facebook

Tsavo East - národní park - informace

Národní park Tsavo East je nejlepším safari parkem pro kombinaci s pobytem u moře na keňském pobřeží.

Tsavo East je druhou částí národního parku Tsavo (parky odděluje dálníce mezi Mombasou a Nairobi a souběžně běžící železnice). Pokud ale někdo očekává, že obě části parku jsou si podobné, tak se plete. Tsavo West je hornatou krajinou,hlubokými údolími. Krajinou porostlou lesy a divokou buší. Tsavo East je mnohem více krajinou otevřenou,velkými plochami savany. Typická červená hlína místních cest a červený prach, který často pokrývá i zvířata, jsou typickými znaky Tsavo East.

Charakteristika národního parku Tsavo East
Tsavo East patří mezi tvz. Parky druhé linie, tedy parky, které navštěvují klienti, kteří už někde na safari byli, například v Masai Mara, nebo v Amboseli, nebo v Tsavo West. Trochu ke škodě parku je skutečnost, že je blízko východního pobřeží Keni, tedy, že může sloužit jako cíl safari výletů od moře. Řada takových výletů je provozována ne úplně spolehlivými lidmi a na výsledku je to pak znát.

Potkáte tu mohutné sloní samce, lví klany a spoustu antilop. Buvoly, zebry a spoustu masajských žiraf.

 

 

 Jaká zvířata můžete v Tsavo East potkat?

Tsavo East je domovem celé tzv. Velké pětky (slon, nosorožec, lev, levhart a buvol). Park je ale především baštou slonů, a to především velkých osamělých samců. Běžně je zde najdete s načervenalým vzhledem, který je dán charakteristickou červenou půdou v této oblasti. Tsavo je také proslulé svými lvy bez hřívy. Nejlokálnější z mnoha suchozemských specialit, které zde můžete potkat, je oryx (přímorožec třásnitý).

 

Jaká je teplota v parku Tsavo East?

V Tsavo je po celý rok horko a sucho, s výjimkou vyšších poloh parku, kde se s přibývajícími kopci postupně ochlazuje. Zvláště horké bývá období dešťů, zejména období mezi takzvanými "krátkými dešti" na konci roku a pozdějšími "dlouhými dešti". Suché období (červen až září) přináší trochu úlevy od horka. Období dlouhých dešťů nepřichází úplně pravidelně (mělo by být v dubnu), proto raději svou návštěvu parku s námi konzultujte. 

 

Jak je to v Tsavo East s deštěm? Kdy v parku prší?

Návštěvníci Tsavo East mohou očekávat horké a suché podnebí. Průměrná teplota se pohybuje mezi 31 °C/88 °F přes den a 20 °C/68 °F v noci. Nejvíce srážek spadne v dubnu během dlouhých a v listopadu během krátkých dešťů. Prší většinou ve formě krátkých silných přeháněk. 

 

Období sucha - červen až září
Suché měsíce jsou nejchladnější. Dny jsou plné slunce a prší jen velmi málo.

Červen a červenec - dny jsou obvykle slunečné. Průměrné odpolední teploty se pohybují kolem 29 °C/84 °F.
Srpen a září - Průměrná teplota v září je 30 °C/86 °F, i když bývá mnohem tepleji. Teploty přes den se stupňují před deštěm.

Období dešťů - říjen až květen
Krátké deště a dlouhé deště jsou odděleny několika suššími měsíci v lednu a únoru. Stav silnic je nejhorší v dubnu a květnu.

Říjen, listopad a prosinec
- říjen obvykle signalizuje začátek dešťů. Listopad je jedním z nejvlhčích měsíců v roce. Déšť obvykle netrvá celý den, ale očekávejte odpolední bouřky. Během denního světla je průměrná teplota 32 °C/90 °F.
Leden a únor - V těchto měsících nastává přestávka mezi krátkými a dlouhými dešti. Přesnou délku tohoto suchého období je těžké předpovědět. Únor je spolehlivě nejteplejším měsícem - průměrná odpolední teplota je 33 °C/91 °F s vyššími maximy.
Březen, duben a květen - Dlouhé deště obvykle začínají koncem března. Málokdy prší celý den, ale je třeba počítat s letmými odpoledními přeháňkami. Nejvíce srážek spadne v dubnu. Odpolední teploty se pohybují kolem 32 °C/90 °F. 

Kdy je nejvhodnější období k návštěvě národního parku Tsavo East ? 

Park můžete bez problémů navštívit po celý rok (s výjimkou dubna a listopadu - pokud přijdou velké deště. Ty ale přicházejí poslední roky stále méně a méně). V období sucha (červen až září), kdy je obloha zamlžená od prachu, nevypadá park nejlépe, ale právě v tomto období je možné pozorovat zvířata. Tráva je mnohem kratší než v období vlhka (říjen až květen), takže divoká zvířata nemohou snadno zmizet v křoví, když se blíží vaše vozidlo. A samozřejmě není problém zmoknout, protože krátké deště se mohou ve formě bouřky objevit v podstatě kdykoliv.

 

Historie národního parku Tsavo East 

Národní park Tsavo East se nachází v Keni a byl založen v roce 1948. Je to jeden z největších národních parků v Keni, který zaujímá plochu více než 13 000 kilometrů čtverečních. Park je známý svou rozmanitou faunou a flórou, včetně slonů, lvů, gepardů, nosorožců, krokodýlů a mnoha dalších druhů zvířat.

Historie parku sahá až do období kolonizace Keni britskými vojáky. Během stavby železnice Mombasa-Kisumu v 19. století se stalo mnoho zvířat kořistí pro lovce a kožešníky. Britský důstojník John Henry Patterson se stal jedním z nejznámějších lovců, když v roce 1898 ulovil dva lvy, kteří údajně napadli a zabili více než 135 lidí během stavby železnice.

Po získání nezávislosti Keni v roce 1963 byla ochrana přírody jedním z hlavních cílů nové vlády. Národní park Tsavo East byl založen v roce 1948 a později v roce 1968 byl rozšířen na svou současnou velikost. Dnes je park populárním turistickým cílem a zdrojem obživy pro místní obyvatele, kteří nabízejí průvodcovské služby, ubytování a další turistické aktivity.

V roce 2018 park slavil 70 let od svého založení a slavnostní akce se konaly po celém Keni. Park je stále významným symbolem ochrany přírody v Keni a významným faktorem pro udržitelný rozvoj v regionu. 

 

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

Tři národní parky - tři odlišné tváře safari  (Amboseli, Tsavo West a Tsavo East) - český průvodce -  - Safari v Keni s Marco Polo_Amboseli

Tři národní parky - tři odlišné tváře safari (Amboseli, Tsavo West a Tsavo East) - český průvodce

5  /   od 75 500
loading