facebook

Nevíte, co s prázdninami? Co vyrazit s rodinou na safari?

Jarní prázdniny nabízejí rodinám čas na společnou dovolenou. Stále více rodin se vydává místo na lyže někam do exotiky a stále více rodin chce během rodinné dovolené poznávat. Prožít společně safari je zážitek na celý život.

V posledních dvou až třech letech probíhá v turistice tichá, nenápadná revoluce. Lidé, kteří vyráželi do světa po prolomení hranice v devadesátých letech a tvořili dominantní skupinu cestovatelů, zestárli. Za těch dvacet let procestovali téměř celý svět, změnily se jejich nároky, trochu se unavili, trochu zpohodlněli a změnil se i svět. Za těch dvacet let ale vychovali novou generaci cestovatelů, která začíná určovat trendy v turistice. A ty se od trendů generace rodičů hodně liší. Cílem není jen návštěva konkrétní země, ale jde hlavně o zážitky, a to i při rodinné dovolené.

Zážitek je cílem cesty

Generace současných třicátníků a čtyřicátníků chce cestovat trochu jinak, než cestovali jejich rodiče. Jsou v plné síle a chtějí aktivní dovolenou. Netouží po konkrétních destinacích, ale po zážitku. Po něčem, na co budou vzpomínat celý svůj život. A stejně přistupují k rodinné dovolené. Dávají přednost společnému zážitku, prožitku, který bude zajímavý pro všechny členy rodiny.

Afrika je vynikající příležitostí pro rodinné zážitky. Cesta ale musí být předem velmi pečlivě připravena. Při přípravě musí být bráno na vědomí mnoho odlišností cestování rodin s dětmi od cestování samotných dospělých. Vše musí být podřízeno hlavnímu smyslu cesty – společnému zážitku celé rodiny.

Rodinná dovolená v Keni znamená velké rodinné dobrodružství.

Keňa je plná protikladů. Nenajdete tu žádné obrovské aquaparky ani jiné vymoženosti moderní doby. V Keni na vás čeká rodinná pohoda ve spojení s přírodou. Vytrhnout děti ze světa počítačů, tabletů a televizí a nadchnout je pro něco úplně jiného není snadná věc. Ale pozorování líhnoucích se krokodýlích mláďat nebo motýlů, krmení obřích želv, projížďka na oslících a objevování ztracených civilizací ve společnosti rodičů – to funguje. Dobrodružství prožité v savaně plné divokých zvířat je společný zážitek, který se zapíše pod kůži.

Vyrazit?

Kvalitní rodinné safari lze zažít v Jihoafrické republice,Tanzanii, Keni, ale i v Zimbabwe u Viktoriiných vodopádů. Vždy je důležité dbát na to, aby rodina měla terénní vůz pouze pro sebe. Každý kompromis z tohoto požadavku ohrožuje společný zážitek, ohrožuje hlavní smysl celé cesty. Jedině když bude vůz sloužit pouze vám, můžete prožívat dobrodružství v africké divočině v intimitě své rodiny a nemusíte se podřizovat přáním, touhám a tempu někoho dalšího. Stejně důležité je trvat na terénním vozidle a nespokojit se s mikrobusem. Kouzlo rodinného safari je v příležitosti společného pozorování zvířat – a terénní vůz vám umožní dostat se k nim mnohem blíže a je také k pozorování zvířat lépe upravený.

Do Keni s dětmi staršími 8 let

Vybrat zemi a lokalitu pro své rodinné safari musíte i podle věku dětí, se kterými cestujete. V Keni a Tanzanii nedoporučuji safari s dětmi mladšími 8 let, kdežto v Jihoafrické republice jsou lokality vhodné i pro děti od 6 let. U mladších dětí je určitě potřeba vybírat lokality, kde nehrozí malárie, tedy oblasti ve vyšších nadmořských výškách. Společný zážitek z poznávání divoké africké přírody umocněte možností pěšího putování savanou nebo buší. Adrenalin pěšího safari, stopování zvířat, pocit lovce, vůně a pachy divočiny, zvuky drobných živočichů, zpěv ptáků, ale i ticho plné napětí – to nelze zažít bez pěší procházky. Vybírejte si proto lokality, kde můžete prožít i pěší safari.

„Kdyby to tak viděly naše děti“

Často se setkáváme s hosty v Keni, kteří si nad tou vší krásou povzdychnou: „Kdyby to tak viděly naše děti.“ Ale proč by to nemohly vidět? Pokud se rozhodnete pro safari, ani s tím není problém. S dětmi na safari lze jet beze strachu. Samozřejmě nejsme šílenci, kteří vám budou tvrdit, jak všechno půjde bez přípravy, ale při dodržení několika pravidel funguje safari s dětmi bez problémů.

Pokud cestujete s dětmi na safari, vždy je potřeba znát přesný plán cesty a vzdálenosti s dobou přejezdů. Zkušený průvodce vždy připraví zastávky na odreagování, trochu pohybu a toaletu. Program je vystavěn tak, aby se děti nenudily. Neočekáváme, že vaše láska bude několik hodin sedět a pozorovat krajinu. Vždy je po ruce nějaké dobrodružství, které děti nastartuje.

Dostatečné množství nápojů, které mají vaše děti rády. Děti vám asi celý den nebudou pít jen vodu. Je třeba jim zabránit v dehydrataci – přece jen cesta vede savanou, kde je teplo. Je dobré tyto nápoje promíchat se zeleným čajem. A i nějaká ta sladkost na cestu bude dobrá. Sladkostí ovšem nemyslíme čokoládu. Skvělá věc je dát dětem foťák nebo kameru a vyhlásit rodinnou soutěž o nejlepší fotku nebo nahrávku. Překvapí vás, jakými glosátory jsou děti.

Vyrazit s dětmi na safari je opravdu skvělá věc. Ale je nutné si cestu připravit na míru. Každá rodina má trochu jiné zájmy, každé dítě má trochu jinou mentalitu a vztah k přírodě. Navíc Keňa umožňuje rodičům postavit děti i před skutečnost, že se děti na celém světě nemají tak dobře jako ony. To může být pro mnoho dětí skvělá zkušenost. A setkání dvou světů, tak odlišných, tak protichůdných, ale zároveň spojených dětskou bezprostředností, to je věc k nezaplacení. Proto je dobré cestu na rodinné safari plánovat na míru. Nepodlehněte zdání, že odletíte na last moment na keňské pobřeží a na místě si vyrazíte s dětmi na safari a dostanete zážitky, o kterých tu píšeme.

Pokud si chcete také odpočinout u moře, safari v Keni můžete zakončit pobytem na pobřeží. Vždy je ale nutné vědět, kdy se kam můžete vydat. Kdy je kde jaké počasí a jaké období je vhodné z hlediska migrace zvířat. Letět s rodinou do Afriky vyžaduje odbornou přípravu a zázemí.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

loading