facebook

Trochu jiná Botswana

Je větší než Španělsko, téměř velká jako Francie. Má pouhé dva milióny obyvatel, osvícenou vládu a nejvyšší HDP na jednoho obyvatele v Africe. Botswana. Svět ji zná především kvůli deltě Okavanago. Pochlubit se může i méně známým, ale zajímavým územím Chobe a mokřady Linyanti.

Mokřady Linyanti – Malé Okavango
Oblast Chobe patřila historicky Sanům (Bušmenům, Křovákům), původním obyvatelům jihu Afriky, kteří byli opravdovým přírodním národem. Žili v souladu s okolní přírodou a byli její nedílnou součástí. Tlak Masajů, přicházejících z oblasti Súdánu do tzv. Velké příkopové propadliny, vyháněl zemědělské černošské kmeny stále více na jih, až se dostali do oblastí dnešní Zambie, Zimbabwe a Botswany. Svět potulných lovců a sběračů ovoce Sanů se pomalu začal rozpadat – dnes jej připomínají jen nástěnné malby na skalních útvarech v národním parku Chobe. Idea vytvořit na tomto území národní park je hodně stará, vznikla už v roce 1931. Trvalo ale až do roku 1967, než byl Národní park Chobe vyhlášen. Během dlouhých let vzniku procházelo území různými fázemi, přes „nelovecké“ území, safari území a chráněné území až po dnešní národní park. Hlavním tahounem pozornosti návštěvníků v Chobe jsou bezesporu sloni. Sloní populace čítá více než 50 000 kusů, a bylo by proto velké umění nevidět je při vaší návštěvě. Slony můžete pozorovat z vody i ze země a můžeme doporučit, abyste se zbavili touhy vidět jich co nejvíce. Věnujte se spíše pozorování způsobu jejich života. Nikam nespěchejte, domluvte se se svými průvodci a zůstaňte s jedním stádem co nejdéle, abyste pochopili, jak stádo funguje, a dozvěděli se o slonech co nejvíce. Otevře se vám tak úplně jiný svět divoké přírody než lidem, kteří chvátají, aby „ulovili“ další a další „kousky“. Chobe ale nejsou jen sloni, jsou tu i nesmírně zajímavé a plaché vodušky – nádherné antilopy, kterých můžete v Chobe potkat několik druhů. Hroši, krokodýli, buvoli a velmi bohatý svět ptáků doplňují predátoři, kteří museli přizpůsobit své lovecké umění velmi rozmanité krajině. Chobe to jsou ale i majestátní baobaby, rostliny proslavené díky kouzelné knížce francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho Malý princ. Pokud se rozhodnete trávit svůj čas v severní části Chobe, můžete velmi pohodlně spojit svůj pobyt s návštěvou Viktoriiných vodopádů, jednoho z přírodních divů světa.

Mokřady Linyanti jsou hraničním územím mezi Botswanou a Namibií. Je to nesmírně zajímavé panenské území, často nazývané jako Malé Okavango. Je vytvářené řekou Kwando, která se čas od času rozlévá do otevřené krajiny, a vytváří tak mokřady, tolik oblíbené divokými zvířaty. Vytvořil se zde ojedinělý ekosystém, téměř nenarušený činností člověka. Území Linyanti na botswanské straně hranice bylo sice dlouhou dobu loveckým územím, ale lovci jej nenavštěvovali nijak masově. V posledních letech přechází toto území do statutu „neloveckého území“, a díky tomu se stává stále oblíbenějším místem pro migraci zvěře. Na jeho části vznikla i soukromá rezervace, která využívá zkušeností z provozování soukromých rezervací v Jihoafrické republice. Bezpočet druhů ptáků láká především specializované fotografy a pravidelní návštěvníci safari oceňují zvláštní krajinu, která kombinuje vodní svět se světem divoké buše. Leopardi, lvi a další druhy predátorů žijí na mnohem menších územích než v otevřené krajině a díky dostatku potravy jsou jejich stavy opravdu vysoké. Zážitky z pozorování divoké přírody jsou tak velmi intenzivní.

Chobe


Sdílení

Poslední články

Velká příkopová propadlina

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Keňa_Tanzanie_Velká migrace_

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Tanzanie_Tarangire

10 důvodů proč navštívit národní park Tarangire v Tanzanii

Národní park Tarangire je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst pro safari v Tanzanii. Tento park nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky a neopakovatelné scenérie. Přesto ho spoustu návštěvníků Tanzanie mine bez povšimnutí a co nejrychleji se vydá do kráteru Ngorongoro, nebo do Serengeti. Když připravujeme individuální cesty na safari v Tanzanii pro naše klienty, snažíme se je přesvědčit, že návštěva Tarangire opravdu stojí za to. A po návratu z cesty jsou vždy velmi rádi, že Tarangire navštívili. 

Tanzanie_Tarangire_family safari

Je vhodné cestovat na safari s dětmi?

Plánujete rodinnou dovolenou a zvažujete, zda je safari vhodné i pro děti? Safari může být nejen nezapomenutelným dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí k učení a poznávání přírody. Především pro děti starší 8 let může být taková cesta fascinující a obohacující zážitek. Pojďme se podívat, proč byste měli zvážit safari s dětmi a jak vám cestovní kancelář Marco Polo zajistí bezpečnou a pohodlnou cestu.

Zájezdy

loading