facebook

Nemocniční jeskyně - Cat Ba - zátoka Lan Ha

Zátoka Lan Ha není jen krásná zátoka, která je výbornou alternativou k dnes již přelidněné Halong Bay. Je to i místo, kterým procházela historie – dávná i moderní.

Během války s USA se zátoka Lan Ha stala několikrát cílem náletů. Především ostrov Cat Ba. Je přirozené, že se místní obyvatelé snažili vytvářet úkryty, které by je chránili v případě dalších náletů. V jednom z místních jeskynních komplexů byla vybudována nemocnice. Nemocniční jeskyně byla důmyslným zařízením, které vzniklo za nesmírného úsilí vietnamských vojáků. Stavba trvala téměř dva roky a vlastně po celou dobu její výstavby byla v plném provozu. Jeskyně se dala uzavřít opevněnými vraty. Byla upravena do několika pater. Podél hlavní chodby byly vyhloubeny nebo vbudovány jednotlivé nemocniční pokoje, ordinace, operační sály. V patře pak kanceláře a místnosti pro velící důstojníky. Dokonce bylo k dispozici i kino. Ačkoliv se Američané snažili nemocnici opakovaně zničit, nikdy se jim to nepodařilo. Dlouho jim trvalo, než vůbec byli schopni určit, kde v zátoce Lan Ha nemocnice je. A i když nakonec její lokalitu určili, nebyli ji schopni leteckými bombami zničit. Až do jejich odchodu v roce 1975 byla nemocnice v provozu a pomohla zachránit desítky, možná stovky vietnamských vojáků a civilistů. Určitě stojí za to na ostrov Cat Ba zavítat a absolvovat cca 30 minutovou průvodcovanou prohlídku. Je to velmi zajímavý vhled do vietnamské moderní historie. Ke vstupu do Nemocniční jeskyně se po úzké ne příliš kvalitní silnici vzhůru (cca 20 minut jízdy). Jarní a podzimní měsíce jsou nejvhodnější, protože tolik nefouká vítr a neprší. V letních měsících hodně prší a jeskyně může být nepřístupná. V zimních měsících může být v zálivu mlha a je škoda připravit se o nádherné výhledy. Jarní a podzimní jeskyně vždy poskytují nejvhodnější povětrnostní podmínky pro lidi na ostrově Cat Ba, takže návštěva v těchto ročních obdobích by byla preferovanou volbou pro teploty, sluníčko a nedostatek deště. Léto je obvykle nejhorší čas na návštěvu, protože teploty a rychlost srážek stoupají během této sezóny, ale nemocnice Cave poskytne fantastický úlevu od počasí s jeho chladné vnitřky a kompletní ochranu před deštěm. V zimě mohou být výhledy na okolní krajinu zakryty driftovými mraky mlhy.

Sdílení

Poslední články

Velká příkopová propadlina

Velká příkopová propadlina – africký ráj safari

Velká příkopová propadlina (Great Rift Valley) je jedním z nejvýznamnějších geologických útvarů na světě. Táhne se od Sýrie na severu až po Mosambik na jihu Afriky a zahrnuje mnoho jezer, hor, sopek a údolí. Tento impozantní přírodní fenomén je nejen fascinující z geologického hlediska, ale také nabízí jedinečné příležitosti pro safari, díky bohaté biodiverzitě a rozmanitým ekosystémům, které v této oblasti najdete.

Keňa_Tanzanie_Velká migrace_

Velká migrace pakoňů: Úžasný přírodní jev v Serengeti a Masai Maře

Být svědkem Velké migrace pakoňů je pro milovníky přírody a cestovatele zážitek, který patří na seznam nejlepších. Samotný rozsah a dramatičnost migrace spolu s úchvatnou krajinou Serengeti a Masai Mara z ní činí jednu z nejpozoruhodnějších událostí v divoké přírodě na světě. Ať už migraci pozorujete z horkovzdušného balonu, safari vozidla nebo z břehů řeky Mara, nabízí hluboké spojení se světem přírody a připomíná trvalý rytmus života v divočině.

Tanzanie_Tarangire

10 důvodů proč navštívit národní park Tarangire v Tanzanii

Národní park Tarangire je jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších míst pro safari v Tanzanii. Tento park nabízí návštěvníkům jedinečné zážitky a neopakovatelné scenérie. Přesto ho spoustu návštěvníků Tanzanie mine bez povšimnutí a co nejrychleji se vydá do kráteru Ngorongoro, nebo do Serengeti. Když připravujeme individuální cesty na safari v Tanzanii pro naše klienty, snažíme se je přesvědčit, že návštěva Tarangire opravdu stojí za to. A po návratu z cesty jsou vždy velmi rádi, že Tarangire navštívili. 

Tanzanie_Tarangire_family safari

Je vhodné cestovat na safari s dětmi?

Plánujete rodinnou dovolenou a zvažujete, zda je safari vhodné i pro děti? Safari může být nejen nezapomenutelným dobrodružstvím, ale také skvělou příležitostí k učení a poznávání přírody. Především pro děti starší 8 let může být taková cesta fascinující a obohacující zážitek. Pojďme se podívat, proč byste měli zvážit safari s dětmi a jak vám cestovní kancelář Marco Polo zajistí bezpečnou a pohodlnou cestu.

Zájezdy

loading