facebook

Omán, kráska ukrytá ve stínu Dubaje

Dnešní Omán žije tak trochu ve stínu zářivé Dubaje. Nesmíme ale zapomínat, že jsme na Arabském poloostrově a stín je tady vzácná věc. Trocha stínu rozhodně není k zahození. A to je i případ dnešního Ománu. Omán je krásný, tak jednoduše jej lze popsat.

Ománci byli skvělí mořeplavci

Na stopy Ománců narážíte na mnoha místech v Africe, Středním východě, Indii a dalších místech v Asii. Bylo to skvělí mořeplavci a mnoho lidí je překvapených, že kdysi ovládali velkou část pobřeží Keni a Tanzanie a celý Zanzibar.
Dávno předtím, než si podmanili Zanzibar, ovládali Ománci obchodní cesty z Pákistánu a Indie a na africkém pobřeží keňský přístav Mombasa. Na rostoucí sílu Ománské říše dopláceli především Portugalci, kteří krok po kroku vyklízeli území, jež zabírali po celá staletí. Byla v tom i trocha ironie, protože právě navigátoři z Ománu pomáhali Vasco da Gamovi a dalším portugalským námořním kapitánům pochopit pravidla monzunů a plavby v Indickém oceánu.

V 70. letech se začala lámat historie

Když v červenci 1970 usedl na trůn sultán Qaboos bin Said, neexistovala v Ománu ani jedna střední škola. Byly zde jen dvě základní, provozované misionáři, a na celém území rozsáhlé říše bylo pouhých 10 km asfaltových silnic. Navíc na mnoha místech zuřila občanská válka. Dnes jsou v Ománu nejen nemocnice, ale i univerzita, plná elektrifikace, vynikající infrastruktura silnic a dálnic, téměř nulová kriminalita a vysoká míra vzdělanosti lokálních obyvatel. Za 40 let udělal Omán skok o několik století, ale na rozdíl od Dubaje vůbec ne okázale, vše se dělo a děje v rámci starých dobrých tradic.

Příroda s staré pevnosti

Omán je hrdý na své památky a přírodu. Prastaré oázy, pevnosti a strážní věže, horské masívy (nejvyšší hora Jebel Shams je vysoká 3075 m n. m.!), panenské pobřeží a fascinující poušť. Kde to alespoň trochu jde, snaží se Ománci udržet zeleň. Ománci jsou hrdí na svou zemi. Nic nedostali zadarmo a museli velmi těžce pracovat, aby jejich země vypadala tak, jak vypadá. Díky tomu se tu nesetkáte s arogancí, tolik otravující v okolních zemích. Ománci jsou přirozeně hrdí, vznešení, přátelští a velmi pohostinní. Rozhodně si zaslouží plný respekt a úctu návštěvníků a jsou připraveni stejnou úctou a respektem oplácet.

Osvícená monarchie, skvělé zřízení

Osvícená monarchie se zázemím tradičních hodnot provází ománskou společnost nástrahami a lákadly moderního světa. Moderní architektura není modlou, ale musí sloužit celkovému charakteru a kulturním tradicím. V Ománu neuvidíte výškové budovy, které mají ohromit svět, přesto se vám často bude tajit dech.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

loading