facebook

Chcete mít panenskou pláž jenom pro sebe?

Vydejte se do Mosambiku. Už dávno překročil stín své minulosti a je čas vykašlat se na setrvačnost médií, která o Mosambiku stále píší jako o nebezpečné zemi. Ještě donedávna byla v podobné situaci celá řada zemí - Barma (Myanmar), Kambodža, Uganda, zažívá to Kolumbie a Etiopie. Naštěstí lidé, kteří rádi cestují, jsou vždy alespoň jeden krok před médii, dva kroky před masovou turistikou a kilometr před politiky. Mosambik si zaslouží pozornost – zvláště jeho ostrovy a pobřeží.

Tajemství ukryté nedaleko hranic

Pouhých 25 km od hranice s Jihoafrickou republikou a necelých 100 km na jih od hlavního města Maputa vybíhá do Indického oceánu malý poloostrov, spíše výběžek do moře. Jeho pobřeží lemuje několik kilometrů dlouhá písčitá pláž. Celý výběžek a velká část okolního pobřeží jsou pokryty zvláštní směsicí písečných dun a divoké buše. Krajina nedotčená po celé věky. Tak nějak viděl pobřeží Mosambiku Vasco da Gama, když k jeho pobřeží připlul v roce 1498 jako první Evropan. Na severní části výběžku vyrostlo nedávno 21 vil a hotelové zázemí pro hosty, kteří chtějí objevit tajemství nedotčeného, panenského pobřeží Indického oceánu, White Pearl Resort. Nečekané zjevení v opuštěné krajině.

Zbytek světa neexistuje

Nejste sice na opuštěném ostrově a nejbližší civilizace je několik desítek kilometrů od vás, ale přesto máte pár minut po příjezdu pocit, že zbytek světa přestal existovat. V první chvíli vám ten pocit až trochu sevře žaludek a potřebujete se zhluboka nadechnout. Za to může ta nekonečná dálka Indického oceánu, která se před vámi otevírá. Vlny, které narážejí na pláž, a úplně odlišný zvuk, který vás obklopuje. Sedíte v křesle na své terase nebo na písku na pobřeží a chvíli si s tím vším nevíte rady. Úplně tu chybějí zvuky civilizovaného světa. Dominantní je hluk oceánu. Pak vydechnete a uvědomíte si, že právě proto jste sem přijeli – abyste si odpočinuli, totálně vypnuli a užili si toho, že svět je tam někde za písečnou dunou, za pobřežními skalisky, prostě někde tam v dálce – a protentokrát vám dá alespoň na chvíli pokoj.

Když vás začne honit mlsná
Možná to znáte také, jakmile vypnete a začnete odpočívat, začnou se probouzet chuťové buňky a musíme se začít rozhlížet po něčem k snědku. Ne, nemáme hlad, o hladu to není. Máme chuť! Když jsme sami, je to jednoduché, prostě se sebereme a na něco si zajdeme. Když jsme s někým, začneme se ošívat. Je nám to trochu trapné, ale nakonec stejně podlehneme. Přichází nevinné: „Nezajdeme na kafe (čaj, džus, panáka, něco k pití….)?“ A je to! Ať se to stane ráno, v poledne, nebo večer, ve White Pearl s tím počítají a na gastronomii se hodně soustředí. Resort patří Jihoafričanům a Jihoafričané si na dobré jídlo a na dobré pití velmi potrpí. Navíc umějí vařit stylově a velkoryse pro všechny typy hostů. Jídlo a pití je nedílnou součástí radosti ze života. 

Na své si přijdou i potápěči

Kolem nedalekých korálových útesů se nerojí žádné hordy potápěčů ani v okolí nekotví desítky lodí. Potápění v této oblasti je klidné, uvolněné a téměř privátní. Každý si tedy může v klidu užívat své vlastní tempo a nemusí se nikomu přizpůsobovat. Jste ponořeni u korálového útesu v Indickém oceánu a podle toho také vypadá podmořský život. Útesové ryby, želvy, ale i některé druhy žraloků. Hlavní sezóna pro potápění je od října do února, ale dobré podmínky jsou i v březnu a často až do poloviny dubna. 

S velrybami na dotek

V červenci připlouvají k pobřeží Jižní Afriky velryby. Tady rodí svá mláďata. Můžete je pozorovat podél celého pobřeží od Kapského Města až po střední Mosambik. Majestátní keporkakové připlouvají i do vod u White Pearl. Pozorovat je z lodě z bezprostřední blízkosti je veliký zážitek. Je fakt, že pro nás, Středoevropany, je v červenci a v srpnu na pobřeží Mosambiku zima a nevlídno. Je lepší počkat do poloviny září, kdy už je teplo, všechno kvete a velryby začínají rodit mladé. Poslední velryby odplouvají na přelomu září a října. Někdy zůstávají až do začátku listopadu, ale nedá se na to spoléhat. Potápěčské centrum ve White Pearl má speciální povolení a může denně odvézt až osm hostů do mořského přírodního parku k pozorování delfínů. Strážci mořského parku pečlivě monitorují pohyb všech lodí a aktivity návštěvníků. Je to důsledek zvyšující se zodpovědnosti mosambických institucí ve vztahu k přírodě. Poučeni zkušenostmi sousední Jihoafrické republiky začínají své přírodní bohatství chránit. Vůbec to není ideální stav, ale je to hodně velký krok od lhostejnosti z doby nedávno minulé. 

Střecha nad hlavou

White Pearl je typickým příkladem glampingu nebo safari stylu. Všechny vily jsou začleněny do okolního terénu s velikým respektem k lokalitě a přírodě. Kouzlo tkví samozřejmě především v dokonale vybraném místě. Mírný svah nad panenskou pláží umožnil architektům najít pro každou vilu prostor, který zajistí dokonalé soukromí a výhled na moře. Šest vil má přímý vstup na pláž. Každá vila má terasu s malým bazénkem (některé jsou vyhřívané pro období července a srpna) a i interiér je vytvořený s jediným cílem, podpořit pocit odpočinku, pohody a africké pohostinnosti. Rafinovaně uspořádané umístění koupelen umožňuje výhled na moře přímo z vany a u většiny vil je výhled na moře přímo z postele. Wi-fi, satelitní televize se vstupem pro ipod, to je ústupek moderní době. Původně byla koncepce bez těchto vymožeností, ale nakonec se raději udělal ústupek, aby šok z odloučenosti nebyl tak velký.

Zábavu nečekejte

Jste na konci světa, takže nečekejte žádnou zábavu. Las Vegas je na úplně jiné planetě a večerní procházka od hospůdky k hospůdce, jak ji znáte z Řecka nebo Thajska, se na pobřeží Mosambiku zdá jen jako pohádka na dobrou noc. Jste tu jen sami se sebou a musíte s tím počítat. Na druhou stranu jsou všichni připraveni udělat z nouze ctnost. Chcete si udělat piknik na pláži – skvělé – vybavené piknikové koše jsou k dispozici. Chcete si udělat romantickou večeři ve dvou s výhledem na moře – není nic jednoduššího. Personál umí pracovat s detaily, takže se žádná romantická věc nezvrtne v trapnost. Ideální místo pro milence, novomanžele a romantiky. 

 


Sdílení

Poslední články

Tanzanie_Ngorongoro

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Kolik stojí safari v Tanzanii?

Zdá se to být jednoduchou otázkou, ale safari není rohlík v supermarketu. Cena safari (nejen v Tanzanii) se skládá s mnoha položek a každá z nich má mnoho vrstev, které se na konci sčítají a vytváří odpověď na otázku: Kolik stojí safari v Tanzanii?

Pokusím se udělat stručný návod k použití – stejně ale doporučuji si safari nechat připravit odborníky, protože pak bude váš zážitek opravdu skvělý, ne jen průměrný. 

Oblasti, které musíte brát v potaz, jsou: Letenka, ubytování, výběr parků, výběr auta, velikost skupiny atd.

Tanzanie_Serengeti_zebry

Kam na safari v Tanzanii?

Tanzanie má přes 30 národních parků a chráněných území. Některé z nich jsou tak rozsáhlé, že byste v nich museli být mnoho dnů, abyste je poznali podrobně. 

Kam tedy na safari v Tanzanii?

Můj blog vám pomůže ve výběru těch správných míst a moc rádi vám sestavíme nejlepší cestu na safari.

Než si odpovíte na tuto otázku, odpovězte si nejdříve na dvě další: Jedu na safari poprvé v životě, nebo už mám se safari zkušenost? Je pro mne safari v Tanzanii v Tanzanii hlavní částí dovolené, nebo je to doplněk k dovolené na Zanzibaru?
 

Kena_Taita Hills

Taita Hills - chráněné území v Keni - informace

"Objevujte divočinu a kouzlo Taita Hills!"

Taita Hills je název pohoří nacházejícího se v jihovýchodní Keni, nedaleko hranic se Tanzanií. Tato oblast je součástí většího ekosystému známého jako Tsavo, který se skládá z dvou národních parků, Tsavo East a Tsavo West. Taita Hills jsou součástí Tsavo West National Park.

Pohoří Taita Hills se nachází přibližně 200 kilometrů východně od Nairobi, hlavního města Keni. Jejich nejvyšší vrchol dosahuje výšky kolem 2 200 metrů nad mořem. Taita Hills jsou charakteristické svou zelenou krajinou, která je tvořena převážně tropickými lesy, horskými loukami a bujnou vegetací. 

Thajsko_Koh Lipe

Dovolená v Thajsku - ostrov Koh Lipe

"Koh Lipe - Křišťálové vody, bílý písek, absolutní relaxace."

Koh Lipe je tichý ráj v Andamanském moři. Svojí tropickou krásou, azurovými vodami a bílými plážemi, láká návštěvníky ze všech koutů světa. Ostrov nabízí šnorchlování a potápění v korálových útesech, kde se setkáte s úchvatným podmořským životem. Relaxujte na pláži, pozorujte západy slunce a užívejte si nekonečný klid. Koh Lipe je známý svou klidnou atmosférou a přátelským prostředím. Objevte jeho barefoot luxus v pohodlných plážových chatkách nebo luxusních resortech. To vše vytváří dokonalou dovolenou v Thajsku, kde se váš stres rozplyne a vy se propadnete do nekonečného klidu. 

Zájezdy

loading