte minimálně dva výjezdy za zvířaty navíc – váš průvodce/řidič může mnohem lépe plánovat trasu vašeho safari výjezdu. Máte dva večeře v buši a dvě noci v divočině – vše vnímáte jinak a mnohem intenzivněji. 

Pokud vyrazíte na dvě noci z keňského pobřeží, máte už více možností.
Můj favorit je stále Tsavo East, ale dobrou volbou je i Tsavo West, popřípadě kombinace Tsavo West a Tsavo East, nebo kombinace Tsavo West a Amboseli (i když tato varianta je dost náročná na cestování, především návrat z Amboseli bolí).

Pokud vyrážíte na dvě noci ze Zanzibaru, máte víc možností. Ale bavíme se o prvním safari v životě, tak není úplně vhodné vydat se do na jižních parků (Ruaha a Selous), ve kterých je velmi plachá zvěř a safari v těchto parcích je spíše pro zkušené milovníky Afriky. Raději je lepší volit parky Mikumi, Tarangire, Serengeti, nebo kombinaci Tarangire-Ngorongoro.

Pokud vyrážíte na výlet na první životní safari během své dovolené v Jihoafrické republice, máte nepřeberné množství možností. Od soukromých parků v dosahu Kapského Města, přes soukromé parky napojené na Krugerův národní park, až po Krugerův národní park samotný. Tady doporučuji konzultaci, abychom dokázali poradit přesně podle vašich představ.

Pokud je safari hlavním cílem cesty, doporučuji cestovat alespoň na 4 noci na safari. A zároveň maximálně na 6 nocí, pokud na safari cestujete poprvé. Díky tomu se ale výběr vašich možností velmi zvětší a zkomplikuje. Kromě otázek kam a na jak dlouho, přibude otázka KDY? V každé zemi je trochu jiná sezóna a v každém parku také. Některá zvířata migrují, někde je fajn být v tzv. suchém období, kdy nejsou keře zalistěné a zvěř putuje k napajedlům, jinde je naopak fajn být po období dešťů, když je vše zelené a čerstvá šťavnatá tráva láká stáda pakoňů i zeber a velká stáda zase lákají predátory.

Pokud jedete na své první safari a budete mu věnovat 4 noci – rozdělte je mezi dva parky, ideálně s naprosto odlišným charakterem. Rozdílnost krajiny znamená změnu skladby zvěře i ptactva což mění vaší pozornosti a napětí. A zájem i napětí k safari patří!
To, co tu píši, vnímejte stále pod úhlem pohledu, že se jedná o PRVNÍ SAFARI V ŽIVOTĚ. Za mne je porce 4 nocí na safari pro takový případ ta pravá a v kombinaci dvou odlišných parků ideální.
Doporučuji tyto kombinace pro první safari v životě:

Keňa  
Po celý rok (kromě dubna a listopadu): Amboseli – Tsavo West, popř. Amboseli – Tsavo West a Tsavo East
Po celý rok (kromě dubna): Lake Naivasha – Lake Nakuru – Masai Mara
Po celý rok (kromě dubna): Ol Pejeta – Lake Naivasha – Masai Mara
Od poloviny července do poloviny října: samostatně Masai Mara, nebo v kombinaci s Lake Naivasha

Tanzanie
Po celý rok (kromě dubna, někdy května): Tarangire – Ngorongoro
Po celý rok (kromě dubna, někdy května): Tarangire – Ngorongoro – Serengeti
Po celý rok (kromě dubna, někdy května): Ngorongoro – Serengeti
Po celý rok (kromě března a dubna): Mikumi (spíše na dvě až tři noci)

Jak vybrat auto na safari? 

Nejlevnější nabídka je vždy spojená s minivanem – většinou pro až 7 osob. Minivan má výhodu při jízdě mezi parky – je rychlejší, než terénní vozy a samozřejmě nemá takovou spotřebu, jako terénní vozy (díky tomu je cena levnější).
Nevýhod je ale více :

Výhled z vozu při safari - pokud jste v minivanu dva až čtyři, máte výhled z vozu podobný, jako lidé sedící v terénním voze. Sedačky nejsou tak pohodlné a máte méně místa na nohy (významně méně). Ale pokud není minivan plný, nějak se s tím srovnáte. Problém nastává, pokud vás je v minivanu 5-7. Sedm zcela nemyslitelné, ale i pět a šest už je moc, zejména v okamžiku, kdy pozorujete zvířata otevřenou střechou vozu. Střecha minivanu totiž umožňuje pozorování pouze 4 osobám! Ostatní mají smůlu a jejich výhled i možnost fotografovat je velmi omezená. Za mne MINIVAN NEBRAT, RADĚJI SI PŘIPLATIT.
Průjezdnost minivanu terénem (a to i v případě, že se minivan pyšní 4x4)! Světlá výška podvozku minivanu nezvládá terén v mnoha parcích a tím je omezený akční rádius vašeho safari! Za mne MINIVAN NEBRAT, RADĚJI SI PŘIPLATIT. 

Terénní safari vůz.

I ten může mít mnoho podob. Většina vzniká na zakázku na podvozku Toyota nebo Landrover a zadavatel si určí, jak bude nástavba vypadat. Většina je určena pro 6, popř. 7 osob. V Keni i v Tanzanii, Ugandě nebo Namibii existuje obrovský trh s terénními auty z druhé nebo třetí ruky. Samozřejmě, čím je auto starší, tím horší vnitřní uspořádání a jízdní vlastnosti. 

Ty nejlepší vozy mají prodlouženou nástavbu, klimatizaci, wifi ve voze, kvalitní sedadla, dobrý výhled z bočních okének a otevírací střechu, která umožňuje pozorování všem v nástavbě. Navíc mají k dispozici pitnou vodu. 

Horší, ale za mne akceptovatelné vozy, nemají tak kvalitní sedadla, nejsou vybaveny wifi a mají o něco horší jízdní vlastnosti, ale cestě na safari poslouží bez problémů.

Starší terénní vozy poznáte na první pohled – mají místo oken srovnatelnou slídu! To může být výhoda za dobrého počasí. Slídu vyrolujete a máte celý prostor okna pro své pozorování a focení. Ovšem při jízdě mimo parky a při horším počasí musí slída dolů a nevidíte nic! Navíc mají tyto vozy velmi často poruchy a jsou provozovány jednotlivými řidiči bez zázemí.

Velmi důležité je POJIŠTĚNÍ VOZU! Vždycky mne překvapuje, jak na tak důležitou věc lidé vůbec nedbají. Sednou do auta komukoliv bez ohledu na to, v jakém stavu je vozidlo a zda je pojištěné – hlavně, že je skvělá cena a spousta slibů. Kontrolujte pojištění vozu!

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Putování za velkou pětkou v Masai Mara a jezera Nakuru a Naivasha -  s českým průvodcem -  - Safari v Keni_Masai Mara

Putování za velkou pětkou v Masai Mara a jezera Nakuru a Naivasha - s českým průvodcem

6  /   od 85 900
Ve stínu Kilimanjara - Dovolená na safari v Keni a pobyt u moře - 4 noci safari a 6 nocí u moře.Český průvodce. -  -

Ve stínu Kilimanjara - Dovolená na safari v Keni a pobyt u moře - 4 noci safari a 6 nocí u moře.Český průvodce.

10  /   od 96 500
loading