facebook

Dovolená v Thajsku - město Sukhothai

"Ožijte minulostí v Sukhothai: Křižovatka historie, krásy a duchovna!" 

Sukhothai je historické město nacházející se v severním Thajsku. Bylo hlavním městem stejnojmenného království Sukhothai, které se rozkládalo v 13. a 14. století. Město je známé svými starobylými ruinami a archeologickými nalezišti, které jsou dnes součástí Sukhothai Historical Park, zařazeného na seznam světového dědictví UNESCO. V Sukhothai můžete obdivovat krásné chrámy, sochy Buddhy a historické zbytky, které svědčí o bohaté minulosti a kulturním dědictví tohoto regionu. Sukhothai je fascinujícím místem pro milovníky historie a kultury, kteří chtějí poznat thajské kořeny a prozkoumat starověké památky.

Jak turisticky významné je město Sukhothai v rámci turistiky v Thajsku?

Město Sukhothai je velmi turisticky významné v rámci turistiky v Thajsku, zejména pro milovníky historie a kultury. Je považováno za jedno z nejvýznamnějších historických míst v zemi. Sukhothai Historical Park, který zahrnuje rozsáhlé ruiny a archeologická naleziště, je hlavní turistickou atrakcí v této oblasti.

Turisté sem přicházejí, aby obdivovali krásné chrámy, sochy Buddhy a historické památky, které se datují až do 13. a 14. století. Návštěva Sukhothai je zážitkem plným kouzla minulosti a umožňuje turistům proniknout do historie thajského království Sukhothai.

Kromě toho je město Sukhothai také oblíbené pro svou klidnou a autentickou atmosféru. Navštěvující mají možnost procházet se po starém městě, poznávat místní kulturu a ochutnat tradiční thajskou kuchyni.

Sukhothai je jedním z hlavních cílů turistů, kteří chtějí objevit bohatství thajské historie, získat hlubší povědomí o zemi a prozkoumat starověké památky. Je považováno za důležité místo, které přispívá k turistickému bohatství a rozmanitosti Thajska. 

Jaké jsou nejvýznamnější památky v Sukhothai? 


V Sukhothai se nachází mnoho významných památek, které svědčí o bohaté historii tohoto místa. Mezi nejvýznamnější památky v Sukhothai patří:

Chrám Wat Mahathat: Je to největší a nejznámější chrám v Sukhothai. Nachází se uprostřed historického parku a je domovem mnoha historických soch Buddhy, včetně ikonického zlatého Buddhy.

Chrám Wat Si Chum: Tento chrám je známý svou obrovskou sochou Buddhy, která se nachází uvnitř hlavní budovy. Socha měří přes 15 metrů a patří mezi nejimpozantnější sochy Buddhy v Sukhothai.

Chrám Wat Phra Pai Luang: Tento chrám je umístěn na kopci a nabízí nádherný výhled na okolní krajinu. Je známý svou impozantní pagodou a klidnou atmosférou.

Chrám Wat Saphan Hin: Nachází se na vrcholu kopce a je známý svou monumentální kamennou bránou. Z tohoto místa se otevírá panoramatický výhled na okolní krajinu.

Královský palác: Tento palác sloužil jako sídlo králů Sukhothai a je obklopen krásnými zahradami. I když zde zůstaly jen zbytky, stále je to důležitá historická památka.

Tyto památky spolu s dalšími chrámy, pagodami a historickými zbytky vytvářejí jedinečnou atmosféru a poskytují návštěvníkům pohled do minulosti Sukhothai. Jsou důležitým svědectvím o významu a bohatství tohoto historického místa. 

Kdy je nejlepší město Sukhothai navštívit? 

Nejlepší období pro návštěvu města Sukhothai je od listopadu do února, což je období sucha a mírného počasí. Teploty jsou příjemné, s denními teplotami kolem 25-30 °C a chladnějšími nocemi. V tomto období je také nižší vlhkost vzduchu, což přispívá k příjemnému pobytu.

Během těchto měsíců je také menší pravděpodobnost dešťových srážek, což znamená, že budete mít větší šanci na slunečné a suché počasí během své návštěvy. To vám umožní plně využít prozkoumávání historického parku a dalších atrakcí v Sukhothai.

Je však důležité si uvědomit, že toto období je také vrcholem turistické sezóny v Sukhothai, a proto se může vyskytovat větší návštěvnost. Pokud preferujete klidnější prostředí, můžete zvážit návštěvu mimo top měsíce.

V každém případě je důležité sledovat aktuální počasí a doporučení pro cestování před plánováním své návštěvy.

Kdy v Sukhothai nejvíce prší ? 

V Sukhothai je období dešťů zhruba od května do října. Nejvíce srážek se očekává během období monzunových dešťů, které nastává obvykle od června do září. Během těchto měsíců může být počasí proměnlivé, s častými dešťovými přeháňkami a oblačným nebo zamračeným počasím.

Nejintenzivnější srážky obvykle přicházejí v červenci a srpnu, kdy může docházet k dlouhodobějším dešťovým obdobím. Během těchto měsíců mohou být některé cesty a památky obtížněji přístupné kvůli blátu a povodním.

Je důležité mít na paměti, že přesný čas a množství srážek mohou každoročně kolísat. Doporučuje se sledovat předpověď počasí a informace o aktuálních podmínkách před plánováním návštěvy Sukhothai během deštivého období. 

Na kolik dnů je doporučená návštěva města Sukhothai? 

Doporučená délka návštěvy města Sukhothai závisí na vašich preferencích a zájmech. Pokud se plánujete soustředit hlavně na prohlídku historického parku a hlavních památek, jako je Wat Mahathat a Wat Si Chum, můžete strávit v Sukhothai jednodenní výlet.

Nicméně, pokud máte zájem prozkoumat Sukhothai důkladněji a objevit více chrámů a historických zbytků, doporučuje se zůstat na dva až tři dny. To vám umožní prozkoumat různé části Sukhothai Historical Parku a strávit více času v klidu prozkoumáváním jednotlivých památek.

Navíc, pokud máte zájem o místní kulturu, můžete navštívit také Sukhothai Town, moderní část města, kde se nachází trhy, restaurace a další zajímavá místa a další místa v okolí, včetně zemědělských vesniček, které jsou nesmírně zajímavé. 

Celkově vzato, při plánování návštěvy Sukhothai je dobré si vyhradit dostatek času na prohlídku hlavních památek a také si užít atmosféru tohoto historického místa. Za mne doporučuji spíše 3 až 4 noci.

Co dělat a zažít v okolí Sukhothai? 

V okolí Sukhothai je možnost zažít několik zajímavých aktivit a navštívit další atrakce. Některé z možností zahrnují:

Si Satchanalai Historical Park: Tento historický park se nachází ve vzdálenosti asi 50 km od Sukhothai a je také zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Můžete zde prozkoumat další ruiny a památky z dob Sukhothai a zažít klidnější atmosféru než v samotném Sukhothai Historical Parku.

Jezero Thung Saliang Luang: Toto malebné jezero se nachází v blízkosti Sukhothai a nabízí klidné prostředí pro relaxaci a odpočinek. Můžete si pronajmout loďku nebo kajak a proplout se po jezeře, vychutnat si krásný výhled a pozorovat ptáky.

Cyklistika: Sukhothai a jeho okolí jsou ideální pro cyklistiku. Můžete si pronajmout kolo a projet se po okolních vesnicích, prozkoumat místní život a přírodu. Existuje také možnost zapojit se do organizovaných cyklistických výletů, které vás provedou okolní krajinou.

Tradiční vesnice Ban Na Ton Chan: Tato vesnice se nachází poblíž Sukhothai a je známá svou tradiční thajskou atmosférou a řemeslnými pracemi. Můžete si prohlédnout tradiční domy, sledovat místní řemeslníky při jejich práci a zakoupit si autentické thajské řemeslné výrobky.

To jsou jen některé z možností, jak si užít okolí Sukhothai. Pokud máte rádi přírodu, kulturu a autentický thajský život, budete mít dostatek možností, jak si užít svůj pobyt v této oblasti. 

 Jaká je tedy dovolená ve městě Sukhothai?

Dovolená ve městě Sukhothai nabízí jedinečný pohled do historie a kultury Thajska. Sukhothai je známé svým historickým parkem, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Zde můžete objevovat starobylé chrámy, stupně, sochy a další památky, které odrážejí slávu a bohatství bývalého království Sukhothai.

Mimo historický park můžete navštívit také moderní Sukhothai Town, kde najdete trhy, restaurace a místní život. Můžete se ponořit do autentické thajské kuchyně, nakupovat suvenýry a poznávat každodenní život místních obyvatel.

Dále si můžete pronajmout kolo a projet se po okolí, navštívit další historické lokality jako Si Satchanalai Historical Park nebo se vydat na výlety do přírody v okolí, například k jezeru Thung Saliang Luang.

Dovolená ve městě Sukhothai je ideální pro ty, kteří mají zájem o historii, kulturu a autentickou thajskou atmosféru. Během svého pobytu zde si můžete užít klidné a relaxační prostředí, ochutnat lahodnou thajskou kuchyni a objevovat bohaté dědictví tohoto historického místa.

Historie města Sukhothai 


Město Sukhothai má bohatou historii jako bývalé hlavní město stejnojmenného království Sukhothai, které existovalo v 13. a 14. století. Království Sukhothai je považováno za základ Thajského národa a představuje jedno z nejdůležitějších období thajské historie.

Království Sukhothai bylo založeno roku 1238 králem Ramkhamhaengem, který se stal prvním králem Sukhothai. Během jeho vlády se město rychle rozrostlo a získalo význam jako politické, kulturní a náboženské centrum.

Ve svém vrcholném období bylo město Sukhothai domovem mnoha nádherných chrámů, paláců a klášterů. Jeho architektura se vyznačuje charakteristickým thajským stylem zvaným "sukhothaiský styl", který ovlivnil další thajskou architekturu.

Nicméně, království Sukhothai později ztratilo svůj význam, když bylo nahrazeno královstvím Ayutthaya. Město bylo opuštěno a upadlo v zapomnění až do svého znovuobjevení v 19. století.

Dnes je Sukhothai známé především díky svému historickému parku, který je zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Park je domovem mnoha starobylých památek, zbytků chrámů a soch, které připomínají slávu a bohatství království Sukhothai.

Historie města Sukhothai je důležitou součástí thajského kulturního dědictví a přitahuje návštěvníky z celého světa, kteří sem přicházejí objevovat bohatství a krásu tohoto historického místa. 

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Putování Thajskem trochu jinak a Laos -  -

Putování Thajskem trochu jinak a Laos

13  /   od 92 900
loading