facebook

Posvátná hora Koya san v Japonsku

Japonsko je zemí extrémů. Na jedné straně supermoderní společnost, známá svou vyspělou technikou, obětavostí zaměstnanců, vysokým tempem a velice tvrdými podmínkami života ve velkých městech, a na druhé straně kult dokonale upravených parků, buddhistických klášterů, tichých zákoutí a posvátných míst. Přímořská Ósaka patří k nejznámějším a nejmodernějším městům Japonska. Pulzuje dynamickým až divokým životním tempem. Ale jen o pár desítek kilometrů dál vám ukáže Japonsko úplně jinou tvář – posvátnou horu Koya s chrámovým komplexem Koya–san.

O Koya se vždy mluví jako o posvátné hoře, ale ve skutečnosti se to podstatné odehrává na náhorní planině v nadmořské výšce 850 m n. m. Sama hora Koya stoupá k náhorní planině velmi strmě. Skaliska a horské srázy budí respekt. Starý hluboký a téměř nepropustný les. Díky nadmořské výšce je zde nesmírně příjemné klima i během horkého a dusného japonského léta, takže poklidné a někdy až ospalé dny mohou nerušeně plynout, aniž by je nějak výrazně narušoval neustálý hluk klimatizací dunících v nedaleké Ósace. Při pohledu shora je vidět, že se město snaží pomalu ukusovat další a další pozemky pro zástavbu a přibližuje se posvátné hoře. Nikdo by si ale nedokázal představit, že by někdy v budoucnu měla rozpínavost Ósaky ovlivnit život klášterů Koya-san. Atmosféra, kterou na posvátném místě vytvořil jeden z nejznámějších japonských mnichů Kúkai, určitě není ohrožena.
Mraky poutníků

Během roku navštíví toto místo přes milión poutníků z celého světa. Až do roku 1873 sem byl zakázán vstup ženám.

Z Ósaky trvá cesta zhruba hodinu vlakem, dále je nutné pokračovat lanovkou, která má prudší sklon než lanovka na Petřín. Jakmile opustíte Ósaku a přilehlá města, můžete začít obdivovat nádhernou japonskou krajinu s malými vesničkami, rýžovými poli, kvetoucími sakurami na jaře či pestrobarevně zbarvenými javory na podzim. Poslední asi dvoukilometrový úsek se jede autobusem (pěším je na tento úsek cesty vstup zakázán).

Japonci jsou na své tradice nesmírně hrdí a tradice v okolí Ósaky, to je bezesporu Koya-san, hora Lotosového květu. Kúkai založil skromný klášter buddhistické školy Šingon. Přišel pěšky z Číny a hledal místo, kde by mohl své žáky učit. Možná ani sám nečekal, že učení „pravdivého slova“, což je překlad slova šingon, bude pro místní tak přitažlivé. V dalších letech a staletích přibývaly další a další až v dobách své největší slávy zde bylo více než sto klášterů. Mohlo by se zdát, že průběh staletí změní tvář posvátného městečka k nepoznání, opak je ale pravdou. I dnes patří Koya-san k jednomu z nejposvátnějších míst v Japonsku, uznávanému nejen japonskými buddhisty resp. stoupenci školy Šingon, ale i Japonci všeobecně (ač se dá s nadsázkou říct, že skoro všichni Japonci jsou buddhisté, stejně jako šintoisté) a možná právě proto se mu vyhnul čilý stavební ruch s masovým používáním betonu ve všech jeho formách. I dnes naleznete na Koya-san více než 50 klášterů.

Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

loading